LUDa Knjigarna

Kulturna ali glasbena novica
13. 10. 2023 - 13.15

Zdravo! Minulo sredo se je na Trubarjevi 51 odprla LUDa knjigarna. Pisarniški prostori založbe LUD Literatura, ki so sicer že nekaj časa sporadično služili kot prizorišče nekaterih literarnih dogodkov, so postali njena prva fizična knjigarna, v kateri boste po novem lahko od ponedeljka do četrtka kupovale knjige.

Slavnostno pogostitev in kramljanje nadobudnih bralk in bralcev je kakopak pospremil kulturni program, ki ga je pripravil Tomaž Grom.

Izjava

Pa prisluhnimo.

Izjava

Tako se je z glasom glavne knjigarke predstavila LUDa knjigarna, materialni obstoj pa je knjigarna dokazala s potrkavanjem, cinglanjem in ropotom svojih polic in ornamentov.

Več o notranji podobi knjigarne pove njen oblikovalec, Matej Stupica.

Izjava

Nova dnevna soba literature notranji podobi sledi tudi s sloganom. Ta se namreč glasi »Knjiga je cegu. Vržte si jo v glavo!« Cegle, ki podpirajo police iz šolskih klopi, tako dopolnjujejo tudi cegli - knjige in raznorazne skulpture. Za komentar atmosfere prostora pa smo povprašali tudi Andreja Blatnika, pisatelja in urednika Cankarjeve založbe.

Izjava

Pri založbi LUD Literatura so tako želeli literarno stičišče, kjer bi se lahko ljudje združevali ob knjigah, se pogovarjali o prebranem in knjige tudi kupovali. Živahna Trubarjeva je za to po besedah urednice in predsednice društva LUD Literatura Veronike Šoster nadvse primerna. Življenje pa bo prostoru vdahnil tudi spremljevalni program. 

Izjava

Družabni prostor pa ni edina pridobitev za slovensko literarno sceno. Manjše založbe, z redkimi izjemami, pogosto nimajo svojih lastnih knjigarn, zato se morajo za prodajo v veliki meri zanašati na mrežo orjakov – zlasti na mrežo knjigarn Mladinske knjige. Da je lastna knjigarna želja mnogih manjših založb, pojasni urednik založbe LUD Šerpa, Primož Čučnik.

Izjava

Stanje založniškega trga v Sloveniji
 / 28. 2. 2023
O težkem položaju manjših založb brez lastnih knjigarn smo na naši frekvenci že spregovorili. Poleg odsotnosti interesa mreže knjigarn Mladinske knjige, da bi ta prodajala knjige drugih založnikov, so tu prisotne tudi visoke provizije, ki jih ob prodaji vsake knjige zaračuna knjigarna. LUDa knjigarna si tako prizadeva za lažjo dostopnost knjig tudi ostalih manjših založb. Na njenih policah bomo zato lahko našli knjige založb, kot so Stripburger, LUD Šerpa in Črna skrinjica.

Da problema manjših knjižnih založnikov odprtje LUDe knjigarne ne bo rešilo, pojasni Blatnik.

Izjava

Težavnost manjših knjižnih založnikov je po besedah Blatnika v pomanjkanju od založb neodvisnih knjigarn. Dokler pa se ne vzpostavi neodvisna mreža knjigarn, lahko knjige kupujete v LUDi knjigarni. Zakaj z nakupi knjig ne smete predolgo odlašati, pojasni Stupica.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Veselimo se vašega sodelovanja in akcij v novem Rogu. Kmalu!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness