Raziskovanje recipročnega altruizma

Kulturna ali glasbena novica
21. 10. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. V času epidemije, ko je velika večina kulturnih dogodkov začasno odpovedanih ali prestavljenih na splet, so razstave ena redkih še dostopnih umetniških manifestacij. Letargiji na kulturno-umetniški sceni se med drugim zoperstavlja intermedijska umetnost, saj je prav te dni v prostorih Osmo/ze na ogled instalacija Acts of Polarity: Feels Anžeta Seklja. Reči, da je na ogled, je premalo, ker je lahko vsak obiskovalec vključen v izvedbo uprizoritve. Kot piše v spremnem besedilu, udeleženec, s tem ko vstopi v elektromagnetno polje instalacije, postane njen del.

Leseno-kovinska instalacija preko dveh udeležencev vzpostavlja interakcijo na daljavo, in sicer preko zvoka in otipa. Na eni strani je plošča lijakaste oblike, s senzorjem, ki preko kapacitivnosti zaznava bližino enega od udeležencev. Slednji s tem postane neke vrste prevodnik, saj s svojo bližino pogojuje jakost pulzov v tuljavi na drugi strani naprave. Drugi udeleženec v tuljavo vstavi keramično skledo, v kateri se nahaja magnetna kroglica. Tuljava spreminjanje bližine prvega udeleženca pred senzorjem občuti in sliši, pri čemer se bližina in zvok pretvorita v otip. Tretji sestavni del instalacije se nahaja na sredini, kjer se preko kopirnega papirja in magnetne kroglice – prav takšne kot je tista v keramični skledi – dvodimenzionalno izrisuje graf interakcije. Avtor instalacije tako po koncu procesa dobi grafiko in postane, kot nam je v telefonskem razgovoru povedal sam, lastnik interakcije dveh posameznikov.

Med drugim smo ga vprašali, od kod sploh ideja za takšno instalacijo:

Izjava

Instalacija ima tudi svoje teoretično ozadje. Na letaku se namreč nahaja shema recipročnega altruizma, ki izvira s področja, imenovanega behavioristična biologija, ki ga pri nas bolje poznamo pod nazivom biopsihologija. Gre za model, ki se sicer uporablja pri t. i. gamingu, še posebej pri strategiji tit for tat, ki je blizu znani zaporniški dilemi. Nanaša se na recipročnost v smislu, ali smo nekomu dolžni vrniti uslugo ali ne, ali jo želimo vrniti ali ne in tako naprej. Logično sta pri tem na voljo dve izhodišči, pozitivno in negativno. Po Sekljevih besedah je ta teoretska podlaga namig na nadaljevanje raziskovanja interakcije v bodočih projektih, povezanih s takšno ali drugačno polarnostjo. V njih se, kot pravi, ne bo odmikal od tehničnega, zvočnega in otipljivega aspekta svoje dejavnosti, pač pa se bo morda še bolj osredotočil na raziskovanje človeških odnosov samih, sledeč vzorcem biopsihologije, ki so že opazni pri vpletenosti udeležencev v pričujoči instalaciji.

Avtorja smo vprašali tudi o tem, kako je izgledal sam kreativni proces in kdo vse je pri projektu sodeloval:

Izjava

Za konec nam je povedal še, kako sam vidi intermedijsko sceno pri nas in ali se od te veje umetnosti pri nas lahko živi:

Izjava

Razstava Acts of Polarity: Feels bo za ogled in sodelovanje na voljo do petka, 23. 10., in sicer med 17. in 20. uro.

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.