Nič več Študentske založbe

Kulturna ali glasbena novica
28. 1. 2014 - 14.10

Danes že nekdanja Študentska založba in Študentska organizacija univerze v Ljubljani sta soglasno sprejeli odločitev, da se ustanoviteljstvo Študentske založbe izpod okrilja ŠOU-a prenese na devet posameznikov. To so Andrej Brvar, Milan Dekleva, Niko Grafenauer, Milan Jesih, Veno Taufer kot ugledni posamezniki in štirje predstavniki Študentske založbe, po novem Beletrine, zavoda za založniško dejavnost, Mitja Čander, Tomaž Gerdina, Marko Hercog in Aleš Šteger. ŠOU je bila 18 let ustanoviteljica in 14 let financerka Študentske založbe.

O prenosu ustanoviteljstva smo govorili s Tomažem Gerdino, direktorjem Beletrine in po novem enim od njenih ustanoviteljev. Zanimalo nas je, zakaj so se odločili za prav teh devet posameznikov, med katerimi začuda ni nobene ženske:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Gerdino smo vprašali tudi, kaj to pomeni za produkcijo Beletrine, glede na to, da so od ŠOU-a do sedaj dobivali skoraj 10 % sredstev od približno milijonskega proračuna:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Zanimalo nas je še, ali to pomeni prestop v bolj zasebno sfero poslovanja:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Moč je opaziti trend usihanja zavodov, ki so ŠOU v Ljubljani postavili na mesto promotorja in financerja razvijanja kulture in s tem utrjevali njegov do nedavnega ugledni status. 22. januarja se je torej ŠOU odpovedala še Študentski založbi, od Zavoda K6/4 se je že odcepila tudi Kiberpipa, o spreminjanju Akta o ustanovitvi Zavoda Radio Študent s strani ŠOU-a pa lahko več izveste na naši spletni strani v petkovem Kultivatorju. Spomnimo pa tudi na problematično reorganiziranje Zavoda K6/4, ki je svoj ugled, zanimivost, legitimnost in s tem tudi publiko z vnovičnim odprtjem izgubil. Po hitrem postopku prihaja do reorganizacije ŠOU-a v Ljubljani, ki se je očitno odločil usmeriti v turistično-gostinsko dejavnost. Usmerjanje v te bolj profitne dejavnosti pa je dolgoročno lahko zaskrbljujoče zaradi izgubljanja neprofitnih dejavnosti in ustvarjanja novih dejavnosti, ki želijo biti konkurenčne na odprtem trgu in s tem ne prav veliko pomagati študentski in z njo povezani sferi. V četrtek bodo na Kersnikovi, v nekdanjih prostorih kavarne Metropol, recimo odprli novo študentsko menzo, kot eno mnogih, ki jih lahko Ljubljana ponudi. Istočasno bo v prostorih kluba K4 potekala 27. redna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, na kateri se bo med drugim obločalo tudi o usodi Zavoda Študentska svetovalnica, še posebej pa o finančni in pravni usodi Zavoda Radio Študent ...

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tukaj nekaj smrdi?

mislim, da zdej pa že vsi vemo kaj smrdi.

...s tem da se je Kiberpipa morala kar orng pregovarjat pa kregat z nastavljenim vodstvom zavoda, da je lahko sla ven v tej obliki.

Z optimistične strani gledano, se je pa ŠOU najbolj uspešen turistično-gostinski startup inkubator ;)

Pa hostile takeover 4ke

nesimo jih vun!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.