KOŽA ANIMACIJE

Kulturna ali glasbena novica
25. 10. 2019 - 15.10

Drage poslušalke in poslušalci, pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah pričujočega tedna. Z včerajšnjim dnem so v sklopu Jenkovih dni, ki v letošnji izdaji obeležujejo slovesno 150-letnico pesnikove smrti, razglasili novo Jenkovo nagrajenko. Naziv najboljše zbirke poezije minulih dveh let je tokrat, kot je razsodila petčlanska komisija Društva slovenskih pisateljev, pripadla Krogu avtorice Kaje Teržan. Knjiga je lani v sklopu zbirke Aleph izšla pri založbi Center za slovensko književnost.

Specifične jezikovne in ritmične konture, ki odlikujejo pesničin literarni opus, so polje slovenske poezije jasno prevrele že z avtoričino prvenko Delta, tedaj nominirano za Veronikino nagrado. Globoko intimo govorice slednje, ki se najjasneje razkriva ravno v zatikanju, pa Krog, kot mu je pripoznala žirija, še nadgradi. Manira, s katero pisava sledi govorici, je še bolj skrajno izčiščena; stihi se v postopku branja Kroga navzemajo nekakšne dvomeče negotovosti, ki razpira zamik med izkustvom in govorico. Prvi je zmeraj korak prej, v tej razdalji, ki jo zamaknjeno izpričujejo pesmi Kaje Teržan, pa pesnica pusti spregovoriti nekim drugim formam zavesti.

Nominirane so bili še sicer še Ljubav reče greva Nine Dragičević, Mnogoboj Mitologij Sergeja Harlamova, Vračanje pogleda Francija Novaka in Kako postati nihče Zorana Pevca. 

Drevi ob 20.30 bo v Osmozi potekala inavguracija umetniške instalacije kiparja Voranca Kumarja. Umetniški projekt, ki ga je kurirala Maja Burja in za katerega je besedilo napisal Robert Bobnič, bo predstavljen pod naslovom Površina. Ime instalacije se namreč nadvse dobesedno približa vizualnemu okostju, izraznim instrumentom, prek katerih avtor snuje problematiko odnosa med telesom in računalniško grafiko. Projekt je raziskovanje dotikališča med telesjem in računalniškim programom, ki nastaja ob repliciranju vizualnih lastnosti kože. Razstavljeno delo si bo možno ogledati do 28. oktobra, ko bo organiziran tudi voden ogled z avtorjem. Več o instalaciji nam je povedal Voranc Kumar.

IZJAVA

Kumar nadaljuje.

IZJAVA

To nedeljo v Slovensko kinoteko pod organizacijskim narekom slednje ter Društva slovenskega animiranega filma prihaja praznovanje Mednarodnega dneva animiranega filma. Onkraj golega poklona žanru je poriv organizatorjev v prvi vrsti razkol med odličnostjo in zgodovino slovenskega animiranega filma na eni ter podhranjenostjo discipline na drugi. Počasne izboljšave produkcijskih pogojev in omejitve, ki avtorjem animiranega filma onemogočajo realno konkurenčnost v postopkih kandidature za celovečerce, ukalupljajo avtorje slovenskega animiranega filma v snemanje formata kratkih filmov. Trenutno najvidnejši avtorji Dušan Kastelic, Špela Čadež, Kolja Saksida, Leon Vidmar, Timon Leder prejemajo priznanja po vsem svetu, edini animirani slovenski celovečerec pa temu navkljub že dvajset let ostaja Socializacija bika? Milana Eriča in Zvonka Čoha. V poklon omenjenima avtorjema bo Društvo slovenskega animiranega filma prvič podelilo stanovsko nagrado Saše Dobrila za življenjsko delo. Zgodovino in pozicijo animiranega filma v Sloveniji je orisal Igor Prassel, urednik filmskega programa v Slovenski Kinoteki.

IZJAVA

Podrobneje o nedeljskem programu Prassel.

IZJAVA

O nagradah in projekcijah nadaljuje Prassel.

IZJAVA

Sliko položaja slovenskega animiranega filma v obstoječem času je predstavil Igor Prassel.

IZJAVA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.