THE EX: The Ex at Bimhuis (1991 - 2015)

Recenzija izdelka
28. 10. 2015 - 23.00

The Ex, 2015

 

Čeprav je minilo že šest let, odkar so The Ex skupaj z etiopskim saksofonistom Getatchewom Mekuryo in gostujočo pihalno sekcijo odigrali nepozaben koncert na polnem letnem vrtu Gala Hale in navdušili publiko, takratni dogodek še kako ostaja v živem spominu. Kako tudi ne bi? Tisti večer so se združili pankovsko ritmični naboj, razpoloženjska improvizacija in kitarska hrupnost z modrostjo etiopskega starega mačka. Kitarska energija in zaprašenost kompilacij Ethiopiques sta si tisti poletni večer podali roki in se podkrepljeni z izvrstnim plesalcem predali glasbi in plesu. Za tem so se pri nas koncerti skupine The Ex kar vrstili, dvakratni nastop na Jazz Cerkno, v času neznosne poletne vročine so kot predskupino v Kinu Šiška predstavili izvrstno etiopsko skupino Ililta. Komur pa se je redosled domačih koncertov zdel preredek, je lahko skočil še po eno dozo v sosednji Zagreb. V zadnjem obdobju je domača publika torej dodobra spoznala to legendarno nizozemsko zasedbo.

Sedaj so The Ex prišli v obdobje obletnic. Ni še minilo veliko časa, ko je izšla kompilacija 30, s katero so zabeležili tridesetletnico obstoja, sledil je festival ob njihovem triintridesetletnem delovanju. Do takrat so The Ex prehodili dolgo pot, kar jih je zaznamovalo s tem, da so vedno gledali naprej. Nastali so iz eksplozije panka leta 1979, a so vseskozi gojili raziskovalni duh in presegali kakršnokoli glasbeno predalčkanje. Sodelovali so z raznolikimi glasbeniki – zaradi improvizatorskega duha pogosto znotraj jazzovskega okolja - kot so čelist Tom Cora, bobnar in tolkalist Han Bennink ter saksofonist in klarinetist Ab Baars. Njihovo kasnejše obdobje pa je zaznamovano z vplivi etiopske glasbe in sodelovanjem z Getatchewom Mekuryo.

Tudi tokratni RŠ Koncert spada v okvire obletnic. Zajema namreč sklop nastopanj v jazzovskem klubu Bimhuis v Amsterdamu v obdobju petindvajsetih let od 1991 do 2015. Na dvojnem albumu slišimo posnetke koncertov z gostujočimi glasbeniki, kot so Han Bennink, Ab Baars in Wolter Wierbos, trombonist, ki je kasneje sodeloval tudi pri albumu Y'Anbessaw Tezeta, še enem sodelovanju med The Ex in Getatchewom Mekuryo.

Skupina je v svojem dolgoletnem obstoju doživela kar nekaj sprememb v sestavi, a dolgotrajno jedro so tvorili vokalist G.W. Sok, kitarist Terrie Hessels, basist Luc Klaasen, bobnarka Katherina Bornefeld in kitarist Andy Moor. Kasnejše zamenjave basistov so pripeljale do tega, da sedaj to mesto zapolnjujeta Andy Moor in Terrie Hessels z baritonskima kitarama. Največjo spremembo znotraj zasedbe pa predstavlja odhod vokalista G.W. Soka, katerega mesto je zapolnil Arnold de Boer. Zamenjava vokalista s precej manjšim Arnoldom pa skupine ni ohromila, tako kot mnogokrat poprej so preprosto začeli pisati nove pesmi in še enkrat potrdili slogan »forward in all directions«.

Vsa ta dolgoletna zgodovina je zabeležena na dvojnem albumu, ki ga poslušamo v nocojšnjem RŠ Koncertu. Prvi CD, ki pokriva obdobje zgodnjih devetdesetih let, sega v čas, ko se je skupina znašla znotraj improvizirane jazzovske scene in je začenjala sodelovati s tolkalistom Hanom Benninkom. The Ex pa so se že od samih začetkov razlikovali od tipičnega pankovskega benda, za kar gre precej zaslug bobnarki Katherini Bornefeld, katere slog je izredno ritmično razgiban in jazzovski. Ritmična struktura, ki ohranja plesni moment, se odlično dopolnjuje z improvizatorskimi prvinami, ki so jih The Ex začeli raziskovati v osemdesetih letih. Na drugem CD-ju pa je poudarek predvsem na etiopski glasbi in gostovanju Getatchewa Mekurye.

The Ex at Bimhuis prikaže obdobje nastopov v tem jazzovskem klubu v petindvajsetih letih in tako spada v še eno kolekcijo obletnic, ki jih nizozemska skupina doživlja v zadnjem času. Na njem slišimo tako zgodnje začetke panka in improviziranja ter posledično sodelovanja s člani ICP Orchestra, pa tudi prehod v kasnejše obdobje, ki je obarvano z vplivi etiopske glasbe. Vseskozi pa slišimo The Ex, ki svoje pesmi na odru vedno znova ustvarjajo in jim dajejo živo sliko.

 

The Ex & Fendika & Guests at Bimhuis Amsterdam dec 2012
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness