Plac praznuje

Kulturna ali glasbena novica
5. 9. 2023 - 13.15

Izjava

V nedeljo je v Participativni ljubljanski avtonomni coni, ali krajše PLAC-u, ognjemet naznanil prvo obletnico delovanja. Minilo je že eno leto, odkar so bili zaskvotani zapuščeni in opustošeni prostori Cestnega podjetja Ljubljana.

Prostori nekdanje menze so bili po stečaju podjetja leta 2014 zapuščeni. Lastništvo je prevzela DUTB ali Slaba banka, s čimer so neoskrbovani in nerabljeni prostori, po besedah njihovih sedanjih uporabnikov, postali skupno breme celotne družbe. Toda skupnost ni imela od tega nič, zato je vzela stvari v svoje roke. Ko je nastal PLAC, je nastal center združevanja, kulture in izobraževanja. Da pa je prostor za Bežigradom sploh primeren za ljudi in delovanje, je bilo potrebnega ogromno dela, kot na hitro povzame obiskovalka PLAC-a.

Izjava

Danes klet še ni v celoti urejena, pritlični prostori pa so preteklo leto ponujali pester program.

Izjava

Prostor pa je sprejela tudi lokalna skupnost. Nasproti PLAC-a se namreč nahaja Športno društvo Zarja, kjer so pred nekaj meseci skupno obnovili otroška igrala. Podporo skupnosti je z donacijami poleg obiskovalcev izrazilo tudi prebivalstvo okoliških blokov.

Izjava

Problemov pa uporabniki PLAC-a preteklo leto niso imeli niti s policijo. 

Izjava

Kljub vsemu nekaterim uporabnikom še vedno grozi tožba. Oseminštirideset posameznikov, vključno z nekaterimi novinarji Radia Študent, med katere spada tudi avtor prispevka, je namreč novembra prejelo tožbo s strani tedanje lastnice zemljišča DUTB za kršenje posesti. Konec lanskega leta se je zemljišče z ukinitvijo DUTB preneslo na Slovenski državni holding, s tem pa so se prenesle tudi tožbe.

Izjava

Obljuba o prenosu zemljišča z SDH na Stanovanjski sklad Republike Slovenije se tako vleče že skoraj od samega začetka PLAC-a. Neuresničene obljube Luke Mesca ostajajo skrb toženih uporabnikov in uporabnic, zato smo po napredkih izvedbe prenosa zemljišč povprašali na Levici. Luka Mesec nam ni utegnil odgovoriti, govorili smo z generalnim sekretarjem stranke Mitjo Svetetom.

Izjava

Varovanje in ohranitve avtonomnih prostorov je bila tudi ena izmed zavez ljudske iniciative Glas ljudstva, k izpolnitvi katere so se zavezale vse koalicijske stranke. Kdaj lahko pričakujemo predstavitev predloga Levice o prenosu zemljišča koaliciji, zaenkrat še ni znano.

Pritiski na avtonomne prostore pa se v Ljubljani vršijo neprestano. Pretekli mesec so zavoljo gradnje luksuznih stanovanj prostore na Parmovi ulici morale zapustiti tudi uporabnice tako imenovanega Mačjaka. Pogosto pa so samoiniciativne prakse, ki se vzpostavijo na degradiranih območjih, dober pokazatelj, kaj lokalno prebivalstvo dejansko potrebuje. To je tudi vodilna ideja zadruge Zadrugator, ki s svojim projektom Kaj bomo s Stolpniško? v pripravo načrta za gradnjo na območju, kjer se nahaja tudi PLAC, vključujejo tudi lokalno prebivalstvo. Tako bodo na koncu pripravili predlog, ki bo vključeval potrebe in želje ljudi, ki tam živijo.

Del slavnostnega programa je bil tudi večerni punk koncert treh bendov. Pogovarjali smo se s članoma benda Šafla in obiskovalcema PLAC-a.

Izjava

Kaj pa je tako unikatnega na tem placu? Zakaj za alternativno kulturo ni dovolj Metelkova, zakaj mladim niso dovolj mladinski centri?

Izjava

PLAC in sorodni prostori so morda pomembni za mlade alternativce, ki iščejo svojo skupnost. Žal pa njihove aktivnosti niso profitabilne. Slovenski državni holding načrtuje, da bodo zemljišče, na katerem stoji tudi PLAC, prodali zasebnim investitorjem, ti pa po vsej verjetnosti ne bodo imeli posluha za centre alternativne kulturne, kot je PLAC.

Izjava

Česa pa si želita mlada obiskovalca PLAC-a v prihodnjem letu?

Izjava

Ni pa dobrega punk špila brez policije – koncert je bil nekaj čez deveto zvečer prekinjen s prihodom policije. Klica rajonskega policista uporabniki PLAC-a niso prejeli, pritožba nad kršenjem javnega reda in miru pa se je razrešila brez hujših zapletov. Obletnico je tako ovekovečil tudi zdaj očitno tradicionalni obisk policije.

Program teče dalje in v petek bo omenjeno marksistično branje, bralo se bo spis Maa Cetunga, Proti liberalizmu

 

Vse dobro v prihodnjem letu PLAC-u želi Martin.
Foto: FB Plac

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness