Britoff ekonom loncev v zraku

Aktualno-politična novica
14. 5. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je predlagala za nekatere kontroverzen način reševanja revščine po svetu. Predlagajo namreč, da bi več ljudi na svoje jedilnike uvedlo tudi insekte, saj so ti zelo hranljivi in ponujajo dragocen vir hranilnih snovi, še posebej za podhranjene otroke. Predlagatelji se sicer zavedajo, da je prvi odziv na prehranjevanje z žuželkami na Zahodu predvsem gnus, vendar pa opozarjajo, da so insekti pogosta hrana že za tretjino svetovnega prebivalstva, za premagovanje odpora do gomazečih bitij pa predlagajo več žuželk na jedilnikih prestižnih restavracij.

 

Vendar pa pri Združenih narodih očitno niso vzeli v račun najnovejše raziskave o vplivu podnebnih sprememb na biodiverziteto objavljene v reviji Nature Climate Change. Če namreč ne bo sprejetih nekaj drastičnih ukrepov na področju omejevanja izpustov toplogrednih plinov, se bo povprečna temperatura do leta 2100 dvignila za štiri stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo. Za tretjino živalskih in skoraj dve tretjini rastlinskih vrst bi to pomenilo izgubo več kot polovice habitata in s tem nevarno približanje izumrtju.

 

Bolj optimistično sliko pa dajejo najnovejši podatki o izsekavanju brazilskega pragozda v porečju Amazonke. Ukrepi brazilske vlade so tako v obdobju med letoma 2007 in 2011 dosegli, da je bilo posekanega za 60,000 kvadratnih kilometrov manj gozda, kot bi ga bilo ob odsotnosti ukrepov. Prav tako se je s pomočjo satelitskih posnetkov izboljšal nadzor nad nelegalno sečnjo dragocenega amazonskega pragozda.

 

OSMA

Najvišje hongkonško pritožbeno sodišče je ženski, ki je to postala pred leti z operativno spremembo spola, priznala pravico, da se poroči s svojim moškim partnerjem. Zaplet je namreč nastal, ker v nevestinem rojstnem listu piše, da je moškega spola, istospolne poroke pa v Hong Kongu niso dovoljene. Sodišče je ob tem poudarilo, da poroka že dolgo več nima le funkcije spodbujanja razmnoževanja, kar pomeni, da se bo od sedaj naprej beseda ženska v hongkonški zakonodaji nanašala tudi na moške s spremenjenim spolom.

 

S povsem drugačnimi težavami pa se sooča ruska LGBT skupnost. Šokiral jih je namreč umor mladeniča, ki naj bi svojim prijateljem med popivanjem zaupal, da je gej. Ti so ga nato posilili s steklenicami piva in mu zdrobili lobanjo, utemeljitev svojega dejanja pa objavili tudi na spletu. Ruski gejevski aktivisti ob tem opozarjajo, da podobna dejanja niso le eksces, pač pa odraz splošnega stanja v ruski družbi. Poleg tega je v procesu sprejemanja tudi zakon, ki bi prepovedal organiziranje dogodkov za promocijo gejevskih pravic in razpečevanje gejevske propagande nič hudega slutečim mladoletnim Rusom.

 

Homoseksualnost pa ni več tabu na Kubi. Odkar je predsedniško mesto zasedel Raul Castro so namreč dovoljeni shodi aktivistov, ki se borijo za pravice homoseksualcev, največkrat pa jim načeluje kar Castrova hčerka Mariela. V preteklosti so bili kubanski homoseksualci pogosto poslani v prevzgojne tabore, za kar se je bivši predsednik Fidel Castro že opravičil. Po ulicah Havane in ostalih mest tako ponosno odmevajo gesla kot so:''Ne homofobija, da socializem!''.

 

DEVETA

Nevladna organizacija Global Witness je v svojem zadnjem poročilu vladi Kambodže in Laosa pozvala, naj bolj strogo nadzorujeta kaj se dogaja z zemljo na njuni meji z Vietnamom. V zadnjih letih je bilo namreč vietnamskim podjetjem dodeljeno za 280,000 hektarjev zemlje, ki jo ta nato uporabijo za donosne nasade kavčukovca in sladkornega trsa. Take plantaže za sabo puščajo socialno in okoljsko opustošenje, vendar pa oblasti pogosto zamižijo na eno oko, saj je to eden redkih načinov za spodbujanje gospodarske rasti.

 

Poleg tisoč in ene stvari, ki je prepovedana na letališčih in v prtljagi, je očitno policija na letališču v Detroitu na seznam dodala še eno – lonec za kuhanje pod pritiskom. Po nedavnem napadu v Bostonu taki lonci niso več le lonci, pač pa potencialno smrtne naprave. To je spoznal tudi savdijski državljan Hussain Al Khawahir, ki je uradnikom na letališču postal sumljiv zaradi svojega izgleda in poškodovane strani v potnem listu, njegovo usodo in aretacijo pa je dokončno zapečatilo dejstvo, da je imel v prtljagi ekonom lonec, po njegovih besedah namenjen nečaku.

 

Župan Osake in soustanovitelj japonske nacionalistične Stranke obnove Toru Hashimoto je s svojo izjavo zopet povzročil pretres v japonski javnosti. Seksualno zasužnjenje več kot 200,000 žensk na ozemljih, ki jih je japonska zasedala med drugo svetovno vojno, je namreč utemeljil s tem, da morajo vojaki, ki tvegajo svoje življenje, tudi počivati. Japonske prakse na zasedenih ozemljih so sicer na Japonskem predmet pogostih polemik in večni vir očitkov s strani sosednjih držav. Hashimoto je že večkrat šokiral s svojimi izjavami. Lani je na primer zatrdi, da Japonska potrebuje diktaturo.

 

DESETA

Nekatere vodilne evropske trgovske hiše, med njimi tudi H&M in Zara, bodo podpisale sporazum s katerim se zavezujejo, da bodo poskušale izboljšati varnost pri delu v tekstilnih tovarnah v Bangladešu. Spodbuda za to dejanje je bila nedavna delovna nesreča, ko je v Daki ob zrušitvi več tekstilnih tovarn umrlo več kot 1100 delavcev. Sporazum predvideva, da bodo zahodne trgovske hiše pomagale financirati nadzor nad delovnimi pogoji in obnovo tovarn v bangladeški tekstilni industriji, ki je za kitajsko druga največja na svetu. Vendar pa ni ve tako lepo kot se sliši, sporazuma zaradi predvidene prevelike pristojnosti sodišč ne želi podpisati GAP, Wallmart pa trdi, da varnost v tovarnah v katerih proizvajajo njihove izdelke zadovoljivo skrbi sam.

 

Sindikati in vladni pogajalci na čelu z notranjim ministrom Gregorjem Virantom so dosegli dogovor glede ukrepov za znižanje mase plač v javnem sektorju. Konkretni ukrepi do podpisa sporazuma, ki ga morajo odobriti še organi sindikatov, ne bodo znani, je pa znano, da naj bi ti ukrepi v kombinaciji s tistimi iz Zakona o uravnoteženju javnih financ letos prinesli 240 milijonov prihranka, naslednje leto pa še 40 milijonov več. Uskladili naj bi tudi novo plačno lestvico in dosegli kompromis glede dodatnega pokojninskega zavarovanja.

 

Mladinski center Bit iz Črnomlja je izdal žepni romsko-slovenski slovarček s 125 najpogostejšimi besedami in besednimi zvezami. Slovar je del projekta Proti diskriminaciji, saj se s spoznavanjem jezika premagujejo stereotipi in hkrati gradi vzajemno zaupanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness