Slovenci na Festivalu animacije v Berlinu

Kulturna ali glasbena novica

Poslušalke in poslušalci, danes se vam iz oddaljenega, a ne pretirano odročnega kraja s svežimi novicami javlja naša dislocirana berlinska ekipa. Pred dobrim tednom je v nemški prestolnici potekal Festival of Animation Berlin, ki je letos upihnil šesto svečko. Festival, ki v oči pade že z impresivno grafično podobo in animiranim napovednikom, poleg filmskih projekcij ponuja tudi predavanja, delavnice, razstavo intermedijske in interaktivne animacije, bogate nagrade za zmagovalne filme in še kaj. Keša in sponzorjev kokr češ, skratka. Otvoritev festivala je poleg slastnih kanapejev postregla tudi kar malce divje glasbene točke dua Lisa Uebel

Vtisi z otvoritve

Na festivalu pa se ni mudil zgolj naš novinarski tandem, del mednarodnega tekmovalnega programa je bil tudi animirani film Legenda o Zlatorogu režiserke, scenaristke in animatorke Lee Vučko ter producenta in montažerja Damirja Grbanovića. Film, ki povzema legendo o Zlatorogu, je premiero doživel lani, vse od takrat pa roma po najrazličnejših filmskih festivalih in prejema številne nagrade. Med drugim se je ovenčal z Vesno za najboljši animirani film, nagradilo ga je mednarodno združenje kritikov FIPRESCI, lovoriko za najboljši kratki animirani film pa mu je namenil tudi Nepalski mednarodni filmski festival.Tudi v Berlin sta ga, s podporo Slovenskega kulturnega centra, pospremila oba avtorja, ki povesta več o svojih vtisih s festivala.

Izjava 

Lea in Damir imata srečo, da je njun film sprejet na precejšnje število festivalov. Kar pa še ne pomeni, da se lahko vseh tudi udeležita.

Izjava

Njun film je potoval po manjših in večjih festivalih animiranega, kratkega in gorniškega filma. Legenda o Zlatorogu je petnajstminutni, torej v svoji kategoriji že malo daljši film, ki se drži klasične narativne strukture. S tema značilnostma Zlatorog nekoliko odstopa od trenutnih trendov evropske animacije.

Izjava

Kljub uvrstitvi v program mnogih festivalov animiranega filma je bila Legenda o Zlatorogu pravzaprav še bolje sprejeta na festivalih kratkega in gorniškega filma. Najljubša izkušnja avtorjev na Zlatorogovem promocijskem romanju je bil prav festival gorniškega filma v italijanskem Trentu.

Izjava

V Berlinu je animirani film toplo sprejet. Čeprav večmilijonsko mesto vsak dan vre od obilice dogodkov, festival animacije ni bil slabo obiskan. Projekcije so bile povečini polne. Skoraj vsa predavanja so imela – ne glede na to, kdaj so se odvijala – soliden obisk, zapolnjene so bile tudi druge aktivnosti. Med njimi so predstavitve ustvarjalnih studiev, ki so bile še posebej popularne med študenti. 

Kljub obilici festivalov in priložnosti za promocijo animiranega filma je poklic animatorja vse prej kot preprost. Postopek je dolgotrajen, pridobivanje sredstev zamudno, pogosto je denarja premalo, veliko dela pa opravijo animatorji sami. Nič drugače ni z Zlatorogom, pri katerem sta večino dela Lea in Damir opravila sama. 

Izjava

Za prikupnimi sličicami se tako praviloma skrivata poglobljen razmislek in mukotrpno delo. Tudi zato je pomembno, da animacije ne strpamo v škatlo, na kateri piše »samo za otroke«, temveč jo prepoznamo kot raznolik in pomemben del sedme umetnosti. Da bi lahko videli primerke vrhunske animacije, pa vam ni treba potovati vse do Berlina – odlična priložnost se obeta že konec novembra na ljubljanski Animateki. Se vidimo tam!

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.