Rat Cage: Savage Visions + Stingray: Fortress Britain

Recenzija izdelka
26. 9. 2023 - 19.00

Frekvence Radia Študent napadamo s hardcore bombami iz Anglije. Predstavljamo dva angleška projekta, ki sta plošči izdala pri eni najpomembnejših založb punk podzemlja. To je seveda londonska založba La Vida Es Un Mus. Najprej se bomo posvetili Rat Cage, solo projektu Bryana J Suddabyja, drugi studijski plošči Savage Visions. Tokrat se je glasbenik malo odmaknil od klasičnega zvoka stare šole švedskega d-beata in več pozornosti namenil zgodnjemu angleškemu panku. Sledila pa bo še najnovejša izdaja pri omenjeni založbi, prvenec Fortress Britain angleškega benda Stingray, novega imena na angleški sceni, ki igra primitiven hardcore z vplivi zgodnjega stench cora.

 

Rat Cage: Savage Visions (La Vida Es Un Mus, 2023)

Rat Cage smo na Radiu Študent že recenzirali, in takrat smo se ukvarjali s prvencem, zato bomo z osnovnimi informacijami kratki. Za projektom stoji Bryan J Suddaby, ki tudi odigra vse inštrumente na posnetkih. Savage Visions vsebuje za odtenek drugačen material, kot smo ga pri Rat Cage vajeni. Tokrat se odmakne od klasičnega čaščenja zgodnjega švedskega d-beata v stilu bendov Totalitär ali Anti Cimex. Pravzaprav gre za bolj dinamično in dovršeno ploščo. 

Dvojno bombardiranje besa in distorzije!
 / 24. 6. 2020

Za razčlenitev vplivov, ki jih slišimo v novem materialu, bomo uporabili kar opis na Bandcamp strani založbe. Presenetljivo je bilo prebrati, da je plošča nekako poskus interpretacije zadnje plošče švedskega benda Disfear, albuma Live the Storm iz leta 2008, toda odigranega hitreje. Ob prvem poslušanju se nam to ne zdi očitno, a se ob tej usmeritvi nanjo pravzaprav zavemo, da to dejansko drži. Slišimo določene melodije, ki zelo spominjajo na pozno obdobje skupine Disfear. Vendarle na prvo žogo bend še vedno spominja na že omenjeni skupini, klasični Anti Cimex in Totalitär, ampak v to formulo je dodanih veliko več elementov, kot smo jih vajeni s starejših posnetkov. 

Začetek plošče je posvečen prepoznavnim prijemom Rat Cage z dodanim ščepcem angleške scene v stilu The Varukers ali The Partisans. To, da na ustvarjanje Rat Cage močno vpliva tudi UK82 gibanje, ni presenečenje, a na novi plošči je glasbenik to spretno povezal z bolj metalskim vplivom. Opis na Bandcampu pravi tudi, da na plošči lahko slišimo vplive metal bendov, kot so Venom, Midnight in Darkthrone. Tudi ta podobnost bi nam lahko zbežala, če ne bi bili pozorni na sorodne rifaže, ki se odlično mimetizirajo v hardcorovsko godbo.

Projekt Rat Cage z novo ploščo navduši prav zaradi tega, ker je malo zamenjal kožo. Nič ni narobe, če bi obstajal še en bend, ki bi igral stari švedski d-beat, toda album Savage Visions ponudi odlične nove ideje in zato zveni sveže.

 

Stingray: Fortress Britain (La Vida Es Un Mus, 2023)

V nadaljevanju se bomo posvetili prvencu londonskega benda Stingray, plošči Fortress Britain, ki bo izšla prvega oktobra letos. Stingray še bolj očitno kot Rat Cage častí stari angleški hardcore punk.

Prvi material, ki ga je bend izdal, je bil EP Feeding Time iz leta 2021, in tudi ta je izšel pri londonski založbi La Vida Es Un Mus. Žal nam je, da smo ta bend spregledali že v samem štartu, saj je material na EP-ju izjemno besen, na novi plošči pa slišimo več metalskih vplivov. Imamo občutek, da poslušamo bend iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko sta se prvič bastardirala punk in metal. Zvok na plošči je res primitiven in nas spominja na glasbo benda Deviated Instinct, predvsem pa na zasedbo Sacrilege. Toda Stingray hkrati zveni zelo moderno, ta modernost pa je del novega vala besnega hardcora, ki tako ali drugače črpa iz osemdesetih let, a danes zveni bolj jezno. Tudi Fortress Britain je izjemno dinamična plošča, slišimo namreč ogromno različnih vplivov ter tudi tukaj so ideje in principi, kako vse združiti v celoto, vrhunski. Stingray plemenito najdejo povezovalni člen med zažaganimi stenchcore rifažami in neandertalskim tu-pa tu-pa hardcorom.

Plošča Fortress Britain je zvočna kulisa za ulični pretep, v katerem flaše letijo po zraku in se ljudje davijo z verigami. V primerjavi z novo ploščo Rat Cage, ki je samo imenitno jezna, je plošča benda Stingray ovita še v apokaliptično realnost. Plošča Savage Visions kliče po uporu in borbi, material na plošči Fortress Britain pa nas sprijazni s temačno prihodnostjo. Ni upanja za boljšo prihodnost.

 

 

Rat Cage (UK) - Live in Sydney, Australia 2023
Stingray - Feeding Time // Hardcore Live
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness