Metal detektor

Oddaja
27. 7. 2021 - 22.00

V tokratnem Detektorju britanska deathmetalska peterica Mortuary Spawn z debitantskim izdelkom, EP-jem Spawned From The Mortuary, še en deathmetalski debitantski izdelek, EP Effluviatorium Du Jour ameriškega dvojca Stench Collector, avstralski sludge/postmetal duo Chassm s prvim izdelkom, dolgometražcem Falling Forever, komad z drugega dolgometražca ameriškega stonerskega kvarteta Deathchant, ki je album Waste izdal konec junija letos, kanadski blackmetalski duo Ulvik, ki je pred dvema tednoma izdal šesto ploščo Cascades, britanska black/thrash štirica Craven Idol s tretjo ploščo Forked Tongues, ameriški black-/deathmetalski trio Vomit Ritual s prvim dolgometražcem Callous, švicarski blackmetalski duo Lykhaeon z drugo studijsko ploščo, dramo Opprobrium s pikantno naslovnico, in pa divji litvanski hardkorovski metalci Erdve, ki so pred nekaj dnevi izdali drugo studijsko ploščo Savigaila.

 

Niso bile le govorice, nekaj res je na letošnjem deathmetalskem valu iz Velike Britanije. Leedska zasedba Mortuary Spawn je z debitantskim izdelkom Spawned From The Mortuary, ki je konec aprila izšel pri mladi britanski založbi Chamber of Emesis, v prvi rundi izpraznila celotno zalogo fizičnih kopij svojega petkomadnega EP-ja. Peterica obstaja dobro leto, čeprav zasnova sega v leto 2018, videti pa je, da gre za nasmejane fante z ne ravno metalskimi imeni – Joe, George, dva Bena in Jack, njihova glasba pa bo sedla ljubiteljem tradicionalnega death metala zasedbe Death kot tudi mlajših Tomb Mold ali Blood Incantation.

1 / Mortuary SpawnCrepuscular Imperilment

Avstralski sludge/postmetal projekt Chassm je po besedah glasbenikov ljubezensko pismo najboljšemu v metalu preteklega desetletja. Z dolgometražcem Falling Forever, ki je konec junija izšel pri fini avstralski založbi Art As Catharsis, skušata člana ustvariti »emo glasbo, ki ne bo jebeno bedna«, in to jima je s prvencem k sreči tudi uspelo. Komad Absentia Terror, prvi singel s plošče, ki ga je pred dvema letoma predhodila samo Dolores, ki na prvencu najde mesto kot Dolores 2.0, je eden prvih komadov, ki sta ga glasbenika spisala, in med drugim obuja tudi vajb grungeovskih 90. let prejšnjega stoletja. Je »komad o preteklosti in sedanjosti na Zemlji, ki predstavlja vsa cvetoča obdobja življenja in čas kaosa, opustošenja in mrtvila«. Kot še dodaja tekstopisec Elijah Lee, je skladba mladostniški in nihilističen spust v človeštvo, ki je nase prevzelo preveliko breme, ki ga ne more obvladati.

2 / Chassm Absentia Terra

Konec junija je pri ameriški založbi RidingEasy Records po samonaslovljenem prvencu iz leta 2019 izšel drugi studijski album Waste losangeleškega kvarteta Deathchant, ki špila miks rocka, stonerja in tudi old school metala s kakšnimi pank dodatki. Zasedba se za inspiracijo ozira po bendih, kot so Motörhead, Thin Lizzy, Melvins, Judas Priest, Deep Purple.

3 / Deathchant Holy Roller

Britanska black/death/thrash štirica Craven Idol s tretjo ploščo Forked Tongues, ki je pred nekaj dnevi izšla pri ameriški Dark Descent Records, obhaja svojo 15-letnico ustvarjanja. Vsebinsko je aktualna plošča nastajala že pred izidom njihovega drugega albuma The Shackles Of Mammon iz leta 2017, tako da se je glasba očitno varila par let in po besedah članov stopa stopničko višje.

4 / Craven IdolEven the demons...

Neusmiljena plata mladih fantov iz Manchestra
 / 4. 3. 2020
Energijski vrhunec tokratnega Detektorja so litvanski hardkorovski black- in sludgemetalci Erdve, ki so pred nekaj dnevi pri Season of Mist izdali drugo studijsko ploščo Savigaila oziroma Samopomilovanje, ki se, kot namiguje že naslov, tematsko vrti okrog »osebnih dilem in tegob – zavisti, samospoštovanja, ljubezni, skrbi in skupnosti«. Glede na zvok bi poslušalec pomislil na kaj hujšega. A kaj je pravzaprav hujšega od človeka z vsemi njegovimi tegobami? Muzika bo sedla fenom manchestrskega benda Leeched.

5 / Erdve Sugretinimas

6 / Erdve Bendrystė

Konec junija je pri ameriški Redefining Darkness Records izšel še en deathmetalski debitantski izdelek, EP Effluviatorium Du Jour ameriškega dvojca Stench Collector, ki navdhih črpa pri klasikih Autopsy, Cannibal Corpse, Morbid Angel in Obituary. Vsebinsko člana raziskujeta »lovecraftovsko spuščanje v norost, navdahnjeno z globoko ameriškim čustvenim terorjem, ki izhaja iz najskritejših otroških strahov«, obelodanita pa ga s »surovim družbeno-političnim komentarjem na razkroj propadajoče kapitalistične ekonomije«.

7 / Stench CollectorBile Container

Najpikantnejša naslovnica tokratnega Detektorja pripada švicarskemu blackmetalskemu duu Lykhaeon z njune druge studijske plošče Opprobrium, ki je prejšnji teden izšla pri britanski Repose Records. Album je osnovan podobno kot klasična antična dramska dela, v katerih ima bistveno vlogo opazovalec dogajanja – zbor. Interpretacijo lahko slišite, tekste pa preberete na bendovi Bandcamp strani.

8 / LykhaeonDescent Into Ruinous Splendor

Kalifornijski black-/deathmetalski trio Vomit Ritual je po več kot desetletju ustvarjanja le izdal prvi dolgometražec Callous za Pulverised Records, ki se bendovemu imenu in renomeju primerno ubada z alkoholom in perverzijami – razuzdanostjo nasploh. 

9 / Vomit Ritual Lower Vibrational Entities

Za konec oddaje pa še dva komada kanadskega avdiovizualnega (atmosferičnega) blackmetalskega dua Ulvik, ki je pred dvema tednoma pri italijanski založbi Avantgarde Music izdal šesto ploščo Cascades. Glasbenika navdih in vplive črpata iz folklore, zgodovine, ezoterike in, kot daje vedeti tudi naslov plošče, dramatične kaskadske pokrajine.

10 / UlvikBaaltis

11 / UlvikNokhur

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

🔥📻❤

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness