DELALA JE ARHIVE

Kulturna ali glasbena novica
9. 6. 2023 - 13.15

V začetku prejšnjega tedna je bila podeljena nagrada skupine OHO, ki jo je pospremila razstava projektov nominirank v Galeriji P74. Poleg  del dobitnice nagrade Ane Likar so na ogled fotografska dela Nika Erika Neubauerja, ki jih dopolnjujejo poetični napisi na stenah. Maja Bojanić in Pita Projekt, ki ga sestavljata Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič, pa v galerijski prostor posegata na drugačna načina. Prva z zvočnim posnetkom pogovora, slednji pa sta si začasa trajanja razstave simbolno prisvojili galerijo in jo ponudili v najem.

Z nagrajenko, intermedijsko umetnico Ano Likar smo se pogovarjali o njeni praksi, s poudarkom na nagrajenem delu Delala je neurja, ki je bilo prvič razstavljeno v Galeriji Miklova hiša v Ribnici. Kot namiguje že njegov naslov, so fokus nagrajenega dela čarovniški procesi, natančneje poskus drugačnega zgodovinjenja le-teh. Naslov je prevzet iz zapisnika sojenja Marini Češarek, ki je med drugim arhivskim gradivom razstavljen v ribniškem muzeju na razstavi Boj krvavi zoper čarovniško zalego, s katero Likar vstopa v dialog. Medtem ko v muzejskih postavitvah navadno prednjačita predvsem spektakelski vidik sojenja ter mučenje, umetnica v ospredje postavlja obtožene posameznice. 

Tudi v P74 avtorica elemente lastnega, umetniškega arhiva prenaša v malo drugačni obliki od tipično muzejske. Po tleh so v krogu postavljene stekleničke, napolnjene s skrivnostnimi substancami, od šentjanževkine tinkture in drugih domačih zdravil do terpentina. Sredi čarovniškega risa pa stoji preprosta lesena struktura, na njej pa kupi majhnih letakov. Ti so pripisani Galeriji Marine Češarek, razstavnemu prostoru, kjer je danes galerija Miklova hiša. V galeriji, poimenovani po žrtvi pobojev čarovnic, je bila izvedena zgolj ena razstava. Na letaku poleg seznama sestavnih delov projekta Ane Likar najdemo tudi skico razstavnega prostora. S to gesto umetnica simbolno omogoča vstop v Galerijo Marine Češarek, ki se lahko z vsakim odnešenim letakom razpre nekoliko širše, kot je zapisano v obrazstavnem besedilu. Prisluhnimo, kako se širi v Ljubljani.

pogovor

Nagrada skupine OHO torej poleg potrditve kvalitete dosedanje prakse omogoča tudi njeno nadaljevanje. Nagrajenke skupine OHO so ob prejetju nagrade deležne dvomesečne umetniške rezidence v New Yorku. Rezidence pa imajo vedno to specifiko, da prekinejo umetničin vsakdanjik, kar pogosto rezultira v organizacijskih zapletih, vezanih na osnovna vprašanja preživetja ob vrnitvi. Prebivališče in služba ne čakata, da se umetnica vrne. Specifika umetniških nagrad pri nas pa je, da nagrajenki izjemno redko zagotovijo preprosto finančno podporo, medtem ko je takšna praksa drugod pogostejša. Po drugi strani pa Likar – kot smo slišali – prav odmik od kaotičnega vsakdana izpostavlja kot glavno prednost umetniške rezidence.

Razstava nominirank bo v Galeriji P74 na ogled le še jutri, nagrajenki pa želimo čim več uspeha pri širjenju Galerije Marine Češark v New York in še dlje.

Neurje je delala Neža U.

 

Naslovna fotografija: Facebook profil P74

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ana. 💘

📌

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness