BritOFF bivaka na Kaninu

Aktualno-politična novica
3. 1. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pozdravljeni v prvem lokalnem in sploh prvem BritOFFu v letu 2022. Ob ponedeljkih se na frekvencah Radia Študent posvečamo lokalnim tematikam. Tokrat nesoglasjem med projektivnim birojem Ofis arhitekti in Planinskim društvom Bovec, ki so botrovali k sprva zaprtju, nato pa razstavitvi bivaka v bližini Doma Petra Skalarja na Kaninu. Večkrat nagrajena moderna planinska postojanka, postavljena pred šestimi leti, zgledujoč se po bivaku pod Skuto, ki je prav tako projekt Ofis arhitektov, je namreč trenutno razstavljena in je v postopku transporta v dolino.

Srčika spora leži v vzdrževanju bivaka, sprti strani pa imata vsaka svoj pogled, zakaj je bilo to neprimerno. Pri Ofis arhitektih trdijo, da se je slabo upravljanje začelo, potem ko bivak ni imel več svojega stalnega oskrbnika. Od jamarjev, s katerimi so bili v stiku, so tedaj začeli dobivati obvestila, da jeklenice niso bile dovolj zategnjene in pravočasno zamenjane ter da so bila čez zimo dalj časa odprta vhodna vrata, nato pa se je pred nekaj več kot letom dni razbilo še eno izmed notranjih troslojnih stekel.

V Planinskem društvu Bovec medtem pravijo, da primerno vzdrževanje bivaka sploh ni bilo mogoče, saj da je bil ta postavljen na napačnem, vetru in snegu izpostavljenem mestu, kot taki – torej napačni – pa so se izkazali tudi materiali in sama konstrukcija. Robert Rot, predsednik Planinskega društva Bovec, obtožbe o slabem vzdrževanju zato označuje za laži. Kot zapiše v komentarju h komentarju, objavljenem na spletni strani Društva gore-ljudje, stekla na bivaku niso bila razbita, temveč so popokala zaradi torzijske napetosti. Rot zavrača tudi navedbe, da so bila vrata bivaka odprta; kot zapiše, so, potem ko bivak ni bil več zaklenjen, na vrata namestili samozatezno utež, ta pa se po poškodbi res niso mogla več zapirati.

V zgodbi, v kateri gre beseda proti besedi, se Ofis arhitekti in Planinsko društvo Bovec ne moreta poenotiti niti o trenutnem stanju bivaka. Po navedbah prvih se je pri demontaži objekta ves material ohranil in ga bo moč ponovno sestaviti, po trditvah drugih, konkretno Rota, pa se bivak ni demontiral in razstavil, ampak kratko malo podrl. Kakorkoli, bivaka na Kaninu predvidoma do prihodnjega leta več ne bo, po neuradnih informacijah Radia Prvi naj bi svoj novi dom našel v bohinjskih gorah. Da pa na Bovškem planinci vseeno ne bi ostali brez svoje postojanke, si tamkajšnje planinsko društvo skupaj z Jamarsko zvezo Slovenije prizadeva za ureditev zimske sobe v Domu Petra Skalarja. Ta je zaprt že deveto leto, bi pa morebiten dvanajstletni najem Jamarske zveze z možnostjo podaljšanja spet obudil to, z 2287 metri nadmorske višine četrto najvišjo stoječo planinsko kočo na Slovenskem.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.