BRITOFF DDOS CENZURE

Aktualno-politična novica
17. 5. 2012 - 10.05
 / BritOFF

7.05

Potem ko so v torek propadla pogajanja o oblikovanju nove vlade v Grčiji, so v Atenah sprejeli odločitev, da Grki 17. junija, že drugič v dobrem mesecu dni, znova odidejo na volišča. Ob vedno glasnejših ugibanjih o izstopu Grčije iz območja evra so medtem v Evropski uniji in Evropski centralni banki izrazili željo, da država v tem območju ostane. Do volitev bo Grčijo vodila prehodna vlada pod vodstvom začasnega premiera, vrhovnega sodnika grškega upravnega sodišča Panajotisa Pikramenosa. Po besedah vodje grških komunistov Aleke Paparige so se med drugim dogovorili, da začasna vlada ne bo smela sprejemati nobenih mednarodno zavezujočih odločitev.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je včeraj obravnavalo tožbo nemškega državljana libanonskega rodu Kaleda al Masrija proti Makedoniji, ker je dovolila ameriški obveščevalni agenciji Cia, da ga je mučila in zaprla v Afganistanu v letih 2003 in 2004. 48-letni al Masri, eden najbolj znanih žrtev tajnih zaporov Cie, trdi, da so ga, ko je bil z avtomobilom na počitnicah v Makedoniji, na meji 31. decembra 2003 prijeli ter ga izročili agentom Cie, ki so ga v Skopju tri tedne zadrževali in mučili. Predstavnik Makedonije Kostadin Bodganov je zavrnil vse obtožbe dejal, da sodišče tožbe ne more sprejeti, ker je bila prepozno vložena. Sodniki bodo svojo odločitev o tem ali je sodišče pristojno za obravnavo tožbe sprejelo v prihodnosti. Kdaj, še niso sporočili.

Raziskava o obremenjenosti študentov in pedagoških delavcev Študentske organizacije Univerze v Ljubljani je pokazala, da so študentje po uvedbi bolonjske reforme preobremenjeni. Študentje na prvi bolonjski stopnji povprečno za študij porabijo 1025 ur na semester ali skoraj 12 ur na dan in so bolj obremenjeni kot na drugi stopnji. Analiza rezultatov na drugi bolonjski stopnji kaže tudi bistveno razliko med obremenjenostjo študentov na naravoslovnih in družboslovnih fakultetah; v povprečju so naravoslovci obremenjeni 258 ur več na semester kot družboslovci.

8.05

Dolgoletni drugi človek Slovenske demokratske stranke Miha Brejc je za mariborski časnik Večer pojasnil, da je izstopil iz stranke. Za razlog je navedel domnevni spor s predsednikom stranke in trenutnim premierjem Janezom Janšo in nekaterimi drugimi člani stranke, ki naj bi mu očitali, da je odigral pomembno vlogo pri ustanovitvi Državljanske liste Gregorja Viranta. Brejc, ki je dolga leta bil podpredsednik stranke pa tudi poslanec v Evropskem parlamentu in občinski svetnik v Domžalah, je sicer dejal, da z ustanovitvijo liste Virant ni imel nič.

Nemška kanclerka Angela Merkel je odstavila ministra za okolje Norberta Röttgena, kar naj bi bila neposredna posledica ponižujočega volilnega poraza njenih krščanskih demokratov na nedeljskih deželnih volitvah v najštevilčnejši nemški deželi Severno Porenje-Vestfalija. Kanclerka je odločitev včeraj v Berlinu sporočila sama, brez Röttgena. Prav tako mu ni dala možnosti, da bi odstopil sam in si tako ohranil ugled. Za novega okoljskega ministra je že predlagala Petra Altmeierja, dosedanjega vodjo poslanske skupine Krščansko-demokratske unije v bundestagu.

Stran za izmenjavo datotek »The Pirate Bay,« je že več kot 24 ur bolj ali manj nedostopna. Na svoji Facebook strani so Pirate Bay sicer sporočili, da je šlo za tako imenovani DDoS napad. Dejali so še, da ne vedo kdo za napadom stoji, vendar imajo svoje sume, hkrati pa zanikajo možnost, da bi napad izvedli Anonymous.

9.05

Na današnji dan leta 1990 je Mednarodna zdravstvena organizacija homoseksualnost izbrisala s seznama psihičnih motenj. Od takrat so si istospolno usmerjeni pridobili več pravic, a tudi danes še opozarjajo na diskriminacijo. Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti homofobiji bo Društvo Legebitra predstavljajo svoje projekte in programe v okviru Mladinske tržnice, ki jo na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira Mladinski svet Slovenije. Med drugim pripravljajo kratke interaktivne delavnice, s katerimi želijo mimoidoče ozaveščati o oblikah in posledicah homofobije za posameznika in družbo.

Drevi se bodo na pobudo premiera Janeza Janše srečali predsedniki parlamentarnih strank, temi sestanka pa bosta zapis fiskalnega pravila v ustavo in sprememba referendumske zakonodaje. Ustavna večina, ko gre za glasovanje na seji Državnega zbora je namreč negotova. Ob predpostavki, da ne bo podpore Pozitivne Slovenije, katere najvidnejši predstavniki so se nedavno izrekli proti fiskalnemu pravilu se postavlja predvsem vprašanje kako bodo ravnali poslanci Socialnih demokratov. V stranki je glede tega precej nesoglasij, večinske podpore med njenimi poslanci pa trenutno ni.

Policija začenja preventivno akcijo »0,0 šofer - trezna odločitev,« s katero želijo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z varnostjo v cestnem prometu ter številom prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega. Akcija bo trajala do sobote. Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, bodo v tem času policisti in inšpekcijske službe poostreno nadzorovali spoštovanje določb zakona o omejevanju porabe alkohola pri organizatorjih javnih prireditev, lastnikih gostinskih lokalov in trgovcih. Policisti bodo med akcijo pozorni tudi na voznike.

10.05

Vodja grške levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras je Evropsko unijo in nemško kanclerko Angelo Merkel obtožil, da igrata poker z življenji ljudi v Evropi. Kot je še opozoril, se bo bolezen zategovanja pasu, če uniči Grčijo, razširila po preostali Evropi. Po Ciprasovih besedah banke uživajo velike dobičke na račun ljudi, ne le v Grčiji, ampak tudi v Španiji in Italiji, kjer postaja življenje vse težje. Sirizi, ki nasprotuje sedanjemu dogovoru z mednarodno skupnostjo o rešilnem paketu za Grčijo, se na predčasnih volitvah sicer obeta zmaga.

Španska kraljica Sofija je odpovedala za petek načrtovani obisk v Londonu, kjer naj bi se udeležila slovesnosti ob diamantnem jubileju britanske kraljice Elizabete II. Za ta korak naj bi se odločila zaradi napetosti med državama v zvezi z Gibraltarjem. Kot je v sredo pojasnil tiskovni predstavnik španske kraljeve hiše, bi bila udeležba kraljice na jubilejni slovesnosti po mnenju vlade v trenutnih razmerah le težko primerna. Španija je Gibraltar leta 1713 v skladu z mirovno pogodbo iz Utrechta prepustila Britaniji, vendar ga že dolgo zahteva nazaj. London pa to zavrača, tudi zato, ker si Gibraltarci ne želijo pod špansko suverenost.

Parlamentarna odbora za zunanjo politiko in obrambo bosta na skupni seji govorila o možnosti, da bi Slovenija v Sirijo v okviru opazovalne misije Združenih narodov poslala opazovalca. Zunanji minister Karl Erjavec je ocenil, da je eden opazovalec dovolj. Kot je pojasnil, Slovenija ni mednarodna sila, da bi jih, tudi v luči varčevanja, lahko poslala več. Ocenil je tudi, da je 300 opazovalcev, kot naj bi jih štela trenutna misija Združenih narodov v Siriji, premalo, saj bi potrebovali okoli 2000 opazovalcev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness