BritOFF Čarobne vasice

Aktualno-politična novica
22. 1. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9.00

Začenjamo v Londonu. Tam danes pod okriljem britanskega zunanjega ministra Philipa Hammonda in ameriškega državnega sekretarja Johna Kerrya poteka srečanje mednarodne koalicije proti Islamski državi. Pričakujejo zunanje ministre približno dvajsetih držav. Glavne teme pogovora naj bi predstavljali problemi novačenja tujih borcev, vojaška kampanija proti ciljem Islamske države v Siriji in Iraku, viri financiranja organizacije ter stareške komunikacije in humanitarna pomoč.

Jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi in šiitska milica Hutijev sta dosegli dogovor o spremembi ustave. Ker se Hutiji niso strinjali z napovedanimi spremembami, so zasedli predsedniško palačo in nekatera druga vladna poslopja, iz katerih se bodo po sprejetem dogovoru sedaj umaknili. Po novem bodo dobili predstavnike v vseh vladnih telesih - tako civilnih kot vojaških. Predsednik naj bi poleg tega uredil razmere z nafto v provinci Mareb, ki jo nadzorujejo Hutijem sovražna plemena. Sami bodo v zameno izpustili vodjo Hadijevega urada Ahmeda bin Mubaraka, ki so ga zajeli v soboto.

Odstopil je vodja Pegide Lutz Bachmann. Enainštiridesetletni grafični oblikovalec je odločitev sprejel po tem, ko je tabloid Dresdener Morgenpost objavil sliko, kjer bivši vodja nosi enako pričesko in brke kot zloglasni Adolf Hitler. Objavljena je bila tudi slika, na kateri je okiten z uniformo Ku Klux Klana. Člani organizacije, ki se še vedno pretvarjajo, da niso nacisti, naj bi bili nad omenjenimi fotografijami ogorčeni. Medtem je Pegidi sorodno gibanje z izvirnim imenom Legida v Leipzigu pripravilo svoj shod, ki pa se ga je kljub monumentalnim napovedim islamofobične organizacije udeležilo zgolj kakih deset tisoč ljudi.

10.05

Pozdravljeni in pozdravljene - današnje grešne kozle iščemo med tistimi, ki so po mnenju mnogih vir vsega zla in bolezni na tem drugače popolnem svetu. V podeželskih predelih sončne Floride, sredi prostranih polj sladkornega trsa stoji mestece imenovano Miracle Village - kar ga med drugimi majhnimi naselji v Floridi sredi trsa dela unikatnega je fakt, da večina njegovih moških prebivalcev sestoji iz tistih označenih za spolne iztirjence.

Mestece so v preteklosti povečini naseljevali temnopolti priseljenci s Karibov, ki so sem prišli zaradi pridelave okoliškega trsa. Skupnost, ki se je pridružila iz poceni črne delovne sile sestavljenim staroselstvom in mestece spremenila v obliko azila je leta 2009 pričel evangeličanski duhovnik Dick Witherow, ki naj bi v skladu s krščansko dolžnostjo želel tistim, ki so bili s strani družbe zavrženi povrniti dostojno življenje. Ti naj bi bili namreč po njegovih besedah in tudi res so obravnavani kot gobavci v času srednjega veka. Napotilo k tovrstni obliki humanizma deloma črpa iz svojih lastnih dejanj - kot osemnajstletni fant je namreč naredil otroka svoji štirinajst letni bodoči ženi. Po današnjih zakonih bi za to prejel od deset do petindvajset let zaporne kazni, prepovedana pa bi mu bila nastanitev v okolici šol in vrtcev.

Večina prebivalcev je v vasico prišla po tem, ko so po odsluženi kazni, ko jim je bila kljub leti preživetimi za rešetkami onemogočena normalna vrnitev med žive. Zakoni, ki so v Floridi vezani na spolne prestopke so namreč zelo strogi. Bivšim obsojencem se ne zgodi redko, da morajo po vrnitvi iz zapora okoli gležnja nositi oddajnike, da so dolžni biti doma do sedmih zvečer in ne smejo posedovati prenosnega računalnika ali mobilnega telefona. Poleg tega se ne smejo gibati v območju, ki variira od tisoč pa do dva tisoč petsto čevljev okoli prostorov namenjenim otrokom. Največji problem za izpuščene je zaradi tega najdba stalnega bivališča. Čudežna vas je iz teh razlogov neizmerno pripravna. Nahaja se namreč dve milje od najbližjega mesta. Na teden naj bi prejeli od deset do dvajset prošenj za nastanitev. Večina tistih, ki v mestecu živi redno hodi na takšno ali drugačno obliko psihiatrične obravnave.

Kar se tiče razlogov oziroma kršitev zakonov, ki so pomagale napolniti mesto so le te različne. Najdemo lahko tako tiste katerih oči so prepogosto zavile na otroško pornografijo pa do množice tistih, ki so se nespametno parili s svojim ne pretirano mlajšim dekletom preden je ta dopolnila osemnajst let, nakar so jih kot se to za dobre meščane spodobi, prijavili njeni zadrgnjeni starši. Tak je primer osemnajstelnika, ki je spal s svojo dve leti mlajšo punco za kar si je očitno zaslužil, da ga izženejo. Naštevali bi lahko primere iz iste starostne skupine, ki so zaradi nemožnosti najdbe bivališča pred prihodom v vas čudežev po več mesecev bivali v gozdovih. A kljub vtisu, ki ste ga morda dobili, mestece ni docela inkluzivno. Čarobnost se preneha tam, kjer se začnejo dosjeji vezani na narkomanijo, javne izkaze nasilja, nagnjenost k serijskem posiljevanju ter fizičnem prakticiranju pedofilije. Tudi največji leprozorji imajo namreč svojo mejo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.