Proti severnemu vetru

Okrogla miza, intervju ali pogovor
16. 1. 2013 - 18.00

 

Pisanje je poljubljanje z glavo

Prejšnjo sredo so nam v Mestnem gledališču ljubljanskem postregli s poslastico, s predstavo „Proti severnemu vetru“. Knjigo istega naslova avtorja Daniela Glattauera, po kateri je predstava narejena, sem prebrala nekaj let nazaj in me je zelo zanimalo, kako jo bodo upodobili, kajti gre za ljubezenski roman v pismih. Le da pisma niso fizična, so pač elektronska, maili so, in potemtakem je korespondenca hitra, včasih oklestena v kratko sporočilo, včasih bolj široka in podrobna.

Na sceni vsa razmišljanja, želje, strahovi in hrepenenje, funkcionirajo v obliki dveh monologov. Skozi različne izraze se na osnovi dopisovanja v predstavi stopnjuje ustvarjanje idealne slike drugega, in se od navadnega tipfelera v začetku zgodbe, zasvojita s potrebo po tovrstni komunikaciji . Zaljubita se le na podlagi tega, kar bereta, in z vsakim novim pismom sta si bližje, obenem pa nikoli ne naredita usodnega koraka k dejanskemu fizičnemu srečanju. V navideznemu, virtualnemu svetu gradita prav poseben odnos, skozi katerega na novo premišljujeta tudi sama sebe.

V iskreno razmerje zapleteni Emmi in Lea sta prepričljivo in čustveno odigrala Vesna Pernarčič in Rok Vihar. S slednjima smo se pogovorili za današnji RKHV Intervju. Toda predno slišite pogovor, dovolite naj vam povemo, da je predstavo režiral Alen Jelen, in sicer za Prešernovo gledališče Kranj in v koprodukciji s Mestnim gledališčem Ptuj. Za prevode je poskrbela Lučka Jenčič, stanovanja na sceni si je omislila Vasilija Fišer, glasbene akcente pa poudarila Darja Hlavka Godina.

Luč in fotografije pomembno vplivajo oziroma nekoliko olajšajo prikaz poteka časa v predstavi in s podajanjem besedila, ne pustijo gledalca v negotovosti.

Nabito polno Mestno gledališče je igralcema namenilo dolg aplavz in pogovor smo začeli prav s slednjim. Uvodoma nas je namreč zanimalo, kakšen je občutek igrati pred odzivno publiko:

////////////////////////////////////////////////////
Pogovor se nahaja v posnetku oddaje.
/////////////////////////////////////////////////

O odrski uprizoritvi zaljubljenosti, pripravljenosti na prešuštvo in o ljubezni sami je poročala Iva A. Boras.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness