WHY?: MUMPS, ETC.

WHY?: MUMPS, ETC.

Recenzija izdelka
WHY? - Mumps, etc.
25. 10. 2012 - 19.00

Anticon, 2012

 

Yoni Wolf je svoj projekt Why? iz nekdaj samostojne avtorske persone uspešno pretopil v zasedbo, ki je v  sredi preteklega desetletja v poplavi generičnih variacij indie izrazja uspela v jadra uloviti piš svežega vetra ter se na plošči Alopecia predstavila kot ena zanimivejših zasedb svoje generacije. V svoji kombinaciji poudarjenih beatov ter avanturistične indie folk drže so Why? uspeli izrisati samosvojo glasbeno noto, hkrati duhovito in svežo, spevno in popovsko subtilno, ki je mnogo dolgovala tudi hip-hop izročilu. Yonijev pristop k podajanju premišljene, premetene in originalne lirike je pogosto skakal od croonerskih zapeljevanj do raperskih vpadov ter navkljub svojemu precej enoznačnemu vokalu vnašal zanimive rešitve in izzive, ki so glasbi Why? odpirale novo dimenzijo.

Slednje je v ospredje še posebej izstopilo pri naslednici ter hkrati tretji studijski plošči Eskimo Snow, ki je s pogojno bolj tradicionalno držo zaplavala v polje alternativnega pop folka, klavirskih balad in ekspresivne lirike, daleč od hip-hoperskih nastavkov. Yoni je za to priložnost prevzel vlogo popovskega frontmana, se nekoliko oddaljil od bizarno zbadljive lirike ter se posvetil harmonijam. Nastali odvod bi torej prej kot pomik k splošni formi lahko razumeli kot kreativni vrelec zasedbe, avtorsko večplastnost ter poizkus k formulaciji, še posebej, če v zakup vzamemo dejstvo, da je Eskimo Snow nastajal vzporedno z Alopecio.

Tako tudi Mumps, Etc. za Why? ne predstavlja povsem običajne plošče, saj v njihovo glasbo vnaša ravnovesje ter občutek zrelosti, ki se ne kaže zgolj v komplementu predhodnih izdelkov. Da, Why? so na njem resda manj avanturistični, kot denimo na Alopecii, a primesi zvočnih iger, snažnih ritmičnih podlag, besednih vpadov in harmoničnih iger izrisujejo samosvojo obliko popa, ali hip-hopa, če želite, ki tudi v tradicionalni drži zveni sveže. Nastavki skladb iz hip-hopa silijo v pop ali obratno in se najbolje razumejo prav v skupni fuziji, ustvarjajo hibrid, ki Mumps, Etc. tudi v formi kratkih skladb nudi kot večplasten poslušalski izziv. Zrelost pa je v svojih čustvenih izpraševanjih, ki zadevajo avtorsko samorefleksijo opazna tudi v sami liriki. Yoni je v njej lahko tudi zagrenjen, tako kot denimo v skladbi Distance, kjer prevprašuje svojo avtorsko iskrenost, ter se tako giblje daleč stran od hudomušnih in pikrih verzov, kot denimo »fantu bivše punce pošiljam SMS sporočila zato, ker lahko«. Na ta način nehote vstopa v kliše samopomilovanja iz česar se je znal v preteklosti tako prisrčno pošaliti ter skladbam odvzema pristno hudomušnost, ki smo jo vselej tako očitno občudovali. Pa vendar, Yoni se je kot večplastni avtor doslej znašel v najrazličnejših vlogah in tudi Why? z Mumps, Etc. ne kažejo nikakršnega znaka morebitne utrujenosti. Aranžmajska sestava plošče je namreč dovolj zanimiva, da bo znala zaobiti tudi njene pomanjkljivosti.

 

WHY? - Strawberries
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.