Partijski keš

Oddaja
Gruevski
31. 5. 2017 - 12.00

Pozdravljeni v oddaji Balkan Ekspres. V tokratnem terminu se bomo posvetili delu specialnega tožilstva v Makedoniji. To je namreč pred dobrim tednom na tiskovni konferenci javnosti predstavilo zadnje rezultate svojega dela. Spomnimo, da je bil ta preiskovalni organ oblikovan s tako imenovanim pržinskim dogovorom  med političnimi strankami julija leta 2015. Dogovor je sledil množičnim protestom v Makedoniji in je ob mediaciji predstavnikov Evropske unije določil pogoje za oblikovanje prehodne vlade do splošnih volitev junija leta 2016. V skladu z dogovorom pa je predčasno z mesta premiera odstopil vodja stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski.

Takratne proteste proti oblasti Gruevskega je v veliki meri spodbudila objava prisluškovanj s strani Zorana Zaeva, s katerimi je oblast obtoževal prisluškovanja 20.000 uradnikom in državljanom. Posnetki so med drugim dokazovali koruptivne prakse vladajoče stranke VMRO-DPMNE, med njimi pa je bilo tudi gradivo o prikrivanju umora s strani policista. Prisluškovalna afera je šla uspešno na roko Zaevu, novemu mandatarju, ki je ta teden že predstavil imena svojih ministrov. Za analizo gradiva, pridobljenega s prisluškovanji, je bil oblikovan že omenjeni preiskovalni urad, mesto vodje pisarne pa je prevzela neznana in strankarsko nepovezana Katica Janeva.

Pretekli teden je ta urad javnosti predstavil delne rezultate treh posamičnih preiskav: Talir, Trajektorija in Trevnik. Prvi, Talir, obtožuje nekdaj vladajočo stranko pranja denarja v skupni vrednosti 4,9 milijona evrov. Gre za nezakonite donacije, prejete med letoma 2009 in 2015, ki so končale na računih stranke ali njenih članov, prav tako pa naj bi bilo s tem denarjem kupljenih 78 nepremičnin. Več o donacijah na partijskih računih pojasni Siniša Jakov Marušič iz Balkanske raziskovalne mreže BIRN.

Izjava.

Kakšen je vir nezakonitih donacij stranki, uslužbenci specialnega tožilstva niso omenjali. Precejšen delež skupne vrednosti sredstev sicer predstavljajo donacije od oseb, ki si takšnih nakazil na podlagi osebnih dohodkov sploh ne bi mogle privoščiti. Pojasnjuje  Sladžana Taševa iz Transparency International Makedonija.

Izjava.

V konkretnem primeru je tožilstvo zaslišalo 160 prič in analiziralo skoraj 12.000 potrdil o nakazilih. Najbolj izpostavljeno ime v preiskavi je predsednik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, poleg njega pa preiskovalci omenjajo še 11 drugih članov z vrha stranke.

Izjava.

Največji delež sredstev iz nezakonitih donacij je bil glede na izsledke preiskave porabljen za nakupe nepremičnin, tožilstvo je tako zahtevalo zamrznitev upravljanja v 78 primerih. VMRO-DPMNE naj bi sicer imela v lasti več kot 33.000 kvadratnih metrov stavbnih površin, katerih vrednost se po podatkih iz leta 2016 giblje okoli 60 milijonov evrov. Takšen znesek pa postavlja stranko Gruevskega v sam vrh najbogatejših strank v Evropi. Ni namreč evropske stranke, ki bi imela v lasti večjo skupno vrednost nepremičnin. Kako je bil denar donacij porabljen, pojasnjuje Marušič.

Izjava.

Prepredenost pravosodnega sistema s klientelističnimi povezavami s stranko VMRO-DPMNE dodatno otežuje delo tožilstva. Zadnji primer tega je bila na primer zavrnitev zahtevka zamrznitve spornega premoženja stranke.

Izjava.

KOMAD: Donplaya - Falla Bogu

Pravkar ste poslušali makedonskega izvajalca Donplaya s komadom Falla Bogu. Prvi del oddaje smo posvetili prvi in najobsežnejši od treh preiskav, ki jih je javnosti nedavno predstavilo specialno tožilstvo v Makedoniji. Če povzamemo, slednje je bilo oblikovano v sklopu pržinskega dogovora med makedonskimi političnimi strankami, njegova naloga pa je preiskava materiala, pridobljenega s prisluškovanji, ki so povezana z nekdanjim premierom Nikolo Gruevskim.

V prvi polovici smo tako obravnavali preiskavo Talir, v kateri tožilstvo preiskuje 4,9 milijona nelegalnih donacij, nakazanih stranki VMRO-DPMNE. Druga od preiskav se imenuje Trajektorija in zadeva dodelitev državnega naročila o gradnji dveh odsekov avtocest med letoma 2012 in 2013. Za njihovo izgradnjo je sredstva Makedoniji posodila kitajska banka Exim, posledično pa je tudi za njihovo izgradnjo bil izbran kitajski izvajalec. Sporno v celotni zadevi je, da je bila na razpisu izbrana ponudba, ki je bila 155 milijonov evrov dražja od najcenejše. Prav tako pa je bil v enem izmed objavljenih prisluškovanj posnetek pogovora med nekdanjim premierjem Gruevskim in njegovim ministrom za transport glede izplačila provizij. Več Siniša Jakov Marušič iz Balkanske raziskovalne mreže BIRN.

Izjava

Tretja preiskava Trevnik pa v primerjavi s prvima dvema zadeva precej manjše zneske. Gre za izgradnjo treh hiš v okolici vasi Zelenikovo. Hiše se bile zgrajene leta 2011, dovoljenja za njihovo izgradnjo pa so bila pridobljena šele dve leti kasneje. Enako kot ostali dve preiskavi tudi Trevnik temelji na posnetkih prisluhov, vendar imena vpletenih za zdaj ostajajo skrita na osnovi zakona o specialnem tožilstvu. Neuradno naj bi bil sicer preiskovan eden od novinarjev, ki je znan podpornik stranke VMRO-DPMNE.

Izjava.

Specialno tožilstvo ima sicer mandat, da proti preiskovancem sproži tudi sodni postopek, vendar pa ima na voljo omejen časa, da to stori. Nekatere izmed obtožnic bi tako moralo sprožiti že konec junija. Ali bo mandat tožilstva podaljšan, je odvisno od makedonskih poslancev.

Izjava.

V stranki VMRO-DPMNE obtožbe preiskovalcev kategorično zanikajo in trdijo, da so v službi socialdemokratske SDSM. Vredno pa je spomniti, da stranka še vedno uživa močno podporo pri delu državljanov Makedonije. Navkljub preiskavam je namreč ta stranka dobila največ glasov na parlamentarnih volitvah in za malenkost prehitela SDSM, vendar pa ji ni uspelo sestaviti koalicije. Kako bi lahko preiskave in nadaljnje delo tožilstva vplivali na prihodnost VMRO-DPMNE, za Balkan Ekspres zaključuje Marušič.

Izjava.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness