Britoff Bankarium

Aktualno-politična novica
19. 2. 2021 - 10.15
 / BritOFF

Ljubljana

Če ste se v zadnjem času kdaj sprehodili po Čopovi ulici, ste verjetno nasproti kebaba opazili manjše gradbišče. Gradbene zavese skrivajo secesijsko pročelje nekdanje bančne poslovalnice. Lastnik stavbe na Čopovi 3 je Nova Ljubljanska banka, ki v zdaj že nekdanji poslovalnici ureja muzej bančništva, ki naj bi se po prvih načrtih odprl že oktobra lani ob 200-letnici bančništva na Slovenskem, zaradi epidemije pa lahko otvoritev sedaj pričakujemo spomladi.

Mestna hranilnica ljubljanska je na današnji Čopovi delovala od leta 1889, bančna poslovalnica pa je v tej zgradbi neprekinjeno poslovala od leta 1905 do predlani, torej 113 let. NLB v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine trenutno izvaja restavratorska dela notranjosti, sledilo pa bo še celovito restavriranje vhodnega portala. Vhod bančne poslovalnice se je z glavnega vhoda Mestne hranilnice ljubljanske preselil v stranski del pritličja stavbe na Čopovi 3, in sicer potem, ko je po skoraj 65 letih tam svoja vrata zaprla Kraševa trgovina.

V muzeju bo zbrana kulturna dediščina, ki so jo zbrale NLB in njene predhodnice. Banka je pred enim letom ustanovila zavod NLB Kulturna dediščina. Ta upravlja z dvema zbirkama, ki ju je Ministrstvo za kulturo dve leti prej razglasilo za nacionalno bogastvo Republike Slovenije. Prva je zbirka artefaktov, povezanih z denarjem in bančništvom, med drugim prvotni trezor mestne hranilnice. Druga je zbirka slovenske likovne umetnosti 20. in 21. stoletja.

Muzej obljublja pregled zgodovine bančništva pri nas od leta 1820 do danes. Med drugim bodo obiskovalci lahko vstopili v do pred kratkim delujoč bančni trezor, si ogledali sefe in notranjost bankomata ter bančna okenca od secesije do socializma.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness