Jazz Appreciation Month

Okrogla miza, intervju ali pogovor
18. 5. 2012 - 18.00

Zakaj Jazz Appreciation Montha nimamo v Sloveniji in kako  je ta projekt videti v sosednjih državah?

Pri Jazz Appreciation Month gre za mesečni festival, ki je posvečen spoštovanju džezovske ustvarjalnosti in je ustanovljen pri ameriškem Inštitutu Smithsonian, ki naj bi bil največji muzejski projekt v ZDA, čigar dejavnosti segajo tudi v vede zunaj humanističnega jedra, kot so zoologija, mineralogija, ipd.

Pri tako imenovanem JAM-u gre za kontekst, kjer druge umetniške discipline dokumentirajo ali reflektirajo jazzu imanentne prvine, kot je recimo improvizacijski ethos. Po drugi strani, sledeč sintagmi 'umetniškega dela v kulturi', je jazz v obdobju hladnovojne doktrine imel tudi vlogo ambasadorja v kulturni izmenjavi med vzhodom in zahodom. Veleposlaništvo ZDA v sodobnem postideološkem obdobju, čeprav se obnaša kot podaljšana roka privatnega kapitala, ohranja tudi sloves kulturnega partnerja posameznih manifestacij, kot so jazzovski ali filmski festivali. Spomnimo se denimo, da je lanska razstava fotografij »Urejevalci oblakov« slovenskega umetnika Žige Koritnika zaslovela kot glavni kulturni projekt Ambasade ZDA v Sloveniji in da je ta razstava gostovala tudi v Podgorici v okviru letošnjega JAM-a.

Tako tudi sloviti Smithsonian izvaža svoje projekte v posamezne jugovzhodnoevropske države in za to že osem let ustanavlja tako imenovane American Cornerje v mestnih knjižnicah. Tako je mogoče, recimo v American Cornerju v zagrebški Knjižnici Bogdana Ogrizovića, naleteti na vsakodnevni izvod New York Timesa in hkrati na infoteko ameriških avtorjev in avtork. V sodelovanju s posameznimi promotorji in organizacijami je ta del iniciative namenjen medsebojnemu povezovanju posameznih produkcij v celomesečni program lokalnega značaja.

V dosedanji podobi projekta JAM so se na Balkanu izpostavili trije izvršni producenti, Maja Popović v Črni Gori kot izvršna producentka za Jazz Art Association iz Podgorice, Petar Savić iz Srbije kot izvršni producent Supreme Factory/Exit Festivala v Novem Sadu in Beogradu ter Maja Savić s Hrvaške, iz družbe Jazz Arta kot izvršna producentka za Zagreb. Z vsemi tremi smo se v pogovarjali o situaciji pri izpeljavi programa v letošnji sezoni, zaznamovani z varčevalnimi ukrepi.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

epqjtf

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.