proto tip: s ivice sanjanja

Recenzija izdelka
27. 2. 2023 - 19.00

Pop Depresija, 2023

 

Pogovor z Andrejo Tešanović, članico beograjske glasbene platforme Hali Gali
 / 25. 7. 2020

Lanskoletni koncert Beograjčanov proto tip v Katedrali Kina Šiške, kjer so nastopili kot predskupina benda Repetitor, je obiskovalcem dal jasno vedeti, da gre za hrupni garažni četverec, usidran v prepoznavni tradiciji srbskih kitarskih bendov. A na debitantskem albumu s ivice sanjanja je bend izpilil bistveno drugačen zvok. Hrupenenje se je umirilo, pojavljati so se začele raznorazne melodijice, s čimer sta vokalni in besedilni izraz zavzela glavno vlogo, njima pa je bend podredil vse svoje snage. Tako je proto tip s svojim prvim dolgometražcem ponudil eno tistih prijetnih presenečenj, ki jih doživimo, ko se zvok benda v studijskem okolju razvije precej drugače – prav to je bend tudi izvrstno izvedel.

Zgodba benda proto tip se je začela leta 2015, ki mu je dve leti pozneje sledil EP strah od izvesnog. Nato smo bend lahko slišali na kompilaciji Hali Gali, ki je vsem skupinam, uvrščenim na kompilacijo, široko odprla vrata na regionalni sceni, poznejši singel podražavanja pa je nakazal spremembe v zvoku in pripravo na prvenec. Kot pravijo glasbeniki sami, so album več let snemali v Down There Studiu pod producentsko taktirko Uroša Milkića, ki je zagotovo zaslužen tudi za transformacijo benda v novi zvočni preobleki. A kot se za večino zasedb pričakuje, je tudi proto tip v tem obdobju doživel rošade v postavi. Iz originalne zasedbe je ostal kitarist, vokalist in glavni pesmopisec Nikola Čučković, v končni postavi benda pa danes najdemo še kitarista Damjana Nedelkova iz benda Gazorpazorp, bobnarja Danila Ilića iz zasedbe Sitzpinker in bas kitarista Nikola Bugarčića iz benda Johanbrauer. 

Beograjski grunge rokerji in kolumbijski punkerji
 / 4. 1. 2021

Močan kontrast, ki ga poslušalec opazi glede na zadnjo živo izvedbo in predhodni EP, slišimo že na prvem komadu krećem se. Drive na kitarah je občutno manjši, aritmični gruv bobnov drži zadevo v nekakšni neznani napetosti, a tih emotivni vokal še najbolj prodorno prispe do poslušalca. Tako je proto tip naredil verjetno najradikalnejšo stvar, ki jo premore srbski garažni bend: dretje je zamenjal za petje. Pravi game changer v tem primeru, saj imamo opravka z vokalistom, ki lahko na osnovi dokaj preprostega besednjaka preda hude tegobe. Album nosi tisti Love Will Tear Us Apart sentiment in poslušalca ne pusti mirnega. Šepetajoči refreni imajo potencial, da bodo tudi poslušalci, morebiti na kakšnem stadionu, dejansko zapeli iskrene besede, ki opisujejo surovost vsakdanjega življenja. Tako se je proto tip na tem albumu podredil svojemu glavnemu adutu, končni rezultat pa je popolnoma na mestu. V bendovem primeru ima namreč beseda bistveno večjo moč kot obilica efektov, rifov ali udarcev, ki bi jih sicer lahko slišali.

S tega vidika vokalist Čučković predstavlja retko biljko, ki je sposobna svoja čustva v glasbeni obliki predati tako, kot uspe le redkokateremu mlajšemu regionalnemu avtorju. Ljubezen in zmedenost sta osrednji tematiki, ki curljata z albuma in imata moč, da se dotakneta poslušalca ne glede na generacijo, ki ji ta pripada. To je tudi pokazatelj, kako uspešno je bend dosegel sinhronost odigrane glasbe in vokalne izvedbe, saj se razorni občutki vseskozi dopolnjujejo z glasbo, ki jo je bend tako dobro sestavil. Aranžmaji se zdijo ležerni, a so precej premišljeni, predvsem lepo tečejo, bend pa jih je na več mestih popestril z dodatnimi gosti. Krasne vokalne harmonije ženskih glasov so denimo eden prepoznavnejših leitmotivov, ki se pojavljajo skozi album. A slišimo še kaj nepričkovanega, recimo akustične kitarce ali pozavno v skladbi sve što boli proći će, v kateri bend zaplava celo v reggae ritmih. Ta raznolikost osnovnega kitarskega formata poslušalcu ponudi potrebno potrpežljivost, da lahko album posluša do konca.

Oddaja 100 decibelov gre na jug! Vsako četrto nedeljo o novostih na Balkanu.
 / 13. 9. 2020

Dolgometražec s ivice sanjanja benda proto tip ima zagotovo več jugo pečata kot pa anglosaksonskih kitarskih referenc. To je zagotovo še eden od pokazateljev avtentičnosti benda, ki je svoj izraz zgradil na lokalnem okolju in lokalnih vzorih. Album izžareva občutek relevantnosti, občutek, da bo v naslednjih letih pustil močen pečat na sceni, kar pa je morebiti tudi največji kompliment, ki ga plošča lahko prejme. In če se vas bo, poslušalke in poslušalci Radia Študent, album dotaknil, se lahko udeležite njegove koncertne promocije, ki bo v četrtek, 30. marca, v Ljubljani v okviru festivala Ment.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.