Britoff gejev v ZDA

Aktualno-politična novica
1. 4. 2015 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00:

V Nigeriji je na predsedniških volitvah slavil kandidat Muhammadu Buhari. Buhari je v politični tekmi svojega edinega protikandidata, sicer aktualnega predsednika Goodlucka Jonathana, po neuradnih rezultatih premagal za dober odstotek glasov. Po poročanju dopisniške hiše Reuters naj bi na voliščih svoj glas oddalo skoraj 30 milijonov volivcev. Buhari je s svojo zmago prvič v zgodovini Nigerije dosegel, da se je moral aktualni predsednik s svojega položaja umakniti po demokratični poti.

V Jemnu se boji med uporniškimi Hutiji in vladnimi silami nadaljujejo. Zaradi topniškega napada je v mestu Aden po poročanju medijev umrlo najmanj 28 ljudi. Uporniki in vladne sile namreč bijejo hude boje za to največje obalno mesto na jugu Jemna, ki je strateškega pomena za nadzor države. Po celotnem Jemnu se nadaljujejo zračni napadi Savdske Arabije, ki je začela bombardirati tudi cilje v mestu Dhamar, ki Hutijem predstavlja pomembno strateško postojanko.

V Združenih državah Amerike je v zvezni državi Indiana prejšnji teden republikanski guverner Mike Pence sprejel poseben zakon o verski svobodi. Pravni dokument z imenom Religious Freedom Law omogoča, da lahko ljudje ob sklicevanju na ugovor vesti ostalim onemogočijo nudenje svojih storitev. Več v Britoffu ob osmi uri.

Ob 8.00:

V Združenih državah Amerike je v zvezni državi Indiana prejšnji teden republikanski guverner Mike Pence sprejel poseben zakon o verski svobodi. Pravni dokument z imenom Religious Freedom Law omogoča, da lahko ljudje ob sklicevanju na ugovor vesti ostalim onemogočijo nudenje svojih storitev. V praksi to pomeni, da so vsi ponudniki kakršnih koli storitev dobili pravno podlago za diskriminiranje različnih marginalnih družbenih skupin. Sprejetje zakona so že pozdravili v več civilnih katoliških organizacijah.

Zakon sicer predstavlja enega izmed najbolj konservativnih pravnih aktov, kar jih je bilo do zdaj sprejetih na tem področju. Med drugim omogoča, da se v imenu ugovora vesti zavrne opravljanje storitev tako v javnem kot zasebnem sektorju. Med najbolj ogorčenimi so v homoseksualnih krogih, saj ti sprejetje zakona razumejo kot grobo kršitev njihove pravice do enakovredne obravnave. Zakon je že sprožil številne polemike v ameriški javnosti. Guverner Pence se je zato zaradi pritiska javnosti ponovno posvetoval s svojimi zveznimi zakonodajalci glede vsebine že sprejetega zakona.  

 

V Indiani so homoseksualne poroke legalizirali lansko leto, ko so sodišča ugodila tožbam več homoseksualnih aktivistov, ki so zvezne oblasti obtoževali kršitve pravice do enakopravnosti. Reakcija republikanskega guvernerja je bila prav priprava in sprejetje verskega zakona. Pričakovati gre, da bodo podoben zakon sprejeli tudi v nekaterih drugih državah, ki jih vodijo republikanci, saj podobne predloge vpeljave tovrstne verske zakonodaje obravajo v več kot dvanajstih ameriških zveznih državah.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.