Britoff

Aktualno-politična novica
6. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

V ukrajinski prestolnici Kijev se je včeraj zbralo več tisoč Ukrajincev, ki so protestirali proti domnevnim prevaram na nedavnih parlamentarnih volitvah, na katerih je slavila vladajoča stranka predsednika Viktorja Janukoviča. Protestnike so  spremljali številni pripadniki posebnih policijskih enot. Ukrajina je trenutno v primežu političnih napetosti, saj pristojne oblasti niti teden dni po parlamentarnih volitvah še niso objavile končnih rezultatov volitev. Opozicija je medtem že zagrozila, da ne bo priznala nove sestave ukrajinskega parlamenta.

Ekipa švicarskih strokovnjakov, ki preučuje vzroke smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata, je pregledala njegov grob v Ramali, kar je uvod v morebiten izkop njegovih posmrtnih ostankov. Arafat je umrl 11. novembra 2004 v vojaški bolnišnici v Franciji, glede na zdravniška poročila zaradi krvavitev v možganih, ki naj bi jih povzročila okužba v črevesju. Med Palestinci so se že takrat pojavila namigovanja, da je umrl zaradi zastrupitve, za katero naj bi stal Izrael, v preiskavi, ki sta jo opravila arabska televizija Al Džazira in švicarski laboratorij, pa so julija odkrili sledi radioaktivnega polonija na njegovih oblačilih.

Pomurski policisti so prijeli 29-letnega moškega z območja Murske Sobote, ki je svoj osebni avtomobil opremil z modro utripajočo lučjo ter s sistemom za nadzor in urejanje cestnega prometa, voznike ustavljal in jih kaznoval z izdajo plačilnega naloga.  Na novinarski konferenci je komandir Policijske postaje Lendava Branimir Šijanec povedal, da so lažnega kolego odkrili, potem ko so na avtocestnem postajališču Pince ustavili romunskega voznika s sopotnico, ta pa jim je dejal, da so ga pred nekaj minutami že kontrolirali policisti s civilnim vozilom in da je zaradi prehitre vožnje plačal globo.

 

ob 8.05

Ameriška predsedniška kandidata, demokrat Barack Obama in republikanec Mitt Romney sta se dan pred splošnimi volitvami  pognala v lov za glasovi volivcev za zmago v tekmi. Volitve bo odločila sposobnost ene ali druge kampanje, da privabita na volišča več svojih privržencev v ključnih zveznih državah. Dirka dveh konjev, ki sta pod vajetmi interesov gospodarsko-političnih lobijev bo zanimiva do konca. Oba kandidata na zborovanja prihajata tudi s slavnimi osebnostmi. Obami pomagata Bruce Springsteen in Jay-Z, Romneyju pa Kid Rock in seveda vsi ostali country glasbeniki. Ali kot bi rekel Randy Marsh: „i'm a little bit country i'm a little bit rock&roll.“

V majhnem mestu Aberdare v Walesu so se na lokalnem Zavodu za zaposlovanje odločili, da bodo konkretno pomagali tistim, ki iščejo zaposlitev v njihovem okraju. Zaradi tega, ker naj bi kandidati pri iskanju zaposlitve imeli  težave z samozavestjo jih pošiljajo v lepotne salone, kjer poskrbijo za njihovo preobrazbo. Mnenje je, da naj bi tisti z urejenimi frizurami in lepšo poltjo lažje prišli do zaposlitve.  

V novogoriški občini se navkljub prepovedim občinskih aktov pojavljajo novi in novi reklamni “jumbo” plakati. Čez njih letijo pritožbe, na zahteve, naj jih odstranijo, pa na občini odvračajo, da imajo zvezane roke. V mestni občini so sicer že leta 2000 v odloku o prostorskih ureditvenih pogojih določili, da se sme plakate velikega formata v naseljih postavljati le na gradbiščne ograje. Po besedah načelnika oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo Nika Jurce so velike reklamne table na travnikih v Rožni Dolini  resda v nasprotju z določili občinskih aktov, vendar … Citiramo: “Težava je v tem, da je odlok o prostorsko ureditvenih prostorih le pravna podlaga za dovoljevanje posegov v prostor, sam po sebi pa nima sankcij, teh plakatov ne moremo kar odstraniti.” Konec citata.

 

ob 9.05

V Grčiji se danes nadaljuje stavkovni val proti novemu svežnju varčevalnih ukrepov, ki je po mnenju vlade nujen, če želi država pridobiti nov, 31,5 milijarde evrov vreden obrok mednarodne pomoči, brez katere ji grozi bankrot. Zaradi stavke je ohromljen promet, šole so zaprte, medtem ko v bolnišnicah obravnavajo le nujne primere.  Grki so besni kajti zadnji v vrsti varčevalnih ukrepov pomeni že peti zaporedni poseg v plače javnih uslužbencev in pokojnine ter vnovičen dvig starostne meje, ki je zadostna za upokojitev. V vsem tem času se za grke ni spremenilo nič. Lokalni status quo je izpod dežja pod kap, ki prebivalce ne pušča ravnodušne in jim nakazuje popolno nezaupanje v varčevalne ukrepe.

 

V bližino otoka Jakljan, ki leži blizu obale južne Dalmacije je družina Palunko ulovila doslej v Jadranskem morju ne zabeleženo vrsto ribe Lagocephalus sceleratus. Ta indijsko-pacifiška vrsta je po vsej verjetnosti v Sredozemsko morje prispela skozi Sueški prekop. Ulovljeni primerek, ki je dolg 66 centimetrov in težak 3,5 kilogramov predstavlja potencialni rizik za človeško zdravje. Ne glede na to se na Japonskem, v Egiptu in tudi v Turčiji dotična riba, smatra kot delikatesa.

V mariborskem Centru alternativne in avtonomne produkcije  so  predstavili izid prvega obsežnejšega slovensko-romskega slovarja. Za celoten proces priprave in izdaje slovarja poskrbelo združenje Frekvenca v okviru programskega sklopa Evropske prestolnice kulture - Urbane brazde. V skoraj dveletnem procesu so raziskovali romski jezik prek vseh do zdaj izdanih gradiv v Evropi, se srečevali z različnimi jezikoslovci, zbirali podatke in kot rezultat vseh aktivnost je nastal prvi obsežnejši slovensko-romski slovar. 
 

ob 10.05

Po poročilu Mednarodnega denarnega sklada je pisarna francoskega predsednika Francoisa Hollanda pod pritiskom zmanjšanja stroškov delovne sile. Poročilo se nanaša na previsoke davke, nefleksibilen delovni čas, prehiter rast minimalne plače ter previsok odstotek proračuna namenjenega za socialne transferje. Omenjeni dejavniki naj bi botrovali slabi konkurenčnosti Francije na svetovnih denarnih trgih. Veliki mlinski kamni finančnih institucij tudi v Franciji ne izgubljajo časa.

Navijači francoskega prvoligaša Paris Saint Germain in hrvaškega prvaka Dinama so se v ponedeljek ponoči spopadli pred današnjo tekmo lige prvakov. Do spopada je prišlo na priljubljenem zbirališču navijačev na Place de la Bastille v Parizu, sicer trgu kjer se je sprožila francoska revolucija. Ob silnih poškodbah Boulogne Boysov, ki zastopajo barve pariškega kluba in Bad Blue Boysov iz Zagreba ni bilo mogoče razbrati revolucionarnih naklepov sodelujočih.

Varčevalni ukrepi so potisnili večino slovenskih bolnišnic v izgubo. Bolnišnice, ki so najbolj na udaru, se lahko pred bankrotom rešijo zgolj tako, da nehajo zdraviti bolnike. Po podatkih medtem načrtuje javna zdravstvena blagajna poslovanje z ničlo, privatne zavarovalnice pa dobiček. Metod Mezek, direktor Združenje zdravstvenih zavodov je v imenu vseh bolnišnic pristojnim organom poslal pismo, v katerem opozarja, da se lahko zgodi, da bodo bolnišnice že sredi prihodnjega leta zapirale oddelke in enote.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.