THE SWEET RELEASE OF DEATH: BLISSFUL JOY OF LIVING

THE SWEET RELEASE OF DEATH: BLISSFUL JOY OF LIVING

Oddaja
7. 11. 2019 - 19.00

Subroutine Records, 2019

 

Začela se je jesen. Po izjemno sončnem in toplem mesecu oktobru je zdaj tu hladnejši in deževnejši november, ki naše neskončne gozdove impresionistično barva v tople barve jeseni. Mnogi znamo preiti v temačne misli, prihajajoče z dnevi neskončnega dežja in meglenih juter. Radosti življenjstva, kot ga poznamo ljudje, je namreč mogoče najti tudi ob toplih čajčkih, konec koncev se je začel tudi faks in žeje po znanju še vsaj par mesecev ne bomo uspeli pogasiti. Takim stvarem pravimo blažene radosti življenja. Ali pač?

Zasedba The Sweet Release of Death se z zgornjo tezo verjetno ne bi pretirano strinjala. Sicer pa nam na svojem tretjem LP-ju z naslovom The Blissful Joy Of Living oriše svoje dojemanje sveta. Rotterdamski trio, v katerem popeva in basira Alicia Breton Ferrer, po bobnih udriha Sven Englishman, kitaro pa igra Martijn Tevel, je ta komaj 20 minut dolg album javnosti ponudil pred slabim mesecem dni. 

Bend se ponaša z zanimivo estetiko. V smislu žanra se kotali nekje med nojz rockerskimi temami in nojz popovskimi rifi, besedila so sicer jasna, a jih bend z uporabo raznih reverbov učinkovito zamegli do mere, ko bodo jasna zgolj najbolj zbranim poslušalcem. Slikico, ki je uporabljena kot naslovnica CD-ja, bi marsikak likovni pedagog brez pomislekov ocenil z negativno (1), ne kaže namreč na kak presežen vložek truda. Ali pa predstavlja le obilo jeze ... 

Po Shakespearu ali po paliativni ali zgolj hedonistični oskrbi poimenovan trio iz Rotterdama
 / 1. 2. 2017

Kar zadeva zven The Sweet Release of Death, ti zastopajo podobne odtenke, kot so jih pred njimi že Sonic Youth, le da Nizozemci praviloma vse kitare zdistorzirajo, kolikor se le da. Basovske linije služijo praviloma kot podstat, podlaga, v kakem izmed komadov, denimo v pesmi Sick Girl, pa bi lahko sledili tudi določenim zametkom gruva. Tudi bobni so tu predvsem za držanje ter stopnjevanje energije in salutirajo s stalnim, hitrim beatom. Rifi se pogosto ponavljajo čez celotne komade in se včasih približajo tudi rahlo dronovskemu izrazu, ko se note med seboj v nenavadnih intervalih in akordih veselo drgnejo druga ob drugo. Dober primer tega slišimo na primer s komadom The Weather is Great Today.

In če se še vedno sprašujete, čemu je bil namenjen naš tokratni prvi odstavek, vtis aktualne novembrske jeseni, tukaj je odgovor ... The Blissful Joy of Living je fraza, ki bi jo lahko slišali iz ust kakega verskega fanatika, ko bi ta svojim vdanim poslušnežem predaval o biti, kot jo pozna sam. Lahko bi jo slišali iz ust najbolj hipijevsko vzgojenega surferja, ko bi si palil šesti joint na sanjski plaži nekje na avstralskem koralnem grebenu. Ali pa vam to modrost izrečejo The Sweet Release of Death. Hmm … Morda pa življenje ni enako sladko za vse? Zasedba s svojim zvenom in besedili opozarja na tegobe glasbenega izražanja, ko se bend odloči za tovrstno glasbo. 

Če se vas je današnja Tolpa bumov zaenkrat že vsaj malo dotaknila, imamo veselo novico. Bend se po svojem nastopu na festivalu MENT leta 2017 vrača v Slovenijo, in to precej kmalu. Nastopili bodo to nedeljo v Klubu Gromka, pred njimi pa bodo zaigrali še China Traffic.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness