Britoff cestne občine

Aktualno-politična novica
15. 5. 2018 - 10.00
 / BritOFF

ob 10.uri 

V današnjih lokalnih novicah pa o nenadni razdelitvi proračunskih sredstev v koroški občini Podvelka. V občini so namreč imeli v proračunu predvidenih milijon evrov za izgradnjo nove športne dvorane v Breznu, saj stara ni več primerna za šolski pouk. Dvorana bi predvidoma stala tri milijone evrov, z delom pa naj bi začeli letos, vendar je sedaj župan polovico tega milijona namenil za pluženje in obnovo cest ter ureditev industrijske cone. Športne dvorane tako ne bodo začeli graditi letos. Župan Anton Kovše je odločitev utemeljil, češ da je ta denar trenutno bolj potreben za investicijo v cestno infrastrukturo občine. Še več, trdi župan Kovše, v naseljih Kapla, Vurmat in Janževski Vrh je lanski vetrolom napravil ogromno škode, poleg tega smo bili deležni tudi nenormalne zime. Odločitev župana o prerazporeditvi sredstev je mestne svetnike presenetila, saj so malo pred spremembo proračuna svetniki poslušali predstavitev o vseh korakih gradnje športne dvorane.

Župan Kovše trdi, da bo dvorana slej ko prej zgrajena, njeni zagovorniki pa trdijo, da je dvorana nujno potrebna že sedaj. V sedanji šolski telovadnici ne moreta hkrati telovaditi več kot dva razreda, tako morajo občine z rednim poukom šole večkrat poseči tudi v termine, ki so namenjeni društvom v popoldanskem času. Sodeč po rezultatih športnovzgojnega kartona, na šoli opažajo, da se telesne značilnosti in zmogljivosti otrok v primerjavi s preteklimi generacijami drastično slabšajo. Obenem pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport usmerja k cilju, da bi šole na tedenski ravni izvajale eno uro več športne vzgoje.

Svetniki so županu tako predlagali možnost, da se občina zadolži in zgradi dvorano ter obnovi ceste, a jo je župan Kovše zavrnil, saj majhni občini ne želi nakopati nobenega kredita. Svetnik Aleksander Golob pa je takole poudaril pomen telovadnic: "Smo med občinami z največ kilometri asfaltne ceste na prebivalca, a zaradi geografske lege ne moremo ostati ujetniki urejanja cest. Smo v začaranem krogu, asfaltiramo že zadnjih 15 let in bomo tudi v prihodnje. Občanom moramo ponuditi tudi kvaliteto življenja." Svetniki so izglasovali prerazporeditev sredstev, kljub več nasprotnikom vlaganja le v obnovo cest. Pet svetnikov je glasovalo za prerazporeditev sredstev, eden je bil proti, štirje pa sploh niso želeli glasovati, kar je za sprejetje sklepa tudi zadostovalo.

 

Ob 8.uri 

Po dnevu odprtja ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu in dnevu z največ žrtvami v izraelsko-palestinskem konfliktu od vojne v Gazi leta 2014 večinoma prihajajo obsodbe nasilja in nestrinjanje z ameriško odločitvijo. Palestinski predsednik Mahmud Abas je tako obsodil "izraelski pokol" ter razglasil tridnevno žalovanje, Palestince pa pozval k splošni stavki. V današnjih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskimi protestniki je bilo ubitih okoli 52 Palestincev. Tiskovni predstavnik palestinskih oblasti Jusuf al Mahmud je zahteval takojšnjo mednarodno intervencijo, ki bi zavrla nasilje. Razglasil pa je tudi, da za palestinsko stran Združene države niso več mirovni posrednik na Bližnjem vzhodu. Tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Združenim državam odrekel status mirovnega posrednika med Izraelom in Palestino. V nasprotju z arabskimi državami in predstavnico Evropske unije Federico Mogherin, ki so obe strani pozivale k deeskalaciji nasilja, pa je ameriška vlada krivdo za smrti pripisala izključno Hamasu. Predstavnik za javnost Raj Šah je smrt 52 Palestincev, umrlih predvsem zaradi strelov izraelske vojne, pripisal Hamasu, organizatorju protestov.

Facebook je začasno ustavil delovanje okoli 200 svojih aplikacij, medtem ko preiskuje domnevne zlorabe osebnih podatkov uporabnikov socialnega omrežja. Facebookovo preiskavo so sprožila razkritja žvižgača iz podjetja Cambridge Analytica. Podjetje Cambridge Analytica je namreč nelegalno pridobilo osebne podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka, na podlagi katerih je s pomočjo psiholoških profilov poskušalo vplivati na volivce in jih prepričati v glasovanje za Donalda Trumpa. Facebook posledično sedaj z notranjo preiskavo, pri kateri sodelujejo tudi zunanji strokovnjaki, preiskuje, ali so razne aplikacije bile vpletene v zlorabo podatkov uporabnikov. V tem primeru bodo te aplikacije prepovedali.

Raziskavo pa je odprla tudi ombudsmanka Evropske unije. Emily O’Reilly je namreč od predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja zahtevala izročitev vseh njegovih dokumentov, povezanih z imenovanjem Martina Selmayrja za generalnega sekretarja Evropske komisije. V roku nekaj minut je bil Selmayr sprva imenovan za namestnika sekretarja, po nenadnem oznanilu upokojitve tedanjega generalnega sekretarja pa je Selmayr prevzel kar njegovo funkcijo. Poleg tega Selmayr, nekdanji vodja osebja predsednika Evropske komisije Jeana–Clauda Junckerja, ni bil izbran preko javnega razpisa. Imenovanje je sprožilo kritike že v Evropskem parlamentu, ki je komisijo pozval, naj do konca leta spremeni pravila o imenovanjih, izboljša transparentnost in nato znova razmisli o imenovanju generalnega sekretarja po novih pravilih. Ombudsmanka O’Reilly bo sedaj raziskala, kako se Komisija odziva na takšne kritike.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.