Britoff ameriških patriotov

Aktualno-politična novica

OSMA

Nekaj deset z avtomatskim orožjem oboroženih borcev je zasedlo sedež nekega naravnega rezervata v ameriški zvezni državi Oregon. Milica, ki je najprej trdila, da šteje 150 članov, je zgradbo po svojih besedah zavzela dolgoročno, saj vse somišljenike in patriote vabi, da se jim pridružijo in ozemlje rezervata uporabljajo za rudarjenje, lov in živinorejo brez vmešavanja zvezne vlade. Neposreden povod za zavzetje je bila obsodba dveh lokalnih rančarjev zaradi požigov, ki sta jih znotraj rezervata uporabljala za širjenje svojih pašnikov. Do zob oboroženi borci proti državnemu terorju so se v Oregon pripeljali iz različnih zveznih držav, v obsodbi pa vidijo kršenje pravic pravih ameriških moških, ki živijo od zemlje in ljubijo orožje. Zanimiv je tudi odziv medijev, ki do zob oborožene možakarje, ki so zasedli vladno ustanovo, označujejo za mirne protestnike in ne na primer za teroriste. Zelo prizanesljiva je do belih desničarjev tudi policija.

V jugovzhodni Turčiji se nadaljuje teror turških varnostnih sil. Mesto Cizre je danes vstopilo v četrti teden neprekinjene policijske ure, med katero prebivalci ne smejo zapuščati svojih domov, turška vojska pa s težko artilerijo obstreljuje civiliste in pod krinko boja proti Kurdski delavski stranki, s kratico PKK, izvaja racije. Včeraj je bil s strelom v glavo ubit 43-letni civilist, mnogo ljudi pa je iz mesta pobegnilo, saj policija iz zvočnikov na svojih oklepnikih prebivalce poziva, naj zapustijo svoje domove ali se pripravijo na smrt. Ljudje so se sicer že organizirali v samoobrambne milice, k prekinitvi medijskega mrka o terorju v turškem Kurdistanu pa poziva tudi Ljudska demokratska stranka, krajše HDP. Zaključimo s pogostim vzklikom tamkajšnjih prebivalcev: PKK so ljudje in ljudje smo tu.

Po tem, ko je Savdska Arabija v novo leto vstopila z usmrtitvijo 47 ljudi, so med šiiti v regiji izbruhnili protesti. Med usmrčenimi je bil namreč tudi vplivni šiitski klerik Nimr al-Nimr, ki je bil obsojen zaradi vpliva na proteste v okviru savdske edicije arabske pomladi leta 2011. Po usmrtitvi so v iranskem Teheranu protestniki požgali savdsko ambasado in vanjo vdrli, zaradi česar je Savdska Arabija iranskim diplomatom dala 48 ur, da poberejo šila in kopita iz njihove države. Protestirali so tudi šiiti v Bahrajnu, na ulice pa so se mirno, nekateri pa tudi z molotovkami, podali manjšinski šiiti v Savdski Arabiji.

 

DESETA

Spremembo delovnopravne zakonodaje v Zambiji so pozdravili  tamkajšnji sindikati, saj bo omogočila boljšo zaščito delavcev in tudi olajšala organizacijo s strani sindikatov. Po novem naj bi Zakon o zaposlovanju bolj resno omejeval prekarizacijo delovne sile, na primer vedno bolj pogosto uporabo kratkotrajnih pogodb napram rednim zaposlitvam, in preprečeval neutemeljena odpuščanja. Zakonodajni napredek so podprle tudi delodajalske organizacije. Problemi v zaposlovanju so se v veliki meri pojavljali v primerih zaposlovanja s strani tujih investitorjev.

Romunski sindikati in predstavniki delodajalcev so se dogovorili za dvig minimalne plače v letošnjem letu. Do dviga bo sicer prišlo šele v maju, so se pa uspeli uskladiti tudi glede prilagajanja minimalne plače inflaciji in strošku osnovnih dobrin v prihodnosti. Po novem bo minimalna plača znašala 1250 romunskih levov, torej okoli 277 evrov, in bo vplivala na plačilo 1,13 milijona najslabše plačanih romunskih delavk in delavcev.

Preiskovalna komisija, ki jo je ustanovila avstralska vlada, je izdala poročilo o delovanju sindikatov, predvsem o kršitvah, do katerih tam prihaja. Za preiskavo se je vlada odločila po številnih škandalih, rezultati preiskave pa potrjujejo predvsem nezakonito delovanje bivših vodij nekaterih izmed sindikatov. Med kršitvami sta najbolj razburili poraba denarja za zasebne namene in neprimerna poraba članarin nasploh. Poročilo vsebuje tudi priporočila za sistemske spremembe, ki naj bi pomagale preprečevati tako delovanje. Pri priporočilih je sicer jasno, da bi želeli predstavniki komisije napasti vse oblike kršitev zakona s strani vodij sindikatov, kar pa bi znalo biti problematično, saj so med njimi tudi nezakonite dejavnosti, ki pa so potencialno v interesu članstva, kot je izvedba nenapovedane stavke. V primeru, da se upoštevajo vsa priporočila, bi tako lahko prišlo do omejevanja sindikatov nasploh in ne le do preganjanja kršiteljev.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.