Sestrski strežnik

Oddaja
systerserver

17 Feminist Principles Of the Internet
Svobodno, igrivo, užitkov polno medmrežje
 / 4. 2. 2021
Kdor je nekaj časa vključen v prosto programske skupnosti, hitro opazi, da je razmerje med moškimi in ženskami v teh skupnostih močno nagnjeno na stran moških. To razmerje je še precej nižje kot širše na področju STEM (Science/znanost, technology/tehnologija, electronics/elektronika, mathematics/matematika), kjer se razmerje med spoloma giblje okrog 20 %. Prebrala sva dve študiji na to temo. Prva, iz leta 2012, je pregledala aktivnosti na dopisnih listah za 8 popularnejših odprtokodnih projektov (buildroot, busybox, jaws, parrot, uclibc, yum) in ugotovila, da je odstotek prijavljenih žensk zgolj okrog 2 %. Po drugi strani pa raziskovalci niso ugotovili nobenih razlik v času, ko novi člani list zgolj lurkajo (spoznavajo skupnost), niti nobenih razlik v frekvenci sporočil na listi. Druga študija iz leta 2022 je zelo obsežna in pregleduje 50-letno zgodovino prispevkov (commitov) v arhivu projektov Programske dediščine (Software Heritage). Spol so raziskovalci v študiji uspeli določiti okrog 60 % kontributerjev, od tega jih je bilo 8 % žensk. Kar je spodbudno, je, da ta odstotek zadnjih deset let narašča, se je pa trend obrnil v letu 2020 ob krizi covida-19.

V Tehnoklistirju se pogovarjamo s članicami feminističnega samogostiteljskega kolektiva systerserver, sestrski strežnik, lahko bi rekli, da gre za sestrsko organizacijo našega kompota, ki to problematiko naslavlja povsem direktno in s prakso. Kolektiv zagotavlja spletne storitve za feministične, queer in antipatriarhalne ljudi. S strežnikom upravljajo feministke, pri svojem delu pa uporabljajo prosto in odprto programsko opremo, krajše FOSS. Systerver deluje tudi kot prostor za učenje veščin sistemske administracije, gostovanja storitev in spodbujanje drugih, da postavijo svojo spletno infrastrukturo.

 

The Eclectic Tech Carnival (/ETC)

 

A Traversal Network of Feminist Servers (ATNOFS) is a collaborative project formed around intersectional, feminist, ecological servers whose communities travelled between each other in 2022 to share and extend their knowledges through live gatherings. ATNOFS argues that such platforms and tools are necessary to navigate our communications and cultural growth beyond the current media oligopolies, and democratise cultural and political expression outside obscure, bureaucratic algorithms and advertising monetisation.

The project responded to the need for continuity, interrelation and support for self-hosted and self-organised computational infrastructures in The Netherlands (Varia, LURK), Romania (hypha), Austria (esc mkl), Greece (Feminist Hack Meetings) and Belgium (Constant).

 

DOGODKI

- 7. 9. 2023: Emacs.si meetup #8

- 23. 9. 2023: Piknik Odprte Kode

- 24. - 26. 10. 2023: DISCO Slovenia Digital Sovereignity Conference

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness