SsmKosk

Recenzija dogodka
26. 3. 2017 - 16.10

Gala Hala, 23. 3. 2017

 

Pretekli četrtek je Gala Hala v obliki serialke Domorodni četrtki predstavila domačega hrupnega izvajalca Ssm Kosk. Pod tem imenom ustvarja Blaž Božič, sicer tudi član noise zasedbe nevemnevem in pogost udeleženec lokalnih pesniških večerov. Njegov tokratni solo koncert se je izkazal kot vrhunec nekajletnega nastopanja po domačih odrih. Tako lani v Kinu Šiška, ko je nastopil v okviru festivala Tresk, kot tudi na številnih koncertih po ljubljanskih in izvenljubljanskih avtonomnih prostorih je Blaž pokazal konsistentno spretnost prilagajanja lastne zgodbe raznolikim odrskim okoliščinam. Četrtkov nastop je bil priložnost, da povzame vse to preteklo koncertiranje, daljši samostojni set pa je seveda pomenil tudi večji pritisk. A priložnost je Blaž tokrat zares izkoristil.

Koncert se je začel z za take dogodke tipično zamudo. Že v uvodu in nato skozi celotno nadaljevanje nastopa je Ssm Kosk brezkompromisno napadel z mešanico različnih zvočnih vzorcev. V tem širokem naboru glasbenih semplov je bilo moč slišati tolkalske, kitarske in raznolike elektroakustične posnetke, ki so z dodatno manipulacijo in procesiranjem zvoka postajajali le še zanimivejši. V tej mešanici zvokov se je Blaž držal ohlapnega pravila, naj noben zvok ne ostane v ospredju več kot 5 sekund, ne glede na to, kakšen in kako učinkovit je določen fragment. Že s prvim komadom je Blaž uvedel posnetke brezbesednega zborovskega petja, značilnega za bizantinsko in širšo balkansko glasbo. Ti glasbeni vzorci zvenijo kot izrazi bede in žalosti, v živo pa se izkažejo za še toliko bolj prodorne.

V nadaljevanju je Ssm Kosk predstavil še nekaj glasbenih kolažev, ki so se razlikovali od že odigranih. Od bolj sproščenih komadov, izvedenih s tolkalskimi posnetki, do parodij zabavljaškega turbo folka se je koncert razvijal v logični liniji in vedno znova razpiral ušesa poslušalca. Blaž je rokoval s pretežno predposnetimi zvočnimi viri, občasno pa je glasbo pospremil tudi s kakšnim (denimo doma izdelanim strunskim) inštrumentom.

Koncert je pospremil tudi video, ki je prikazoval razne mestne in drugačne lokacije, od prikazov sprehodov v naravo do bolj industrijskih koncev naselij. Takšne in podobne posnetke Blaž prikazuje tudi v svojih internetnih zapisih, tokrat pa so bili zapakirani v eno samo celoto. Posnetki so se zelo dobro ujemali z zvočno podobo, a žal je bilo projekcijsko platno precej v ozadju, zato ta vizualna podoba ni mogla doseči večjega učinka.

Ob poskusih združevanja čim več različnih žanrov in zvokov danes veliko ustvarjalcev izgrajuje nesmiselne in neprivlačne zvočne izraze. Ssm Kosk pa je na tokratnem koncertu, prav obratno, uspel smiselno in v organskem loku predstaviti daljše obdobje svojega ustvarjanja. In čeprav je težko reči, da mu je uspelo obdržati pozornost poslušalcev skozi celoten enourni nastop, ni dvoma, da je bil to za raziskovalce in raziskovalke tovrstne glasbe odličen koncert.

 

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness