Wanda & Nova deViator

Recenzija dogodka
5. 4. 2013 - 16.00

Channel Zero, 4. 4. 2013

 

Včeraj zvečer je metelkovski Channel Zero gostil koncert Wande in Nove deViatorja – Maje Delak in Luke Prinčiča, ki sta klub in večer izbrala za predstavitev stvaritve Pacification, ploščka, paličice ali medmrežne entitete, ki je luč javnosti ugledal vzporedno s samim včerajšnjim koncertnim datumom.

Večer je bil zastavljen prijetno lagano za vse željne druženja in izbrane glasbe - okoli desete ure je za uvod selekcijo predstavil DJ Ozo, šele nekje proti polnoči sta oder prevzela Wanda in Nova deViator, ki jima je v zastavljeni intenzivnosti dobro sledil še Plankton. Klub se je tekom večera napolnil ravno do mere, ko je vsak obiskovalec še obdržal kvadratni meter za miganje, tako je scena Delakovi in Prinčiču demonstrirala konkreten „support“, ki sta ga z dolgoletnim delom med različnimi mediji in prostori ustvarjanja gotovo upravičila, odsotnost tiste še večje mase ljudstva pa gre morda pripisati tudi dejstvu, da sta Wanda in Nova deViator včeraj na Metelkovi nastopila že tretjič v relativno kratkem času, čeprav je bil sinočnji dogodek nekakšen „debut“ materiala z nove plošče v najnovejši - samostoječemu glasbenemu izdelku primerni podobi.

Delakova in Prinčič sta glasbene kose na plošči Pacification priredila iz zvočnih elementov performansa Zamrznjene podobe, ki je glasben del integriral v širšo konceptualno celoto. Prav zato je bilo pričakovanje koncerta najbolj v precepu ločnice med muziko predstavljeno v lastnem okviru, kjer pravzaprav pričakujemo izvedbo s strani glasbenikov, ki jim pripenjamo kvalitete inštrumentalistov, elektrončkarjev ali pevcev, po drugi strani pa v primeru dueta Wanda & Nova deViator tudi takrat, ko je predstavljen kot glasbena zasedba nikakor ne moremo mimo performativnega momenta, ki glasbo razširja tudi še preko meja teksta, predvsem v svet fizične - telesne prisotnosti umetnika, ki seveda v živem okolju še toliko bolj izstopa, saj tudi s pojavo - že pred besedo v mikrofonu - reprezentira koncept, uporniško držo in vse pripeto simbolno. 

Na primeru včerajšnjega koncerta zlahka sklepamo, da je za brezkompromisno kvalitetno glasbeno izvajanje potreben predvsem suveren umetnik, niti ne toliko glasbenik, saj moč glasbene celote koncerta Wande in Nove deViatorja izhaja najbolj iz njune prezence in iz njunega izjavljanja. Tako je kljub temu, da je dejanski glasbeni ekstrakt pravzaprav čisto dovolj močan, da bi funkcioniral tudi sam. Je celo zelo močan in veliko močnejši od marsikakega solo elektronskega nastopa danes, še posebej pa bi to držalo v svetu plesne elektronike. Slišno je Prinčičeva glasba oblikovana z orodji, ki v sodobnih plesnih strujah niso najbolj konvencionalna. Diši po razgledanosti, v njej je čutiti naboj aktualnega gibanja glasbenih smernic, vendar skozi izrazito individualno sintezo, ki razstavljene generične elemente gradnje prekriva s poznavalsko tančico zelo različnih razpoloženj, katerim bi lahko pripisovali samostojno funkcionalnost znotraj podžanrov elektronskih plesnih glasb. Scenosled koncerta je tako eklektično gibanje naraščanja in razpustitve intenzivnosti, ki bi v drugačnem kontekstu lahko delovalo prenapeto z raznolikimi vsebinami, vendar pa v njunem primeru ravno zaradi osebnosti projekta Wanda in Nova deViator deluje logično in zelo zelo učinkovito.

Vzdušje v klubu je cvetelo vzporedno z dinamično narativo koncerta, ni bilo ne ekstatično ne zadržano, vsekakor pa je bilo prijetno v skupnem konsenzualnem vdihu kritičnih vsebin, ki sicer vbrizgavajo zavedanje strašnega nelagodja ob misli na stanje sodobnosti. Recenzentov navdih na tem mestu je uporniški, punkovski duh, nikakor ne neobremenjen, vendar tudi ne preobremenjen. Ta duh je osebnost Wande in Nova deViatorja kot umetniške entitete. Zato je tudi specifičen – ne prav stereotipno glasbeniški pevski patos Delakove tako zelo ustrezen in tako zelo učinkovit. Njena moč je v prezenci in v domišljenosti, ki je motivirana v uporu, v „imeti nekaj povedati“. Maja Delak in Luka Prinčič sta včeraj suvereno zavzela oder Channel Zera, suvereno in izkušeno sta v svoj tok vpotegnila prisotne glave in uspešno izvedla glasbeni dogodek, ki je navsezadnje bil prav to. Glasbeni dogodek, koncert kot se šika.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness