COVID-19 in njegov vpliv na glasbo

Oddaja
5. 4. 2020 - 12.00

Čas koronavirusa je močno zagrizel tudi v svet glasbe. Odpovedane koncertne turneje, na katerih bendi prodajajo svoj prodajni asortiman, zaprte glasbene trgovine in glasbena prizorišča, vnaprej pripravljeni izidi, ki izgubljajo svoj medijski prostor zaradi nove aktualne stvarnosti, celo zastoji pri izdelavi fizičnih nosilcev zvoka, zmanjšano število streaminga, praktično ničelna prodaja nosilcev zvoka, nižji prihodki vrtenja in neurejeni statusi so le del kompleksnega in obsežnega problema, ki je prizadel vse segmente glasbe doma in v tujini.

Močno prizadeta so poleg glasbenikov samih tudi glasbena prizorišča, med katerimi bodo predvsem nekatera manjša težko preživela, pa glasbeni menedžerji, bookerji, tonski tehniki, lučkarji, založniki, piarovci, celo čistilke, garderoberji, varnostniki, vozniki glasbenikov na turnejah, designerji, vezani na določene klube in projekte. Prepad med bolj uspešnimi oziroma komercialnimi glasbeniki ter malimi, od koncertov odvisnimi glasbeniki je seveda precejšen, a problematika ostaja zelo podobna. Tisti večji bodo lažje preživeli pomanjkanje dohodkov kot manjši v skoraj vseh segmentih glasbenega dogajanja.

Trenutno stanje je dokaj klavrno. Koncertov vsaj še nekaj časa ne bo, ko bo država dogodke sprostila, bo minilo še nekaj časa za ponovni štart, pregledovanje datumov in planiranje, ki se ga ne da pripraviti čez noč, bo vzelo še nekaj dodatnih tednov ali celo mesecev. Škoda, ki jo bomo poleg konzumentov utrpeli vsi deležniki in s tem glasba in kultura, je zaenkrat še neizmerljiva, čeprav so posledice pri nekaterih že vidne.

Kaj nam torej v luči sodobnega stanja na sceni prinaša COVID-19, kakšen je vpliv na delovanje klubov, delo založnikov, novinarjev, kje vse so pasti in kakšne ukrepe pripravlja vlada in preko nje Ministrstvo za kulturo, kakšni so odzivi kolektivnih organizacij in marsikatero drugo vprašanje bomo v obsežni debati z ogromno podtočkami naslovili na omizju z naslednjimi gosti:

SILVIJ SKOK
Silvij Skok - Glitterbeat
GLITTERBEAT RECORDS, vodja produkcije pri Glitterbeat Records, človek, ki preko založbe skrbi za plejado izvajalcev z napovedanimi izidi in turnejami;

MAGNIFICO
Magnifico foto: Magnifico
DOM SVOBODE, glasbenik, samozaložnik, izvajalec in avtor, ki nastopa tako doma kot v tujini;

MATJAŽ MANČEK
Matjaž Manček - Kino Šiška
KINO ŠIŠKA, pomočnik direktorja za glasbeni program, vodja glasbenega programa, MENT Ljubljana;

PETER BAROŠ

SIGIC, Generalni sekretar Društva Sigic, glasbeni profesionalec, nekoč zaposlen na Ministrstvu za kulturo, glasbenik in pobudnik ene od obstoječih iniciativ;

N'TOKO

NTOKO, raper, novinar, kolumnist in glasbenik, ki je pretoural »pol sveta«, izdajal albume na Japonskem, v Nemčiji in v Sloveniji in se potil po nešteto klubih;

ROK KOŠIR

R.O.K., organizator prireditev, booking & management, med drugim booker in organizator koncertnih turnej zasedb Širom in Bakalina velika ter nekdanji sodelavec Druge godbe. Hkrati tudi tip, ki je v svojem stanovanju organiziral kopico koncertov v Pinelini sobi.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

https://youtu.be/l5aZJBLAu1E

Ja, seveda, nismo razmišljal o ljudeh in najprimernejših sogovornikih/sogovornicah, ampak smo se odločili na osnovi spola. Lol, no! Ukvarjamo se z najprimernejši ljudmi ne s tem kakšni te ljudje so, kateremu spolu in veri pripadajo, kakšna je njihova nacionalnost, itd.

vprašite mančka o tem kar je povedala buba #pičkeuzurpatorkse

ampak so res najprimernejši fošo

Kaj pa Magnifico tu dela? Aja, on shera muziko in je ful solidaren , sori, res doprinos k razrednemu boju. Bo treba malo manj na koktejle hodit...res bo kriza.

Magnifico je izpostavil par zelo dobrih točk. Gverila, zastonjskarstvo, paranoja, ki bo sledila in še kaj.

Zanimivo in lepo obdelovanje tematik.

Jizah, debilko, zate že vemo, da ti to pitanje vozla možgan, očitno jih pa tud vsem ostalim, ki so sodeloval. Matr, nima niti en dost velkega sosiđa od vseh teh grande sosiđarjev, da bi kdaj kermu na misel prišlo, da bi zavrnu vklop v takšno izključujočo debato. Da ne govorimo o debilkotovi obrazložitvi, da ženska pač ni primerna sogovornica - ma, a res RŠ - l.2020 to dopuščate?

js pa poznam kolega k ma fotra k ma večga od tebe kt ti

Nepodpisani. Noben ne govori, da nekdo ni primeren sogovornik ali sogovornica. Enostavno, ko smo šli po alinejah, koga potrebujemo smo za začetek postavl tezo, da je to človek, ki deluje doma in v tujini in lahko primerja situacijo.

- bookerjev koncertov je izjemno malo, ki karkol resno delajo doma in v tujini, ki bi imeli recimo v tem času špile in mel problematike s tem. V bistvu jaz poznam tri, ki to delajo bolj resno, vsi so tipi. Lahko pa poveš eno kandidatko z uvidom v delo ministrstva, bookeranjem več bendov trenutno.

- glasbenik je bil še največje vprašanja. Hoteli smo enega velikega in enega malega. Za velikega je bil predlog s strani odg. urednice in gl. urednika Laibach, Magnifico, Umek in Senidah. Tukaj je praktično edina kandidatka bila glasbenica, ki pa zgolj nastopa, se ne bukira in ne ukvarja z ničemer, pride kamor jo pokličejo, za to skrbi ekipa ljudi okrog nje. Za malega glasbenika je gl. urednik predlagal NToka, ker je vpet še v neke druge stvari (torej si organizira lastne turneje, je sam svoj manager, nastopa doma in v tujini, pozna razmere povsod in ima še status kulturnika.) Lahko pa podaš predlog kdo?

- med založniki, ki imajo trenutno zunaj vsaj nekaj izdaj v tem času, je bil tudi razen komercialnih založnikov le Glitterbeat. Spet lahko podaš predlog?

- Znotraj organizatorjev koncertov imamo eno do dve kandidatki predvsem na Metelkovi, a je ena odvrnila, da situacije ne pozna dovolj izven tega, da ima klub zaprt in sledi ministrstvu za kulturo, druga ni prestavila praktično nobenega koncerta, zgolj skenslala tri. Spet nobena od obeh ni imela niti malo uvida kaj se dogaja s takimi klubi v tujini, kje so rešitve. Spet Gl. urednik je predlagal Mančka, ki se stvarmi dejansko ukvarja, pozna svetovne razmere primerljivih velikih in malih klubov in idej...

- Znotraj inštitucij smo pričakovali žensko uradnico s strani ministrstva, kjer se "nimamo za glasbo nikogar". Ostane Baroš, ki zelo spremlja situacijo.

Torej, pri vsakem gostu lahko predlagaš boljšo, enakovredno, enako poznavalsko, enako spremljujočo predstavnico ženskega spola. Kar napiši jo. Je pa zanimivo, da ne odg. urednica ne Gl. urednik, ki sta večinsko sodelovala pri tem kdo bo gost, sploh gl. urednik nista predlagala (razen Senide) niti ene predstavnice ženskega spola. In omizja niti približno ni sestavil Jizah solo, vsi gostje (Magnifico, Ntoko, Baroš, Manček, Silvij in kasneje tudi Rok Košir) so bili predlagani s strani gl. urednika, da boš lažje spal/a.

Za vse nadaljnje informacija pa odgovarjam ljudem, ki se znajo podpisat in vemo kdo so in ne seratorjem, ki serjejo, da serjejo.

Jizah, SJW fanatiki so lih tko kot ultrafašiji, zombiji, teoretiki zarot.
Ne moreš nikamor prit.

Ja Jizah Jizah no, dost slabo, da svojga dela ne znate decently opravit ne ti in niti uredništvo rš ne, pol pa še klele tkole ubogo proste za pomoč komentatorje upphhhhahaha. Zakva se sploh spuščate v organizacijo pogovorov s svojim tok ozkim spektrom poznavanja scene in glasbe? Glas. ured. RŠ je pa itak ena potuhnena greznca šovinizma, k na usake tolk špricne k en fin gejzirček mmmmm.

Fajn zadeva

Tale drekec pekec od komentarja pa ne sodi na rš nekak al kuga? Človk bi tak fin gejzirček žlehnobe prčakval na kakem bolj takem _ _ _ rumeno-modrem platformčku od greznice, ki jih v slo ne manjka, sploh zadnje čase. Mmmmm, hitro se premakni tja

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.