Sirija v Novi Gorici

Kulturna ali glasbena novica
30. 5. 2016 - 15.19

Danes si lahko vzamete frej! Se torej odpočijete po napornem vikendu in se pripravite na jutrišnjo porcijo kulture. Očitno bo treba sesti v avto. V Novi Gorici se pričenja Mesto knjige. Štiridnevni festival, ki ga pripravlja Društvo humanistov Goriške, bo obiskovalcem ponudil pogovore z avtorji, knjižni sejem, glasbene in gledališke dogodke, skratka nekakšno kulturno oživitev in prebujejnje. Mesto v mestu namreč clja na pretok raznolikih mnenj in izkušenj, ki se zgostijo ob osrednjem dogodku. Kot smo izvedeli, povezovanja med Staro in Novo gorico ne bo, saj za to ni sredstev, se bo pa o tem vseeno govorilo. Fokus Mesta knjige, je namreč meja. Zakaj se izpostavlja prav meja, ki pa je Mestu knjige na prvi vtis vseeno ni uspelo prečkati, nam je pojasnil Blaž Kosovel, eden izmed soorganizatorjev:

 

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Vprašanje meja in migracij bodo naslovila znana imena. Torej avtorji, ki se v tem kontekstu pojavljajo skorajda vsakič: Erik Valenčič, N'Toko, naš ereševski Arne Župančič, pa tudi Goran Vojnović, ki je pravkar objavil novo knjižje delo. Je to ponavljanje pojavljanja res na mestu? Komentira Kosovel, Blaž Kosovel:

 

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Isto tematiko bodo jutri ob 18. uri naslavljali tudi v Ljubljani in sicer v Vodnikovi domačiji. Gostili bodo Marka Stamenkovića, srbskega filozofa in umetnostnega zgodovinarja. Kot pravijo, so migracije postale le  možnost za vajo moči besed in podob (ali njihovega pomanjkanja) o človeštvu nasploh. Marko Stamenkovič bo zato ponujal drug vstop in sicer preko orisa lastnih življenjskih sprememb. Več o predavanju in o avtorju nam je zaupala Petja Grafenauer, vodja Vodnikove domačije.

 

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.