Britoff Anonimnih

Aktualno-politična novica
21. 5. 2012 - 10.05
 / BritOFF

 

SEDMA

 

Hektivisti skupine Anonymous so v video sporočilu, ki je bil iz portala YouTube kmalu odstranjen, obsodili nasilje čikaških policistov nad protestniki proti Natu in njegovimi operacijami, pri čemer pa so zatrdili, da so aktivno udeleženi pri zrušenju internetne strani čikaške policije in uradne strani mesta. Napad je, kot so povedali, del protestov, ki se odvijajo ob dvodnevnem zasedanju Nata.

 

Pakistansko ministrstvo za informacijsko tehnologijo je ukazalo blokado za dostop do Twitterja. To je storilo potem, ko socialno omrežje ni hotelo umakniti vsebine, ki so spodbujale k objavljanju podob muslimanskega preroka Mohameda na Facebooku. Medtem ko se Twitter ni odzval pozivom, je bila zgodba z Facebookom drugačna. Slednji je pakistanskemu pritisku podlegel in za islam sporne vsebine odstranil.

 

V drugem krogu predsedniških volitev v Srbiji je proti anketnim napovedim zmagal vodja Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić. Dosedanjega predsednika Borisa Tadića je po podatkih Centra za svobodne volitve in demokracijo premagal z 49,4 odstotka glasov. Tadić je poraz že priznal in Nikoliću zaželel srečo, medtem ko je slednji napovedal nadaljevanje Srbskega približevanja Evropski uniji.

 

OSMA

 

 

Na demonstracijah ob Natovem dvodnevnem zasedanju v Chicagu je prišlo po sprva mirnih protestih do spopadov med policisti in protestniki. Po nekaterih informacijah je do nasilja je prišlo, ko so hoteli protestniki prodreti policijski kordon, ki je varoval neposredno bližino mesta srečanja. Ob incidentu se je ponovno pokazala policijska brutalnost, na mete plastenk in vodnih balonov napolnjenih z barvo je policija odgovorila s pendreki. Ranjenih je bilo najmanj 20 ljudi, aretirali pa so jih okoli 60. Po podatkih policije naj bi protestiralo od 2500 do 3000 ljudi.

 

Na protestih v Chicagu je bilo tudi okoli 50 vojnih veteranov, ki so želeli generalom vrniti v misijah zaslužene medalje. Eden od veteranov je tako dejal, da upa da bodo imeli generali dovolj časti, da pridejo ven po medalje, ker so se preveč žrtvovali, da bi jih lahko spregledali. Na koncu generalov ni bilo, zato so medalje odvrgli kar na tla.

 

 

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak in predstavnika obeh policijskih sindikatov, ki sta v četrtek vložila podpise za začetek referendumskega postopka o zakonu za uravnoteženje javnih financ, danes nadaljujejo pogovore o zahtevah policistov. Slednji namreč ne pristajajo na 8 odstotno znižanje plač in na znižanje nekaterih drugih prejemkov zaposlenih na policiji in na ministrstvu za notranje zadeve. Prvič so se sestali v petek, ta teden pa naj bi, po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča, razrešili večina nesoglasij.

 

DEVETA

 

 

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ ima novega predsednika. Izmed petih kandidatov je bil v drugem krogu izbran nekdanji notranji minister Tomislav Karamarko in tako premagal Milana Kujundžića. Karamarko je sicer tudi eden izmed ustanoviteljev stranke. Med kandidati za predsednika stranke je bila tudi dosedanja vodja stranke Jadranka Kosor, a je izpadla že v prvem krogu.

 

V Bejrutu je bilo ponoči v spopadih med sunitsko skupino, ki podpira al-Asadov režim v Siriji in sunitsko skupino, ki ga ne podpira, po poročanju tamkajšnjih varnostnih sil, ubit en človek in 10 ranjenih. Do obračunov je prišlo zgolj nekaj ur zatem, ko je bil ubit proti sirski klerik in njegov varnostnik na severu Libanona. Zaradi tesnih in kompleksnih političnih odnosov med Libanonom in Sirijo je dogajanje v Siriji samo zadnji teden podžgalo spopade, ki so zahtevali vsaj osem smrtnih žrtev.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.