Vowels

Recenzija dogodka
20. 2. 2013 - 14.30

Podrum, Reka, HR, 18. 2. 2013

 

V ponedeljek se je zgodil odličen koncert v reškem Podrumu, nastopili so nemški Vowels. O prizorišču smo že govorili pred nekaj meseci, ko smo imeli v etru recenzijo Massgrave in Leechfeast, ampak na kratko lahko ponovno povemo, da gre za zelo majhen prostor v zaskvotirani stavbi v prostorih reške luke. Prostor zapolni že 20 ljudi in tudi tokrat jih je bilo približno toliko. 

Vowels so novi bend iz Dresdna, ki ga sestavljajo vidni člani dresdenske scene. Člani so igrali oziroma igrajo v bendih, kot so The Fight, The Tangled Lines, Vitamin X, Government Flu, Julith Krishun, in še bi lahko naštevali. Ob teh imenih od zasedbe Vowels lahko pričakujemo dosti. Eden od razlogov, zakaj so tako hitro postali popularni, so seveda bendi, v katerih so delovali -  to pa je tudi razlog, da se je založba Vendeta zagrebla in izdala sedempalčno singlico, ki jo zelo priporočamo. 

Štiričlanska zasedba je bila na koncertu oborožena s solidno opremo in temu primeren je bil tudi zvok, res v nulo, ampak pre-potiho, khm premalo naglas. Koncert se je začel z uvodnim komadom s singla, ki se začne s počasno bas linijo in piskanjem kitare, naenkrat pa vse eksplodira v primitiven powerviolence, v stilu zgodnjih bendov kalifornijske scene, alla Infest. Tudi po vokalni plati, z značilnim globokim kruljenjem, so Vowels nekakšna kopija teh bendov. Očitno pa je bilo, da Vowels niso le bend, ki bi oživljal powerviolence, ampak mnogo več. Hitro je bilo opaziti bolj eksperimentalne prijeme v stilu The Lokust oziroma veliko kaotičnih rifov. Preskok iz hitrih v počasne dele je bil nenaden, direkten in točen v nulo. Prav tu se je najbolj čutila izkušenost benda. Počasni deli so bili zelo minimalni, kar se tiče kitar, bobnar jih je nadgrajeval z zelo originalnimi triki in se ni posluževal klišejev, če pa se jih je, so bili ti tehnično brezhibni. Kitarist in bobnar sta bila najmočnejša člena zasedbe in delujeta kot motor benda. Žal njihov nastop ni bil tako energičen kot njihova glasba, a je bila tudi publika zelo statična. 

Da ne pozabimo povedati, njihov nastop je trajal slabih 15 minut brez pavz, iz komada v komad, konstanten hrup. Pokazali so vse, kar znajo, in več bi bilo preveč. Bend odlikuje to, da so iz nekega žanra, ki se od svojih začetkov ni kaj bistveno spremenil, izčrpali tiste najboljše in najbolj nujne elemente. Danes je na sceni toliko powerviolence bendov, da se težko najde kaj, kar bi izstopalo oziroma bi bilo vredno naše pozornosti. Vowels to definitivno so, ker tako enostavni žanr oplemenitijo do najvišje možne stopnje. Vse je v pravih dozah.

 

http://vowelspunx.tumblr.com/

http://vxwxls.bandcamp.com/

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness