Svaštarnica

Svaštarnica

Oddaja
3. 4. 2017 - 9.05

OSMRTNICA:

Ikutaro Kakehashi

* 7. februar 1930 - † 1. april 2017

Sporočamo vam, da je v 87. letu staroti umrl Ikutaro Kakehashi, ustanovitelj podjetja Roland in um za slavnimi ritem mašinami TR 808, TB 303 in TR 909. Leta 2013 je z Davom [Dejvom] Smithom za svoj prispevek k izumitvi MIDI protokola prejel nagrado Technical Grammy. Napisal je tudi kar nekaj knjig, zadnja med njimi je izšla januarja letos in nosi naslov An Age Without Samples: Originality and Creativity in the Digital World. V zadnjih letih je gospod Kakehashi ostal aktiven in celo ustanovil novo podjetje ATV Corporation, ki je specializirano za izdelavo ekspresivnih elektronskih inštrumentov, kot je na primer aFrame, lesen okvir, ki je hkrati elektronsko tolkalo.

 

 

NOVICE:

Če se bo kdo od vas v aprilu slučajno mudil v Detroitu, vam predlagamo, da greste na pizzo v El Club. Tam bodo namreč cel april stregli pizzi, ki si ju je zamislil raper Danny Brown in imata nadvse zanimive sestavine. Na pizzi, ki so jo poimenovali Easter Bunny, so arašidovo maslo in gumijasti fižolčki, pizzo Mistery Meat pa krasijo jetrca in čebula, čeprav je imel Danny prvotno v mislih perutninske želodčke, ki pa so se izkazali za nekompatibilne z ostalimi sestavinami. Prihodki od prodaje bodo namenjeni neprofitni organizaciji InsideOut Detroit, ki nadebudne študente spodbuja, da raziskujejo svoje svetove skozi poezijo.

 

Dobrodelen pa je tudi Chance The Raper, ki je naznanil, da je zbral kar 2,2 milijona dolarjev za javne šole v Chicagu, pri čemer je sam doniral milijon, izenačili so ga Chicago Bullsi, prispevala pa sta še Scooter Braun in komedijant Hannibal Buress. Chance je naznanil še ustanovitev sklada za umetnost in literaturo, s katerim upa, da bo v javne šole lahko vnesel umetnostne programe in materiale, ki so za to potrebni.

Dvojec SUMS, ki ga sestavljata Kangding Ray in Barry Burns iz zasedbe Mogwai, je naznanil prvo izdajo. Glasbenika sta prvič pod tem imenom sodelovala leta 2015 na berlinskem Atonalu in se nato udejanjala le kot live act. Sedaj pa bo pri založbi Berlin Atonal izšel EP, na katerem se bodo nahajali trije komadi in na katerem bo kot gostujoči tolkalec sodeloval Merlin Ettore.

Surgeon je naznanil nov 12-palčni EP, ki bo nosil naslov Convenience Trap. Izšel bo konca aprila preko njegove lastne založbe Dynamic Tension. Plošček bo odseval Surgeonove žive nastope, v katerih se poslužuje improvizacije z uporabo sintetizatorjev. Komad Convenience Trap Part 1, ki ga že lahko poslušamo na Soundcloudu, zveni, kot da poslušamo delček seta iz kakega od avtorjevih nastopov.

V petek je izšel album You only live 2wice raperja Freddia Gibbsa. Na albumu ne boste slišali gostujočih raperjev, so pa k produkciji prispevali Kaytranada in BadBadNotGood.

 

GTFO:

3. 4.: Dub Lab: Madamdub & Selyak @ Channel Zero, Ljubljana

3. 4.: Vasko Atanasovski: Melem @ Linhartova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness