Avstrijske kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
13. 3. 2015 - 15.10

Medtem ko so pred slabim mesecem v Španskih borcih v sklopu celoletnega festivala Plesna Vesna valovale novokorejske plesne zastave, tokrat plesni pljusek prihaja s severa. Prihajajo namreč - Avstrijci! - oziroma avstrijski novi val. Spričo tako težke oznake se postavlja vprašanje, kakšne so specifike avstrijskega novega plesnega vala in kaj naj bi tu sploh bilo avstrijskega: navezava na specifičen kulturni prostor in celo identiteto ali navezava na nacionalni produkcijski in kulturnopolitični kontekst. Govori Iztok Kovač, umetniški vodja Španskih borcev.

* Izjava se nahaja v posnetku

Kljub temu da Kovač poudarja naraščajočo pomebnost avstrijskega novega plesnega vala na širši mednarodni plesni sceni, pa avstrijski sodobni ples nima daljše umeščenosti na sodobnoplesni zemljevid.

* Izjava se nahaja v posnetku

Kaj je novega na avstrijski plesni sceni, bodo jutri ob 20.00 s plesnimi performansi Viteštvo je mrtvo in Posedanje na klopci na odru Španskih borcev odgovarjali Alex Deutinger, Alexander Gottfarb in Simon Mayer.

* Izjava se nahaja v posnetku

Performativni in plesni elementi, ki se jih poslužujeta obe predstavi, so sicer naravnani na vprašanje identitete, na eni strani namreč identitete moškega in šovinističnih družbenih razmerij, na drugi strani identitete kmeta v svetu, v katerem je beseda kmet žaljivka. Humorno in kakopak - avstrijsko.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness