Spet, še enkrat, na novo - Plečnik

Kulturna ali glasbena novica
2. 5. 2022 - 15.10

Lepo pozdravljeni v današnji Kreativni inšpekciji, kjer bomo naslednjih nekaj minut etra posvetili enemu izmed projektov, ki se bo odvijal v sklopu prihajajočega Bienala oblikovanja v Ljubljani. Bienale bo pod kuratorskim vodstvom Jane Withers na sporedu od konca maja do konca septembra, glavna tema bienala pa je supervernakularnost. Za bienale je bilo organiziranih pet produkcijskih platform, ki so se soočale s problemi sodobne lokalne skupnosti in ekologije. Ena izmed teh petih skupin si je nadela ime Garnitura in se poglobila v komunikacijo moderne arhitekture javnosti. Kaj supervernakularnost sploh je, nam pojasni Brina Steblovnik, članica skupine Garnitura.

Izjava

Skupina Garnitura je v duhu letošnje 150. obletnice rojstva Jožeta Plečnika in lanskoletne umestitve izbora njegovih del na seznam Unescove svetovne dediščine pripravila projekt, pri katerem se bodo posvetili novim načinom komunikacije moderne arhitekture, specifično arhitekture Jožeta Plečnika. Sedemčlanska interdisciplinarna ekipa arhitektov, umetnikov in oblikovalcev bo v sklopu svojega delovanja pripravila serijo s Plečnikovo estetitko navdahnjenih spominkov kot tudi voden ogled Plečnikovih del. Več o poti spominov na Plečnika nam pove Steblovnik.

Izjava

Zakaj so se odločili, da pot zasnujejo s pomočjo socialnih omrežji, pojasni Steblovnik.

Izjava

Drugi, tržni del projekta pa bo sestavljen iz produktov, ki nam jih podrobneje opiše druga članica skupine Garnitura, Maruša Mazej.

Izjava

Poleti se bomo tako lahko sprehajali po Ljubljani in klikali po Instagramu, da se naučimo kaj novega o našem največjem in najljubšem arhitektu. Kako pa bo to drugače od vseh srečanj s Plečnikovo arhitekturo, s katero smo prišli v stik kot žrtve slovenskega učnega načrta, razloži Mazej.

Izjava

O drugačnosti pristopa k motrenju dediščine Jožeta Plečnika se bomo lahko prepričali od 26. maja pa čez celo poletje. Znova pa nas bo morda prepričala tudi Plečnikova arhitektura, ki jo bomo, če bo vse po sreči in je to mogoče, uzrli v novi luči.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.