Bop en Bras: Dugi Demo

Recenzija izdelka
19. 5. 2023 - 9.00

samozaložba, 2023

 

Včeraj, danes in jutri poteka osemindvajseti Jazz Cerkno. Na festivalu, ki že leta raziskuje še najbolj skrite gube jazzovske prakse, bo letos z delovanjem pričela nova rezidenca, imenovana Jazz Inkubator. Organizatorji jo opišejo kot premierno priložnost za mlade zasedbe, ki se sučejo v globinah improviziranega jazza – Inkubator bo namreč s produkcijo in izdajo albuma ter priložnostjo živega nastopa praktično rojeval nove jazzovske avanturiste. 

Jazzovski debitant iz kraške koče
 / 30. 1. 2023

Štihprobo prvega Jazz Inkubatorja bo letos opravila mednarodna jazzovska zasedba Bop en Bras pod vodstvom tolkalca in bobnarja Urbana Kušarja, ki se je kalil pri eminenci jazz bobnov, Zlatku Kaučiču. Kušarja na naših valovih poznamo kot tolkalca zasedbe Koromač, z njim pa smo se v Svaštarnici konec januarja pogovarjali prav o plošči, ki danes stopa v ospredje pasjebombniške Svaštarnice – o debitantskem izdelku zasedbe Bop en Bras, plošči Dugi Demo. Skupina je ploščo posnela v večji domačiji na Krasu, v samozaložbi pa jo je izdala 24. januarja letos. 

Plošča, na kateri se je zbrala zasedba Kušarja s tolkali, Francesca Ivoneja s trobento, Andreja Thompsona s tenorskim saksofonom in Matjaža Kafola s pozavno, je zaznamovana predvsem z neortodoksno postavo – kot nakazuje že samo ime, gre za hud poudarek na trobilih oziroma brass sekciji. Kušarjeva tolkala se znajdejo v osredju ritmičnega nareka, ki ga nakazujejo melodične pustolovščine trobil. Sama zvočna celota je s te strani občutno usmerjena, Kušar pa se znajde v položaju precejšnje svobode. Trobila se zunaj solosekcij izmenjujejo v vlogah teksturalno-ritmičnega dopolnjevanja Kušarjevih pustolovščin – gre za dobro premišljen, dobro zastavljen in dobro izveden konceptualni kontrapunkt, ki ušesom postreže z obilico dela. 

Ploščo sestavljajo štiri avtorske skladbe in prirejena kompozicija Satiejeve Gymnopédie. Občasno smo priča kakšnemu preskoku forme v obliki krikov in skandiranja razpršenih vokalov, ki na sicer umirjena platna razpršijo nekaj barve, kljub temu pa na plošči dominira občutna prisotnost kohezivne idejne linije. Nastala celota je nadvse prvinska – giblje se nekje med energično tradicijo sinkopiranega ritma Afriške celine in postboperskimi šestdesetimi leti prejšnjega stoletja. 

V sklopu novoustanovljene rezidence Jazz Inkubatorja bodo Bop en Bras na festivalu Jazz Cerkno v živo nastopili danes. Kako bo v živi praksi izpadlo njihovo premeščanje glasbenih okvirov, bomo lahko slišali ob pol šestih zvečer v Glasbeni šoli Cerkno.

 

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness