Mehko groba vlakna zgodovine

Kulturna ali glasbena novica
1. 9. 2023 - 13.15

Zdravo! V sredo, triindvajsetega avgusta, se je v Kranju otvoril tretji mednarodni festival sodobne fotografije, Kranj Foto Fest. Štirinajst kranjskih galerij, kranjske ulice in Galerija Fotografija v Ljubljani bodo vse do triindvajsetega septembra razstavljale fotografije dvajsetih avtorjev ožjega izbora, tema letošnjega festivala pa je ČLOVEK – NARAVA.

Od začetka festivala leta 2021 je Kranj Foto Fest zrasel od nekaj več kot 100 prijav do letošnjih več kot 600 prijavljenih fotografov in fotografinj. Poleg števila prijav pa raste tudi program festivala. Uvodni teden je poleg otvoritve in vodenih ogledov ponujal tudi kurirane pogovore s fotografi in master class delavnice. Letošnjo tridnevno master class delavnico, za katero je dvanajst prijavljenih odštelo 150 evrov, je vodila ukrajinska fotografinja Viktorija Soročinski, naslovljena pa je bila Dejstva in fikcija: Post-dokumentirano.

Kot rečeno, pa je bila tema letošnjega festivala ČLOVEK – NARAVA. Izbiro teme pojasni direktorica festivala Fernanda Prado Verčič.

Izjava

Zmagovalka letošnjega festivala je fotografinja iz Egipta, Amina Kadous. V svoji seriji fotografij, naslovljeni Belo zlato, dokumentira proces gojenja bombaža, sama pa se kot predstavnica četrte generacije lastnikov bombažnih polj vrača v iskanje lastne identitete. Utemeljitev izbire zmagovalke utemelji Prado Verčič.

Izjava

Večplasten preplet osebne zgodovine z zgodovino produkcije bombaža ter zgodovino Egipta je bil tudi osrednji fokus, kot pojasni Kadous.

Izjava

Industrija pridelovanja bombaža je v Egiptu od sredine devetdesetih v zatonu, rojstno mesto Kadous pa počasi propada. Večina pridelanega bombaža je namenjena za izvoz in prebivalcem Egipta sploh ne pripada. Njene fotografije so tako prikaz na pol zapuščenih in razpadajočih prostorov pridelave bombaža ter portreti ljudi, ki skrbijo za polja in obrate.

Del fotografij je Kadous natisnila na papir, narejen iz bombaža, osrednja fotografija te serije pa je poročni portret njenih starih staršev. Simbolno izbiro za tisk na bombažni papir pojasni Kadous

Izjava

Do triindvajsetega septembra se lahko odločite obiskati Kranj Foto Fest – s predhodno najavo se morda uspete dogovoriti tudi za voden ogled. Za konec izpostavimo še, da je lanskemu festivalu sledil tudi javni razpis za mlade fotografe, na katerem je komisija izbirala Mladi fotografski up. Zmagovalec tega je bil Arin Repuš, čigar portrete si lahko prav tako do konca festivala ogledate v pritličju Layerjeve hiše.

 

 

Foto: Amina Kadous, z dovoljenjem avtorice

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.