Glasovi včerajšnjega in današnjega dne

Kulturna ali glasbena novica
29. 10. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Včeraj ob 11. uri je v akademijski dvorani Slovenske akademije znanosti in umetnosti potekala predstavitev zbornika Glas umetnosti: umetniki, akademiki, Prešernovi nagrajenci, ki je nastal kot produkt sodelovanja med SAZU-jem in Galerijo Prešernovih nagrajencev iz Kranja.

Nastanek zbornika je v prvi vrsti spodbudil V. razred za umetnosti SAZU, ki je med 19. junijem in 15. septembrom organiziral predstavitev nedavne ustvarjalnosti svojih članov v omenjeni kranjski galeriji. Po besedah Jožefa Muhoviča, izrednega člana SAZU, tajnika V. razreda in enega od urednikov zbornika, je bila razstava unikatna, saj je na razstavišču prišlo do »nenavadnega srečanja umetnin« oziroma do intermedijskih povezav med področji literature, glasbe, arhitekture in likovne umetnosti. Slika se je tako »družila« z zvočno podobo, arhitekturna maketa s poezijo, esej z načrtom, olje na platnu s partituro, slikarski kolaž s kiparskim asemblažem in še bi lahko naštevali.

V reprezentiranem umetniškem delu monografije, ki je nekakšen vrhunec celotnega razstavnega projekta, se po besedah Muhoviča kažejo ustvarjalna svežina, domiselnost in vitalnost V. razreda, ob čemer je navedel besede angleško-irske filozofinje Iris Murdoch, da nam »umetnost ponuja čisto veselje nad neodvisnim obstojem nečesa, kar je odlično«.

Izjava

Monografiji je priložen tudi dobro uro dolg album skladb akademikov Lojzeta Lebiča, Janeza Matičiča, Uroša Rojca in Nine Šenk. Več o zborniku lahko izveste v kratkem filmu Glas umetnikov, ki je bil na YouTubu objavljen kmalu po junijski otvoritvi razstave.

Drugi del današnjih novic namenjamo napovedi recitacije Ašvaghoševe pesnitve z igralko Natašo Barbaro Gračner, ki se ima zgoditi danes ob 17. uri v predavalnici 15 ljubljanske filozofske fakultete. Dogodek je rezultat sodelovanja med Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti ter Oddelka za filozofijo ob počastitvi 2500. obletnice smrti Sidharte Gautame Bude. Dogodek bosta z nagovoroma otvorili ambasadorka Indije v Sloveniji, njena ekscelenca Namrata S. Kumar in dekanja filozofske fakultete, redna profesorica doktorica Mojca Schlamberger Brezar.

Recitacijo dveh izsekov iz pesnitve Budovo življenje indijskega pesnika Ašvaghoše bo spremljal kratek zgodovinski oris Budovega življenja, temu pa bo sledila tudi predstavitev koledarja za leto 2022 z naslovom Pod drevesom spoznanja, ki sledi dvanajstim prelomnim dogodkom iz življenja velikega duhovnega učitelja. Pogovarjali smo se z organizatorico dogodka in specialistko za filozofske tradicije Vzhoda, docentko doktorico Nino Petek, ki nam je povedala, da je današnji dogodek pravzaprav uvertura v cikel dogodkov, povezanih z budizmom, ob Budovem letu.

Izjava

Fotografije v koledarju, ki jih je v različnih deželah, kjer je ohranjena budistična dediščina, posnel docent doktor Jan Ciglenečki, bodo opremljene tudi z izvornimi Budovimi besedami, zbranimi v korpusu najzgodnejših budističnih besedil, imenovanemu Tri- oziroma Tipitaka. Na dogodku tako ne bo manjkala niti videoprojekcija fotografskih utrinkov. Dogajanje, povezano z Budovim letom, se bo nadaljevalo tudi prihodnje leto, saj se točna datacija Budove smrti v virih precej razlikuje, deset let gor ali dol, zaradi česar je tudi obeleževanje obletnice časovno dokaj fleksibilno.

Izjava

Potemtakem, drago poslušalstvo, sežite že danes po zborniku Glas umetnikov ali prisluhnite odlomkom iz Budovega življenja, in podaljšan praznični vikend bo minil, še preden trikrat zapored v rikverc izgovorite »Ašvaghoša«.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness