Moč narave

Kulturna ali glasbena novica
27. 9. 2023 - 15.10

Pozdravljene, drage poslušalke, v današnjem Kulturnem obzorniku, ki bo tokrat plesno obarvan. Preteklo nedeljo smo se mudile na premieri plesne predstave Okamenela, ki so jo v Mariborskem lutkovnem gledališču uprizorile Vanja Kolanovič, Anja in Nadja Spasovski, Vita Trantura in Nika Zidar. Skupino plesalk, ki že več let sestavlja Š.I.K., Študijski izbin kolektiv, predstavi njihova članica, Vanja Kolanovič.

Izjava

Tako smo se na deževno ljubljansko popoldne z vlakom odpeljale v štajersko prestolnico na njihovo letošnjo premiero. Predstava je bila uprizorjena na velikem odru v gledališče preoblikovanega nekdanjega minoritskega samostana. Premiera plesne skupine Š.I.K. je bila namreč del programa Platforma po Platformi, ki se odvija v kulturni četrti Minoriti, v katero spada tudi Lutkovno gledališče Maribor.

Okamenela predstavi ljudsko pripovedko o ajdovski deklici, ki je novorojenemu otroku v Trenti prerokovala, da bo postal lovec in ustrelil nesmrtnega Zlatoroga ter obogatel z njegovimi rogovi. Ko so za to prerokbo slišale njene sestre, so jo preklele, ker je Zlatorogu napovedala smrt. Tako je, ko se je vrnila v svoje domovanje pod Prisojnik, okamenela. Še danes je njen obraz ujet v kamnito lice na Vršiču.

Izjava

Plesna predstava se prične z ajdovsko deklico, ujeto v kamen, ki jo na odru predstavlja pet teles, ujetih v svetlo sivo elastično blago.

Izjava

Odrska pripoved se iz sprva fluidnih in lahkotnih gibov prelije v grobe topotajoče korake, ki napovedujejo smrt. Koreografiji sestrske ljubezni, ki se kaže v složnem, skupinskem plesu, sledi izobčenje ajdovske deklice in njene žalostne usode. Ta se na oder dramaturško prevede z zatemnitvijo luči ter spremembo glasbe iz mehkobne v strašljivo in bobnečo. Abstraktne plesne gibe pospremijo kosi črne in rdeče organze, ki pokrivajo glave plesalk.

Izjava

Okamenela je plesna predstava, katere namen je opominjati na silo in mogočnost narave, četudi preko pripovedke. Človek je, kot prikažejo plesalke, le gost na Zemlji, ki jo nehvaležno uničuje. Tako je glavno sporočilo odrske uprizoritve dejstvo, da narava je in vedno bo prevladala.

Elegantna prezenca plesalk na odru je po bučnem aplavzu sodeč publiko očarala. Seveda pa brez manjših zapletov pri pripravah na premiero ne gre, čeravno ostanejo gledalki skriti.

Izjava

Kot pravi naša sogovornica, tudi naslednje leto njihov plesni kolektiv načrtuje vsaj eno premiero. Upajo pa tudi na čim več ponovitev Okamenele.

__

grafična podoba: Nika Zidar

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness