Gaza on the radar

Oddaja
13. 11. 2023 - 23.00

Odnos med EU in Izraelom je odnos sodelovanja in vzajemnega profitiranja: dejansko gre za najgloblje in najbolj daljnosežne odnose, kar jih je EU kdaj imela s tretjo državo. Že tri leta po tem, ko je EGS zaživela, je Izrael naredil prve diplomatske napore, da bi kot država podpisnica vstopil v sporazum o skupnem trgu. 

Od šestdesetih let prejšnjega stoletja je Evropa najpomembnejši trgovinski partner Izraela. Leto 1975 je leto, ko sta obe strani podpisali sporazum o prosti trgovini z industrijskim blagom, ki naj bi bil vzpostavljen do leta 1989.

Ta odnos se je okrepil zahvaljujoč pridružitvenemu sporazumu med Izraelom in EU leta 1995, ki je sodelovanje dvignil na nove višine: Evropa je odgovorna za več kot eno tretjino celotne zunanje trgovine Izraela.

Sodelovanje je plodno: Izrael je kot polnopravni partner raziskovalnega programa Horizon 2020/Horizon Europe doslej prejel 1,3 milijarde evrov nepovratnih sredstev, s čimer se je uvrstil med prve tri države zunaj EU z največ prejetimi sredstvi iz programa.

Odnosi med EU in Izraelom so dodatno podprti z akcijskim načrtom iz leta 2005 v okviru evropske sosedske politike. Cilj akcijskega načrta je postopna vključitev Izraela v evropske politike in programe, vzpostavljenih pa je bilo tudi 10 pododborov, ki se redno sestajajo za razpravo o prednostnih nalogah in izmenjavo mnenj. V letu 2012 je tako bil dosežen dogovor o odpravi trgovinskih ovir in o medsebojnem priznavanju certifikatov za promet z zdravili.

Evropa kupi približno 30 odstotkov izraelskega izvoza (od leta 2016) in se uvršča pred ZDA, ki kupijo približno 26 odstotkov. To je še posebej veljavno v sektorju predelane hrane, v katerem je približno 44 odstotkov izraelskega izvoza namenjenega v Evropo. Skupna blagovna menjava med EU in Izraelom je leta 2022 znašala 46,8 milijarde evrov. Uvoz EU iz Izraela je bil vreden 17,5 milijarde EUR: vodilni so stroji in transportna oprema (7,6 milijarde EUR, 43,5 %), kemikalije (3,5 milijarde EUR, 20,1 %) in drugo industrijsko blago (1,9 milijarde EUR, 11,1 %). Izvoz EU v Izrael je znašal 12,2 milijarde EUR, pri čemer so prevladovali stroji in transportna oprema (12,3 milijarde EUR, 41,9 %), kemikalije (5,1 milijarde EUR, 17,6 %) in drugo industrijsko blago (3,5 milijarde EUR, 12,1 %).

Dvosmerna trgovina s storitvami med EU in Izraelom je leta 2021 znašala 16,7 milijarde EUR. 

Evropska sosedska politika Izraelu zagotavlja politično in finančno pomoč.

Kar zadeva energijo, EU financira študije izvedljivosti za izgradnjo tako imenovanega plinovoda East-Med za prenos plina iz Izraela vse do Italije do leta 2027. Izrael se želi pridružiti prizadevanjem EU pri diverzifikaciji njenih virov energije in razvoju obnovljivih virov energije. Memorandum o soglasju o izvozu plina med EU, Izraelom in Egiptom, podpisan junija 2022, je odličen primer vloge Izraela pri prizadevanju EU glede energetske krize.

VOJAŠKO SODELOVANJE

Leta 2016 je Evropa postala druga največja izvozna destinacija za izraelsko industrijo orožja takoj za Azijo. Frontex - najbolje financirana agencija EU, katere proračun za leto 2022 je znašal približno 823 milijonov USD, je oddala pogodbe za nadzor meja z droni podjetij Airbus, Israel Aerospace Industries (IAI) in Elbit. Od leta 2018 je bilo več kot 63 milijonov evrov javnega denarja EU porabljenih za neposredno financiranje vojn.

Izraelska vojaška letala so koristno orodje pri zatiranju beguncev: septembra 2018 je agencija EU za upravljanje meja Frontex napovedala začetek poskusnih letov za brezpilotna letala po Evropi. Vrsta brezpilotnih letal, ki so se testirala, je bila že prej uporabljena za napad na Gazo konec leta 2008 in v začetku leta 2009, ko je bilo ubitih na desetine civilistov. Hčerinska družba Israel Aerospace Industries – je bila najeta  za oblikovanje prototipa za kontroverzni zid, ki ga je Trump predlagal vzdolž meje ZDA z Mehiko. Še en izraelski proizvajalec brezpilotnih letal je leta 2014 prejel pogodbo za gradnjo nadzornih stolpov med Arizono in Mehiko. Ista podjetja iščejo poslovne priložnosti v Evropi.

Izrael je edina neevropska polnopravna partnerska država za financiranje raziskav EU v okviru 7-letnih okvirnih programov. Sodeluje pri treh raziskovalnih projektih na področju varnosti meja, ki jih je financirala EU, eden od njih pa je bil namenjen razvoju posebej prilagojenih bojnih robotov, ki »bodo pod nadzorom policistov mejne straže sprejeli ustrezne ukrepe za zaustavitev nezakonitih dejanj«.

Leta 2020 je agencija Frontex podpisala pogodbo v vrednosti 118 milijonov dolarjev za najem brezpilotnih letal izraelske proizvodnje.

No, ampak, oddaja ni o tem. It's about what's going on in the background (and recently forefront) of these business deals between the EU and its new old partner in the energy sector.

 

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness