Britoff Gaia

Aktualno-politična novica
19. 12. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Že pred dobrim tednom je najprej po ruskih časopisih kmalu pa tudi širše zaokrožila novica, da namerava predsednik Putin pomilostiti več tisoč zapornikov. V torek - ob 20. obletnici razglasitve ruske ustave - je veliki vodja amnestijo javno razglasil, včeraj pa jo duma brez glasu proti dokončno potrdila. Med pomiloščenimi bosta tudi članici Pussy Riot, ustavljeni pa bodo tudi postopki proti 30 članom Greenpeacea.

Odstavljenemu egiptovskemu predsedniku Mohamedu Mursiju in njegovim nekdanjim pomočnikom bodo po poročanju tamkajšnjih medijev sodili tudi zaradi domnevnega sodelovanja s palestinskim gibanjem Hamas. Med drugim naj bi muslimanska bratovščina z Mursijem na čelu sodelovala s Hamasom pri napadih na policijske postaje in zapore v začetku leta 2011, s pomočjo katerih so med vstajo proti tedanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku na prostost pobegnili številni islamisti in drugi politični zaporniki. Mursiju sicer že sodijo zaradi spodbujanja nasilja nad protestniki.

Predsednik Združenih držav Amerike Barack Obama se je sestal z direktorji glavnih tehnoloških podjetij kot so Apple, Twitter, Google in Facebook. Pogovori za zaprtimi vrati so se odvijali le nekaj dni zatem, ko so omenjene firme združeno od predsednika zahtevale, da reformira obstoječo zakonodajo na področju nadzorovanja javnih zasebnih komunikacij.

OSMA

Po navedbah Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je bilo v zadnjih dveh tednih iz domov v prestolnici Centralnoafriške republike pregnanih vsaj 210 tisoč ljudi, več kot 500 pa jih je bilo ubitih. Bengui je namreč žarišče sektaškega obračunavanja med izredno vernimi kristjani in muslimani. V državi, ki je bivša francoska kolonija, je nameščenih tudi okoli 1600 francoskih vojakov, ki sodelujejo z silami Afriške unije.

Potem ko so prišli v javnost posnetki migrantov, ki so jih v sprejemnem centru na Lampeduzi na prostem s cevjo dezinficirali proti garjam, se je oglasila evropskega komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström in napovedala preiskave ter potencialne tožbe. Zagrozila pa je tudi z umikom pomoči s strani EU, v kolikor se razmere ne izboljšajo. Druga stran vrača žogico z argumentom, da je Evropska unija preveč pasivna pri skupni migrantski politiki, zaradi česar so razmere na otoku nevzdržne.

 

Že dolgo pa so nevzdržne tudi na področju bančnega sistema. Finančni ministri držav Evropske unije, sicer trdijo, da bo tako imenovani drugi steber bančne unije zadeve precej izboljšal. Dogovor o njem je padel včeraj pozno ponoči, ko so se strinjali o mehanizmu za reševanje bank, katerega enotni sklad bi se polnil s prispevki pobranimi znotraj bančnega sektorja. S tem dejanjem se na to temo odpira debata v evropskem parlamentu. 

DEVETA

Ameriški muzej holokavsta v Washingtonu je pridobil dolgo izgubljeni dnevnik Hitlerjevega zaupnika Alfreda Rosenberga. Človek, ki je bi na Nürnberških procesih obsojen na smrt z obešanjem, je poznal večino načrtov za vzpostavitev nacistične države, poboj evropskih Judov in drugih etničnih skupin ter taktiko v drugi svetovni vojni. Dnevnik naj bi po eni od špekulacij v ZDA pritihotapil Robert Kempner, ki je na procesih delal v vrstah ameriških tožilcev.

Ravno v tem trenutku Evropska vesoljska agencija na Francoski Gvajani popravlja še zadnje detajle za izstrelitev satelita Gaia. Gre za enega najbolj ambicioznih projektov za raziskovanje vesolja v zadnjem času. Observatorij, ki ga nameravajo postaviti na okoli 1,5 milijona kilometrov od Zemlje, bo sposoben zelo natančno določati pozicije in oddaljenost ogromnega števila zvezd. Med drugim se pričakuje, da se bo dalo iz njegovih posnetkov sestaviti natančen zemljevid naše galaksije.

Evropska komisija je predstavila osnutek zakona, ki bi prepovedoval kloniranje farmskih živali kot tudi prodajo živil od takšnih bitij. Kloniranje pa se bi dovoljevalo v namene raziskovanja, ohranjanja ogroženih vrst in za proizvodnjo živali, ki se jih uporablja v farmacevtske in zdravstvene namene.  

DESETA

V Veliki Britaniji je na parlamentarne mize priromal predlog zakona, ki bi energetska podjetja odrešil bremena, ki ga imajo z informiranjem lokalnega prebivalstva preden se lotijo kakšnega projekta v bližini naselbin. Do sedaj so morali vse prebivalce o svojih načrtih obvestiti, od slej pa bo dovolj objava v lokalnem časopisu in obvestilo na oglasni deski v občinskih prostorih. Nekaj malega protestnikov je zaskrbljenih predvsem zaradi hidravličnega lomljenja, - postopka za podtalno stiskanje energentov – ki je zelo nepredvidljiv in okoljsko rizičen.

V Bruslju poteka obrambna konferenca Evropske unije, kjer se kuje prihodnost evropskega vojaškega stroja. Na srečanju naj bi se akterji dogovarjali tudi o naslednjih treh projektih. Določitev evropskih držav, ki bodo izdelovale brezpilotna letala in komunikacijske satelite ter nadgraditev nacionalnih eskadrilj z zrak-zrak tankerji. Pred začetkom konference pa se je pred Evropsko varnostno agencijo zbralo nekaj protestnikov in nasprotovalo večanju evropske militarizacije.

Sestanek voditeljev držav Evropske unije, ki v Bruslju poteka danes in jutri, ni zbrala na kup zgolj pacifiste. Aktivisti 50-ih državljanskih organizacij in sindikalnih združenj, je namreč zablokiralo pet strateških križišč v EU četrti in s tem odločevalcem otežilo potovanje do prostorov za debatiranje. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.