II & Vidargängr

Recenzija dogodka
13. 3. 2017 - 14.30

MKNŽ Ilirska Bistrica, 11. 3. 2017

 

V RŠ recenziji se bomo tokrat posvetili sobotnemu koncertu, ki se je zgodil v MKNŽju v Ilirski Bistrici. Res je, da dokaj redno recenziramo zadeve s programa tega najstarejšega kluba v regiji, a moramo opozoriti, da je bil tokratni dogodek redkost. Redkost zato, ker se black metal koncerti v Bistrici zgodijo malokrat.

V soboto sta nastopila dva black metal benda, ki domujeta v Leipzigu. Na turneji, ki se imenuje And death will conquer Europe, si oder delita zasedbi I I in Vidargängr.

Pred odrom so bile na železnih svečnikih prižgane sveče in uvodni feed back Vidargängr je pospremil gost oblak dima. Ne pretenciozno so Vidargängr začeli z drvečim black metalom, ki spominja predvsem na drugi val black metala skandinavske scene. Melodični rifi pa na trenutke spomnijo na klasičen finski black metal. 

Vidargängr so lani izdali ploščo A World That Has to Be Opposed, leta 2013 pa po imenu zasedbe naslovljeni prvenec. Nekatere člane tega benda smo na domačih odrih videli že lani, ko so skupaj z Addauro pri nas igrali Antlers

Ob začetku njihovega nastopa smo bili še pozorni na kitarske rife, spremembe tempa in spretno bobnanje. Kmalu pa nas je hrup njihove glasbe uročil in začel vsrkavati v globine pekla. Histerični kitarski rifi v sožitju z blast beati so v naših glavah ustvarili prvinsko stanje odmaknjenosti. Kombiniranje monotonih kitarskih linij ter bolj dinamičnih in zlobnih melodij je naša telesa in glave neprestano sililo v transcendentalni ples. Trenutki histerije, ki so se dogajali med komadi, posebno takrat, ko se je tempo spremenil, so bili brez dvoma vrhunci njihovega nastopa. Kitare in bobni so skozi celoten nastop igrali glavno vlogo, generiranje odtujenega stanja duha pa lahko pripišemo predvsem kontinuiranim blast beatom. Vokal je igral vlogo opominjanja na to, da se nahajamo globoko v peklu, odmev pevčevih krikov pa je ustvaril občutek, kot da nismo v klubu, temveč v ogromni jami, obdani s peklenskim ognjem.

Njihov nastop se je končal tako, kot se je začel, brez pretencioznosti. Skromno so pospravili svojo opremo in zapustili oder. Po doživetem se je zaradi intenzivne izkušnje koncerta premor zelo prilegel. Prijetno je bilo malce poklepetati pred klubom.

I I so bili naslednji. Njihov nastop je otvoril uvodni hrup. Začetni del koncerta je bil za trenutek kompromitiran, ko je pevcu/kitaristu počila struna. V samem začetku je bil kontrast med obema nastopajočima zasedbama moteč element, saj je bil zvok I I zelo kaotičen in hrupen. A vrata pekla so se kmalu odprla.

I I je bend, ki ima za sabo zgolj en EP Omnivorous Void iz leta 2014, ki pa bo letos ponovno izdan na vinilu za Ván Records. Band je kljub eni sami izdaji v podzemnih vodah dokaj priznan. V preteklosti so se imenovali Infernal Invocation, ime pa so nato spremenili zaradi sprememb v postavi.

Po odpravljeni tehnični težavi in ko smo se privadili na kaotičen zvok, nas je njihov privlak začel srkati v črno luknjo. Če so  Vidargängr predstavili histerijo black metala, so I I pridigali totalno shizofrenijo. Tokrat so bili bobni v ospredju zvočne slike in prav bobni so bili tisti element, ki je skupaj s kaotičnim hrupom kitar drobil naše ume. Na trenutke so se ob nasilnih vragolijah bobnarja poslušalci pod odrom držali za glavo in se zvijali. Vrhunec koncerta je bil videti kot trenutek, ko je šel Mojzes na goro do gorečega grma, njegovo ljudstvo pa je ponorelo in častilo lažnega boga. Pod odrom MKNŽ-ja se je namreč dogajalo nekaj podobnega. Publika je bila v transu, eni so okameneli, drugi so nasilno tolkli po drugemu ali po sebi. To ni bil pankurski mosh pit, to je bila prava ekstaza. V zverinskem performansu benda je prednjačil black metal, ki se je na trenutke spogledoval z death metalom in tudi grindom. Ko so I I zaključili nastop, publika ni zahtevala »še«. To je bilo to. Kajti na trenutke je bilo celo preveč. Malokrat se zgodi, da te koncert tako fizično izčrpa, kot nas je ta. 

Tudi tokrat se je MKNŽ izkazal kot odlično koncertno prizorišče in če je kdo dvomil v to, da ima black metal mesto tudi v tem klubu, se je motil. Govori pa se, da bodo I I letos poleti igrali tudi na Reki na festivalu No Sanctuary.

 

 

http://www.metal-archives.com/bands/Vidarg%C3%A4ngr/3540360126

https://vidargangr.bandcamp.com/

http://www.metal-archives.com/bands/I_I/3540387183

https://iievoke.bandcamp.com/releases

Vidargängr - Live at Party.San Open Air 2016
I I - Ambassador of War - Live at Raging Death Date 2014
Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness