Pred začetkom gradnje na Parmovi

Kulturna ali glasbena novica
2. 8. 2023 - 15.10

Uporabnike prostorov ob Parmovi in Kurilniški ulici je 13. julija pričakalo obvestilo o pričetku rušenja objektov s prvim avgustom. Območje, ki ga ureja občinski podrobni prostorski načrt 173 Parmova, je bilo nekoč v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank ali slabe banke. Podrobni prostorski načrt ali krajše OPPN zajema parcele ob Parmovi, ki mejijo na Islamski verski center. Območje OPPN je razdeljeno na pet prostorskih enot, od katerih sta dve namenjeni gradnji javnih površin, dve sta namenjeni zasebnim investitorjem, ena pa je v lasti države. Južna in sredinska enota PE1 in PE2 sta namenjeni gradnji večstanovanjskih in poslovnih zgradb, severna enota PE3 pa je namenjena gradnji večstanovanjskih zgradb ter vrtca. V severni enoti je podjetje Palo alto d. o. o., v katerem sta vidnejša investitorja kriptopodjetnika Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec, že pričelo z gradnjo več večstanovanjskih stolpičev. V sredinski enoti, ki jo ima v lasti država, pa, kot nam sporočajo z občinskega oddelka za urejanje prostora, še ni načrtovanih posegov.

Medtem ko v severni enoti že poteka gradnja in v sredinski enoti ni zgradb, je v južni enoti PE1 kar nekaj bolj in manj dotrajanih zgradb, ki so še vedno v uporabi. V južnem delu enote, ob železnici, se nahaja skvot Mačjak, ki so ga uporabnice odprle lani aprila, leto po evikciji Avtonomne tovarne Rog. Na severnem delu PE1 pa se nahaja zgradba, ki je bila nekoč v uporabi Plezalnega kluba Stena, danes pa jo med drugimi uporabljata gledališko društvo Matafir in cirkuška skupina Mismonismo. V zgradbi se nahajajo štirje prostori, ki se uporabljajo kot plesno-cirkuški studiji. Poleg tega se na območju PE1 nahaja tudi bežigrajska izpostava lokala Biljardna hiša. Pred leti je parcele od slabe banke kupilo podjetje Parmova residence d. o. o., kot so nam povedali, pa nameravajo na območju graditi stanovanjsko-poslovni kompleks, ki bo obsegal dva objekta z višino do največ sedem nadstropij in eno kletjo. V zgradbah se bo nahajalo več kot sto petdeset stanovanj in deset poslovnih prostorov. Omenimo še, da je četrtna skupnost v preteklosti nasprotovala načrtom za ureditev območja ob Parmovi. Sprva je bilo namreč predvideno, da bo višina stolpnic lahko dosegala sedemdeset metrov, kar bi občutno zasenčilo sosednje zgradbe, na koncu pa se je v OPPN-ju višina zgradb omejila na dvainpetdeset metrov.

Občinski oddelek za urejanje prostora nam je sicer sporočil, da podjetje Parmova residence še ni pridobilo gradbenega dovoljenja za gradnjo objektov v delu PE1. Skvot in društva, ki uporabljajo zgradbe na PE1 pa s prvim avgustom niso bili izseljeni. Po neuradnih informacijah naj bi uporabniki zgradb na območju PE1 lahko ostali najdlje do konca avgusta.

Na območju ob Parmovi in Kurilniški je bilo v preteklosti aktivnih veliko različnih društev, v bližini, na koncu Kurilniške, pa je bil v zgodnjih dvatisočih aktiven skvot Molotov, ki so ga leta 2003 nasilno izselili. V preteklih letih je z območja odšlo več društev, med njimi tudi Plezalni klub Stena. Na dan, ko naj bi morali zapustiti prostore ob Parmovi, smo govorili s performativno umetnico Danijelo Zajc, ki uporablja studio v severni zgradbi območja PE1, ter z uporabnicama skvota Mačjak.

Izjava

Kot pravijo uporabnice Mačjaka, so po evikciji Roga gostovale v prostorih različnih društev in organizacij, Mačjak pa je njihov prvi samostojen poskus vzpostavitve avtonomnega prostora.

Izjava

Uporabnice poudarjajo, da je bil odziv sosedov na nastanek novega skvota pozitiven. Pravijo tudi, da so želele vzpostaviti skupnostni prostor, kjer se lahko ustavijo številni mimoidoči, ki tvegajo svoje življenje s prehodom čez tire v Šiško ali za Bežigrad. Evikciji se uporabnice Mačjaka ne nameravajo upirati. Po neformalnem dogovoru s predstavnikom podjetja bodo lahko na območju ostale še nekaj tednov.

Izjava

Danijela Zajc je v severni zgradbi, ki so jo dolgo najemala plesna in plezalna društva, delovala že v prejšnjem desetletju. Pred štirimi leti so prostori, v katerih je delovalo društvo Stena, zaradi dotrajanosti izgubili uporabno dovoljenje. Društvo je zgradbo zapustilo, po evikciji Roga pa je Zajc v njej uredila prostore, v katerih zdaj izvaja tako pedagoško kot produkcijsko dejavnost. Danes je osrednja dvorana severne zgradbe urejena za izvajanje zračnih akrobacij, uporablja pa jo več kolektivov. Zajc predstavi prostorske težave cirkuških umetnikov in plesalcev.

Izjava

Za uporabo severne zgradbe uporabniki plačujejo simbolično najemnino. Zajc sicer pravi, da so imeli z lastniki prostorov dober odnos. Vendar poudarja pa, da bo izguba prostorov na Parmovi velik udarec za cirkuško in širšo uprizoritveno sceno, ki za vaje potrebuje veliko prostora.

Izjava

Zajc pove, kako bodo uporabniki severne zgradbe izkoristili preostali čas.

Izjava

Po pričakovani izselitvi iz prostorov na Parmovi bodo uporabniki stežka našli uporabne prostore, ki se nahajajo v bližini mestnega središča. V prihodnjih letih pa lahko pričakujemo, da bodo na Parmovi stale nadstandardne večstanovanjske zgradbe, po neuradnih informacijah naj bi se na območju PE1 odprl tudi Špar.

 

_______

foto: Tibor Suša

OPPN 173 Parmova: Vsebina Uradnega lista | Uradni list (uradni-list.si)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness