Politika, anatomija, reprodukcija

Kulturna ali glasbena novica
21. 1. 2013 - 14.15

 

Koordinacijski odbor kulture Slovenije - KOKS je v svoji včerajšnji izjavi za javnost opozoril, da razmere v Sloveniji »terjajo razsodnost.« Odbor izraža načelno podporo imenovanju začasne strokovne vlade, ki naj bi »za slovensko demokratično perspektivo« izpeljala nujne projekte in onemogočila avtokratski režim tega ali onega »vodje« ter klientilizem in korupcijo.

 

To je že peta KOKS-ova izjava za javnost. V njej še opozarjajo na nizko javno podporo SDS-u ter na po njihovih besedah nerazsodno izjavo, da bodo ljudje »jokali«, ko premiera Janše ne bo več na oblasti. Prav tako so za nerazsodno označili, da v stranki Pozitivna Slovenija »trdno kot eden« verjamejo v neomadeževanost njihovega vodje Zorana Jankovića ter da si predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič na podlagi rezultatov javnomnenjskih raziskav »kratko in malo obeta volilno zmago.«

 

Navajamo iz izjave: »Nič od tega seveda ni na ravni državniške razumnosti, ki je nepogrešljiva za naslednjo razvojno fazo Republike Slovenije. Pri vseh takšnih politikah gre namreč za stare, že videne in prepoznavne vzorce nedemokratičnosti in pohlepa. In te politike so, ne glede na njihovo 'desničarsko' ali 'levičarsko' opredeljenost, za zdravo slovensko demokratično perspektivo nesprejemljive.«

 

O tem, kaj pravzaprav je »zdrava slovenska demokratična perspektiva«, tukaj ne moremo debatirati, lahko le posumimo, da gre za nekakšen pojmovni oksimoron. KOKS namreč od poslancev vseh parlamentarnih strank pričakuje, navajamo, »samostojnost zdravega razuma pri odločanju, temelječemu na zdaj veljavni ustavi.« Izjavo sklenejo z zahtevo, da bi začasna neodvisna vlada in parlament »strogo transparentno državi omogočila priprave in izvedbo predčasnih volitev v razumnem roku.« Vprašanje, ki se nam tu nujno zastavi, je: kako znotraj sistema, temelječega na volitvah, torej parlamentarnega predstavništva pričakujemo kakršne koli korenite družbene spremembe? A vedno bolj se zdi, da so ljudje na uličnih protestih in skupščinah ta sistem v precejšnji meri dojeli kot preživet in ga tudi zavrnili.

 

Iz kulturniškega političarjenja se prestavljamo v gledališke vode. Jutri bo namreč ob 20. uri v Gledališču Glej na sporedu zanimiv performans Marijs Boulogne, stare znanke festivala Mesta žensk. V performansu Lekcija anatomije belgijska umetnica opisuje razpad in procese regeneracije telesa na zelo nenavaden način. Njen pacient je otrok, ki ga je sešila iz pletenin. Skvačkan in sešit otrok leži na mizi za seciranje, opremljen s črevesjem, mišicami in kostmi. S pomočjo endoskopa umetnica potuje po tej človeški lutki in zahaja vse globlje v vprašanja o življenju in smrti, lepoti in osvoboditvi ter iskanju božanskega v materialnem. Njena vloga v teh forenzičnih pretikanjih prehaja iz zadržanega kirurga v ljubečo mater.

 

Lekcija anatomije, performans iz  umetniškega ciklusa Izkopavanja, je – po besedah njegove režiserke Marijs Boulogne – veziljsko delo Erosa in Tanatosa in rezultat intenzivnega telesnega in duševnega raziskovanja najrazličnejših meja. Marijs interaktivnost performansa komentira takole :

 

// izjava je v posnetku oddaje //

 

Lekcija anatomije je produkcija Buelens Pauline, v partnerstvu z društvom Mesto žensk in Glejem, igrata Marijs Boulogne in Kaja Janjić.
 

Ob najbrž revolucionarni predpostavki o odvečnosti moškega za potrebe reprodukcije končujemo te kulturne novice, ki jih je pripravil Nenad J.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.