Britoff dveh koles

Aktualno-politična novica
14. 5. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Ljubljana

Pozdravljeni, prebivalci in zvesti obiskovalci najlepšega mesta na svetu. V tokratnem ljubljanskem BritOFFu se bomo posvetili 10. obletnici sistema izposoje koles BicikeLJ, ki smo jo praznovali včeraj. Zgodbo ljubljanskih koles za izposojo lahko popolnoma upravičeno opišemo kot uspešno. V desetih letih se je število postaj in koles v sistemu podvojilo in do konca leta naj bi bilo na voljo že 80 postaj in več kot 800 koles. Kljub upadu prometa zaradi pandemije se enako bliskovito veča tudi število uporabnikov, trenutno pa ima aktiven račun za izposojo koles že skoraj 20 odstotkov vseh prebivalcev Ljubljane.
 
Praznovanje obletnice so pospremili slavnostni dogodki in številni prazni govori o pomenu kolesarjenja za zeleni razvoj prestolnice. Postajo so odprli celo v bližini domovanja urednika naše redakcije v Šentvidu, a se slavnostne otvoritve ta ni mogel udeležiti. Ali je bil nanjo sploh uradno povabljen, ni znano, so pa iz APR sporočili, da bi se dogodka lahko udeležil, če bi želel. Med povabljenci, ki so se udeležili slavnosti ob obletnici Biciklja, pa je bil Jean-Francois Decaux, eden od izvršnih direktorjev podjetja JCDecaux, ki je lastnik podjetja Europlakat in posledično sistema BicikeLJ. S sistemom izposoje namreč ne upravlja neposredno Mestna občina Ljubljana, ampak podizvajalec, omenjeno podjetje Europlakat.
 
To podjetje pa se ne ukvarja le s kolesi, ampak predvsem z namestitvijo oglasnih tabel in panojev po mestu, povezava med tema dvema dejavnostma pa ni popolnoma naključna. Prebivalci Ljubljane namreč za sistem BicikeLJ deloma ne plačujemo s prispevki, ampak s podobo mesta, predvsem mestnega centra. Po dogovoru med občino in Europlakatom Ljubljana nove postaje in kolesa dobiva v zameno za postavitev novih reklamnih panojev po mestnem centru. Leta 2017 so, na primer, v zameno za 20 novih postajališč dobili kar 80 novih lokacij za svetlobne vitrine po mestu.
 
Pri tem občinska uprava ni kazala pretiranih zadržkov glede lokacij in je podjetju v prvi fazi zavrnila le 2 od 80 predlaganih lokacij. V zgodbo se je takrat vmešal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je odobril le 8 od prvotnih lokacij. Po usklajevanju in pritožbenem postopku na ministrstvu so se nato vpleteni le dogovorili za ustrezne lokacije novih svetlobnih panojev in jih tudi postavili.
 
Raven sovraštva, ki ga čutite do reklamnih plakatov v centru mesta, bo odločila, ali se vam takšne menjave čistosti javnega prostora za kolesa zdijo vredne. Kljub tem pomislekom pa ne moremo trditi, da sistem izposoje koles ni uspešen projekt, ki je mestu in njegovim prebivalcem olajšal mobilnost in preprečil kakšno prometno konico. Zato slava mu in še na mnoga LJeta.

 

Novice

Pozdravljeni v prvem jutranjem BritOFFu. Spopadi v Gazi tudi danes ne pojenjajo. V boje so se s topniškim obstreljevanjem vključile tudi kopenske sile izraelske vojske. Nadaljuje se tudi obstreljevanje iz zraka in morja, število ubitih Palestincev se je povzpelo na več kot sto, zaradi raketnih napadov Hamasa pa je v Izraelu življenje izgubilo sedem ljudi. Vse bolj napeto pa je tudi znotraj Izraela. Prihaja do številnih obračunavanj med Judi in Arabci, ki predstavljajo dobro petino prebivalstva. V dogodku, ki ga je po naključju v živo prenašala izraelska državna televizija, je množica v predmestju Tel Aviva iz avta zvlekla Arabca in ga ob neaktivnosti policije pretepla skoraj do smrti. Minister za obrambo je zato napovedal velike okrepitve varnostnih sil tudi v mestih po Izraelu.  

Številna podjetja v ZDA, ki so se do sedaj zanašala na delovno silo z minimalno plačo, vse težje najdejo delavce. Eno največjih je McDonald’s. V podjetju so napovedali zvišanje plač zaposlenim v restavracijah s hitro prehrano, ki so v njegovi neposredni lasti.  Nekaj manj kot 40 tisoč zaposlenim se bo plača zvišala povprečno za deset odstotkov, zaposliti pa želijo še dodatnih 10 tisoč ljudi. Kar 95 odstotkov McDonald’sov v ZDA je sicer franšiz, plače zaposlenih pa so odvisne od njihovih lastnikov, ki jih je matično podjetje že pozvalo k dvigu plač. V tem tednu objavljeni podatki o ameriški zaposlenosti kažejo, da se je nezaposlenost zmanjšala veliko manj od projekcij, je pa rekordno raven doseglo število nezasedenih delovnih mest.

Ajpes je objavil letna finančna poročila političnih strank za lansko leto. Daleč najbogatejša stranka je pričakovano SDS, ki je imel 1,8 milijona evrov prihodkov. Stranka je tudi največ porabila, in sicer nekaj več kot milijon evrov. Sledijo ji Socialni demokrati z 900 tisoč evri prihodkov in dobrimi 700 evri odhodkov. Najbolj zapravljiva stranka je Levica, ki je edina porabila več, kot je imela prihodkov. Največje razlike so med strankami v privarčevanih sredstvih.  SDS ima na računu nekaj manj kot dva milijona evrov in pol.  Okoli pol milijona imajo še ostale vladne stranke SMC, NSi in DeSUS. Opozicija je precej revnejša, edino SD ima na računu približno 370 tisoč evrov, ostale stranke pa imajo nekje med sto in dvesto tisoč evrov.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness