Britoff majdanskih ostrostrelcev*

Aktualno-politična novica
6. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Turčija je dvema ameriškema ladjama dovolila vstop v Črno morje prej bosporske ožine. Države, ki ne mejijo na Črno morje, lahko sicer tja pošljejo svoje ladje, vendar le za 21 dni. V omenjenem morju se bodo torej nahajale tri ameriške ladje. Ena izmed njih je bila tja napotena že med olimpijskimi igrami, trenutno pa ostaja v turškem pristanišču Samsun na popravilih, saj je med prihodom v pristanišče nasedla.

Izraelska mornarica je zasedla ladjo v Rdečem morju in na njej našla zalogo iranskih raket. Predpostavlja se, da so bile namenjene osvobodilnim borcem v Gazi. Izrael je novico objavil med tem, ko je premier Netanyahu v Združenih narodih zahteval ostrejše sankcije proti Iranu.

Savdska Arabija, Združeni arabski Emirati in Bahrain so odpoklicali svoje veleposlanike iz Katarja. Razlog za odpoklic je katarsko nespoštovanje dogovora, sprejetega znotraj Zalivskega sodelovalnega sveta. Dogovor, sprejet 23. novembra, je prepovedoval podporo skupin ali posameznikov, ki grozijo stabilnosti Bližnjega vzhoda. Katar je kljub podpisu še naprej podpiral Muslimansko Bratovščino, saj na svojem ozemlju gosti vplivnega klerika Yusufa Qaradawija, ki ima prav tako oddajo na katarski Al-jazeeri.

 

0800

Estonsko zunanje ministrstvo je potrdilo avtentičnost posnetka diplomatskega pogovora med estonskim zunanjim ministrom Urmasom Paetom in visoko predstavnico Evropske unije za zunanje zadeve Catherine Ashton. V posnetku je Paet 23. februarja Ashtonovo seznanil z dejstvom, da kijevski ostrostrelci niso bili poslani s strani Janukoviča, temveč naročeni od radikalnega dela Majdan protestnikov. Njihov smoter je bila eskalacija, saj so streljali tako na civiliste, kakor tudi na policijske enote. Četudi je novica praktično spregledana v zahodnih medijih, se ponovno kaže dvoličnost evropske strani, ki je uzurpatorje podpirala ne glede na njihovo radikalnost in ekstremizem.

Protimajdanski protestniki v ukrajinskem mestu Donetsk na vzhodu države so ponovno zavzeli regionalni sedež oblasti le nekaj ur po tem, ko jih je policija uspela odstaniti. Protesti v Donetsku so se pričeli, ko so sveži kijevski oblastniki zamenjali guvernerja z enim največjih ukrajinskih tajkunov - Sergeyem Taruto. Na avtonomnem področju Krima so medtem oblasti napovedale ustanovitev svojih policijskih in varnostnih sil.

Ruske oblasti so na mednarodno listo iskanih kriminalcev uvrstile Dmitrija Yaroša - vodjo ukrajinskega fašističnega gibanja “Desni sektor”, ki je obenem v vladni koaliciji. Yaroš je namreč v odgovor na ruski vstop na Krim pozval vse protiruske sile, da pričnejo izvajati teroristična dejanja.

 

0900

Venezuelska vlada bo prekinila diplomatske in trgovske stike s Panamo. Razlog za spor je panamska peticija o preiskavi razmer v Venezueli, naslovljena na “Organizacijo ameriških držav”. Predsednik Maduro je odločitev o prekinitvi stikov obelodanil na prvi obletnici Chavezove smrti in panamsko željo označil za vmešavanje v venezuelsko suverenost.

Kitajska je ostro zavrnila japonsko kritiko kitajskega večanja vojaškega proračuna. Slednji bo letos razširjen za 14 odstotkov. V zagovor Kitajski govori dejstvo, da tudi Japonska država veča svoj vojaški proračun. Obenem ima stranka japonskega premiera Shinzoja Abeja v načrtu zbris člena ustave, ki Japonski prepoveduje posedovanje ekspanzivne vojaške sile.

Ruska vesoljska agencija Roscosmos bo med leti 2016 in 2019 na Luno poslala tri robotska vozila. Smoter odprave ne bo le raziskovanje Lune in narodni prestiž, temveč začetek dolgoročne poti, ki naj bi dostavila Zemljana na Mars.

 

1000

“Svet Evropske unije” je odobril zamrznitev finančnih sredstev odstavljenega ukrajinskega predsednika Janukoviča in sedemnajstih najožjih sodelavcev. Med slednjimi so Janukovičev sin, vrhovni tožilec, vodja varnostnih sil, sodni minister in bivši notranji minister.

Niger je libijskim oblastem izročil Gaddafijevega sina. Al Saadi Gaddafi se že nahaja v libijskem zaporu, kjer ga nedvomno čaka neprijetna prihodnost. Niger se je dolgo časa upiral izročitvi, obenem je Al Saadi med svojim bivanjem poskušal pobegniti v Mehiko. Način, s katerim so libijske oblasti dosegle izročitev, še ni znan.

General Keith Alexander, vodja ameriške agencije za nacionalno varnost NSA - torej tiste agencije, ki prisluškuje in zbira podatke polovice svetovnega živeža, je v zadnji izjavi izkazal strinjanje z britansko interpretacijo zakona o nacionalni varnosti. V Britaniji so v imenu omenjene varnosti pred nekaj meseci na letališču pridržali partnerja Guardianovega novinarja Greenwalda, ki izdaja Snowdenova odkritja. Prav tako so prišli na Guardian in uničili računalnike s takoimenovano “sporno vsebino”. Da, pravilno ste razumeli. V demokratični Britaniji oblast uniči gradivo novinarja. Sedaj si vodja NSA želi isto dovoljenje tudi v čezlužju - deželi svobode in česa že?

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.