Misliti mesto

Kulturna ali glasbena novica
18. 6. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes odhajamo v Maribor, kjer na degradiranem območju Kulturnega centra Pekarna kajpada ne manjka organizirane dejavnosti. V prazničnem duhu 27. obletnice centra – Pekarna je namreč zaskvotana že od 16. junija 1994 – je v četrtek, na obletnico zasedbe, vzplamenelo bogato dogajanje in vsesplošni kulturni odmerek, ki je po dolgem času zaprtja zaradi epidemiološkega kaosa zahrumel in predramil prostore ob Magdalenskem parku. Darjan Lorenčič iz društva Brutal Partysan pojasni vlogo društva pri organizaciji štiridnevnega programa dogodkov.

Izjava

Prvi del prazničnega dogajanja se je začel v parku Kulturnega centra z nastopom KUD-a Banda Ferdamana in njihovim celovečernim improvizatorskim nastopom. Sočasno se je začel tudi glasbeni program s koncerti in jam sessioni, ki so otvorili »barviti večer improvizacije, drznih riffov in prevzetnih ritmov«. Poleg omenjenih dogodkov so se zvrstila tudi bralno-ustvarjalna srečanja, projekcije filmov in animacij v sklopu Festivala StopTrik, Proza za pir slam večer in drug spremljevalni program.

Toda že kmalu po začetku organizacije vsakoletnega šarovitega rajanja so pekarnarji zopet začutili že dobro poznan trn v peti, Mestno občino Maribor, ki jim na razpisu ni namenila potrebnih sredstev za organizacijo festivala. O tem Lorenčič:

Izjava

Poleg ponovne obuditve kulturnega dogajanja in proslave obletnice so dogodki namenjeni tudi izpostavljanju dela posameznih uporabnikov Pekarne, pa tudi njene splošne kreativnosti in inovacije, ki sta v vseh letih obstoja postali ključni pri animiranju in kultiviranju mariborske kulturne sfere. Pekarnarji pojasnijo, da je dogajanje odraz trenutnega negotovega stanja Kulturnega centra in njegovega pomena.

Izjava

V duhu omenjene problematike je bila prvi dan na placu Lubadar na sporedu javna tribuna z naslovom KC Pekarna, vsebina ali nepremičnina. Na njej so se deležniki preizpraševali o pomenu alternativnih kulturnih centrov in naslavljali prostorsko problematiko, s katero se Pekarna sooča, odkar je podžupan Samo Peter Medved naznanil plan Mestne občine o selitvi Pekarne na območje nekdanje Mariborske tekstilne tovarne v Melju. Med sogovorniki tribune so bili navzoči predstavniki kulturnega centra, pa tudi etnologi in aktivisti širšega kulturnega prostora, ki so v družbi podžupana Gregorja Reichenberga osvetlili svoje neodobravanje selitve Pekarne in skrbi tako zaradi očitnega nerazumevanja občine pri delovanju tozadevnih mladinskih kulturnih centrov kot tudi pri izvajanju aktivnosti nekomercialne in neprofitne narave nasploh. Moderator pogovora Borut Osonkar je v tem kontekstu izpostavil naslednje:

Izjava

Gregor Reichenberg, velik ljubitelj dialoga, je izpostavil svoje pobude za diskurz, na njegova prizadevanja pa se je z drugačnim razumevanjem težnje po dialogu odzvala direktorica Kulturnega centra, Urška Breznik.

Izjava

Pekarna torej kljub mnogim posegom in prizadevanjem po njeni de-degradaciji še zmeraj kali in brsti. Če dogajanja še niste ujeli, pekarniško praznovanje poteka še danes in jutri, junijski dnevi pa so tako ali tako zgolj uvertura v prihajajoče dogajanje. Reprizo le-tega bomo namreč lahko použili že konec poletja, natančneje med 1. in 4. septembrom. 

V Pekarni se je mudila vajenka Maja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.