Britoff ekstremne desnice

Aktualno-politična novica
21. 12. 2015 - 10.05
 / BritOFF

0805

Po neuradnih rezultatih včerajšnjega referenduma o izenačitvi pravic istospolnih parov z raznospolnimi je zakon ob približno 36-odstotni volilni udeležbi padel in ne bo več veljal. Proti je namreč glasovalo 63,5 odstotka volivcev, ZA pa 36,5, več kot izpolnjen pa je bil tudi zavrnitveni kvorum. Metka Zevnik je srečna. Zaradi otrok.

Na splošnih volitvah v Španiji je doslej vladajoča desna Ljudska stranka izgubila večino, konec pa je tudi de facto dvostrankarskega sistema. Ljudska stranka je namreč dobila 29 odstotkov glasov, socialisti 22, levičarska stranka Podemos 20,5 in novoustanovljna liberalna stranka Državljani 14. Ob še po nekaj poslancih za par regionalnih strank bo koalicijska matematika v naslednjih tednih zelo zapletena. Zmagovalna Ljudska stranka bo koalicijo zelo težko oblikovala, saj stranka Državljani, ki je njihova podružnica z novimi obrazi in taktična protiutež uspehu Podemosa, nimajo večine v parlamentu. Prav tako še nikoli v španski zgodovini ni prišlo do sestave velike koalicije, ki bi združila največjo desno stranko in socialiste. Lahko pa socialisti in Podemos sestavijo parlamentarno večino ob podpori Državljanov ali nekaterih manjših katalonskih in galicijskih strank.

Medtem nič novega v Turčiji. Pod neprestano policijsko uro je že, pazi to, 20 dni soseska Sur v največjem mestu turškega Kurdistana Dijarbakirju, več dni pa svojih domov ne smejo zapuščati tudi v mestih Džizre in Silopi. V vseh mestih turške varnostne sile, ki igrajo vlogo okupacijskih sil v lastni državi, s helikopterji, tanki in ostrostrelci napadajo civiliste. Včeraj so tako v Silopiju umrli trije civilisti, s čimer se je število civilnih žrtev v tem mestu povzpelo na deset. Vojska in policija sta tudi razgnali proteste proti ravnanju turške fašistoidne države v Istanbulu, Izmirju in Dijarbakirju. V petih dneh intenzivne vojaške ofenzive, v kateri na jugovzhodu Turčije sodeluje 10 tisoč vojakov je bilo po podatkih vojske ubitih 110 domnevnih borcev Kurdske delavske stranke, s kratico PKK, vendar pa število ni bilo uradno potrjeno, poleg tega pa je njihovo domnevno pripadnost po smrti težko potrditi. Zaradi velike lokalne podpore oboroženemu odporu proti turški državi ima turška oblast tudi precej svobodne roke pri definiranju borcev PKK, zato številke velja jemati z rezervo.

1005

Na severu Francije sindikati pripravljajo strategijo, kako se spopasti z naraščujočo podporo skrajni desnici v obliki stranke Nacionalna fronta.  Ta vedno bolj uspešno izkorišča veliko nezadovoljstvo ljudi, brezposelnost in revščino, ter po drugi strani begunsko situacijo v Evropi za širjenje nestrpnosti. Organizirali so tako posebno intenzivno izobraževanje sindikalnih zaupnikov, kako se spopasti z argumenti radikalne desnice, s katerimi se delavke in delavci morda soočijo na delovnem mestu. Kot pravijo sindikalisti, sami naslavljajo podobne tematike kot Nacionalna fronta, a je njihov pristop k rešitvam povsem različen, kot primer pa izpostavljajo, da je za brezposelnost veliko lažje obsoditi begunce kot pa nasloviti vlogo kapitala v ekonomski krizi.

Gvajanski sindikati niso zadovoljni z načinom, kako je vlada odločila, da bo nekaterim javnim uslužbencem izplačala božični dodatek. Za to se je namreč odločila samostojno, brez posvetovanja s sindikati, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonom. Čeprav dodatek za tiste, ki zaslužijo manj, reprezentativni sindikati javnega sektorja pozdravljajo, se jim ne zdi primerno, da se vlada ne drži dogovorjenih pravil o socialnem dialogu.

Avstralska komisija, ki je raziskovala vodstvo in korupcijo znotraj sindikatov, je sporočila, da je delo končano, pri tem pa je bilo porabljenega manj denarja, kot načrtovano, Rezultati naj bi bili po dve leti trajajoči preiskavi generalnemu guvernerju Avstralije predstavljeni na Silvestrovo, širši javnosti pa šele kasneje. Komisijo je sicer ustanovila vlada Tonnyja Abbotta, raziskovala pa je obtožbe o kršitvah v finančnem poslovanju sindikatov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness