N0V3L: NON-FICTION

Recenzija izdelka
3. 9. 2021 - 19.00

Meat Machine, 2021

Za uvod v petkovo nočno ekstravaganco na 89,3 MHz se bomo v tokratni Tolpi bumov prepirali, razmišljali, soočili z resničnostjo in nazadnje zaplesali skupaj s kanadskim glasbenim kolektivom N0V3L ter njihovim prvencem. Beseda bo tekla o šestčlanskem projektu, ki je že ob svojem zelo neformalnem začetku na sodobni postpunk sceni leta 2019 postavil lastne standarde in preprosto ustvarja le znotraj njih.

Razlogi, zaradi katerih je bend videti kot vesoljec, čigar vesoljska ladja je padla in obtičala sredi ničesar v svetu postpunka, se vrtijo okoli njihovega obstoja kot samooskrbnega sistema. Aparat, ki oddaja signale iz izoliranega stanovanja nekje v Viktoriji, ima svoje stroje za proizvodnjo lastne glasbe, videospotov, celo oblačil. Hranijo se s socialno kritiko in jočejo po družbeno-političnih spremembah, želji, ki je tako velikanska, da gre preprosto z roko v roki z njihovim delovanjem kot enotno živo bitje.

Za razumevanje samega izdelka so ključni začetki projekta N0V3L ter scena, v kateri se je ta rodil. Kanadska alternativa se je v glasbeno zgodovino zapisala predvsem zaradi živahne punk scene, ki je zacvetela v poznih sedemdesetih pod vodstvom zasedb, kot sta The Vibrants in The Diodes. Danes smo priča ne tako definiranemu valu bendov, ki so prevzeli močni karakter punka, vendar so ga združili z bolj melodično, krhko izraznostjo postpunka. Eden najaktualnejših nasprotnikov prevladujoče kanadske mainstream zablode ter zagovornik brutalne resnice je Crack Cloud, multimedijski kolektiv, ki nikakor ni neznanec valov Radia Študent. 

Dejavnost omenjenega kolektiva v zadnjih petih letih lahko razumemo kot skrbno izdelan kolaž, sestavljen iz mnogih možganov in posledično različnih stališč. Kar jih združuje v celoto, je kolektivna zavest članov, ki temelji na osebnih izkušnjah, večinoma povezanih z zlorabo drog in s težavami z duševnim zdravjem. Izjemnost benda je v edinstvenem načinu pretvarjanja najbolj osebnih stvari v zvok, ki se napaja iz preteklosti, vendar ima pogled vedno obrnjen naprej. Punkovsko stanje duha je globoko prepleteno z besedili, ki opevajo ranljivost, a hkrati upor. Očarljiv konflikt nastane, ko takšne iskrene zgodbe postanejo eno z zapeljivim zvokom, ki ga vodi nenadomestljiv hipnotični groove. V tej točki postane Crack Cloud zdravilni mehanizem tako za ustvarjalce kot njihove privržence.

Dejstvo je, da ima vse svoje meje in da Crack Cloud za nekatere člane benda ni bila dovolj učinkovita naprava za rehabilitacijo. Vedno več življenjskih izkušenj, ki jih je bilo treba deliti s svetom, in posledično teža, ki je obupano iskala kakršno koli podporo, je privedlo do nastanka stranskega projekta in zvezde nocojšnje oddaje ー N0V3L. Zdi se, da je projekt v celoti ohranil duha, živečega v Crack Cloud. Spet je v ospredju iskrenost, le da se je tokrat razširila iz osebnega v širši kontekst splošnega. 

Tematiki duševnega zdravja in zlorabe drog zaostajata za napornim obsegom sodobne družbe, poudarek pa je na jedru vseh življenjskih problemov ー kapitalizmu. Z debitantskim istoimenskim EP-jem, ki je luč sveta ugledal leta 2019, je bend takoj razčistil eno stvar in prisegel, da bo govoril resnico in nič drugega kot resnico. EP tako ilustrira sliko plesišča, na katerem je prepoten zrak poln paranoje in obupa, medtem ko telesa iz ozadja premikajo vesele new wave, na trenutke celo disko melodije. Zlomljene duše, ki plešejo s svojimi demoni, eno od številnih sklicevanj na zjeban svet, v katerem živimo.

Na prvencu NON-FICTION se bend še vedno trdno upira lepim lažem, ki se vsakodnevno prodajajo normalnemu človeku. Zbirka močnih protikapitalističnih hvalnic problematizira vse od zadnjih volitev v ZDA do marginalizacije duševno bolnih. V besedilih je prisoten bolj zlovešči podton, jeza, ki se je iz neslišanega glasu v ozadju ob njihovi prejšnji izdaji razvila v krvav udarec v obraz poslušalca. Besede so v nenehnem boju med preteklostjo in sedanjostjo, dobrimi leti in življenjem v sedanjem trenutku, oddaljenimi spomini in depresivnimi prihodnjimi plani. N0V3L nadaljujejo paradoksalno filozofijo, ki so jo Crack Cloud postavili. Preteklost je njihov glavni vir energije in obstoja, a jim v določenih trenutkih postane tako težka in kruta, da jo želijo preprosto pozabiti.

Člani benda nam zagotavljajo, da ni boljšega ozadja za razmišljanje in sprejemanje te temne resničnosti, kot je mešanica veselega art punka in new wavea, ki sta nadgrajena s kričečimi notami saksofona in energičnimi elektronskimi teksturami. N0V3L tako zagovarjajo svojo ljubezen do zvoka najbolj vznemirljivih let glasbe, ko je zgodovina postpunka in new wavea začela dosegati vrhunec. Obsesija s preteklimi zvoki pa jih ne zadržuje pri dihanju svežega zraka in iskanju novega. Z eno nogo so v grobu osemdesetih, z drugo pa plešejo v prihodnosti. 

Album NON-FICTION je mamljivo povabilo na uporniški ples, protest proti grdim vsakdanjim prizorom, ki poganjajo neenakost v človeškem življenju, hudobna resnica, ki jo je tako enostavno prikriti kot preprosto in brezskrbno. N0V3L praznujejo prihodnost mrtve družbe, ob tej priložnosti pa so nam pripravili pravo zabavo.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.