Britoff osvobojenih talcev razlitja nafte

Aktualno-politična novica

OSMA

Delegacija iz kantona Džazira, enega od treh takih administrativnih enot, ki tvorijo Róžavo v Siriji, se je mudila na uradnem obisku pri luksemburškem ministru za delo Nicolasu Schmittu. Ta je postregel z nekaj za visokega državnika presenetljivimi stališči, saj je dejal, da se Kurdi borijo v imenu vsega človeštva, zaradi česar jih morajo podpreti tako mednarodna skupnost kot države. Po njegovem mnenju je odrekanje vabila predstavnikom rojve na mirovne pogovore v Ženevi nerazložljivo, njihov model političnega upravljanja pa je lahko zgled ostali Siriji.

Enda Kenny, bivši irski premier, ki trenutno začasno opravlja to funkcijo, na včerajšnjem glasovanju v novi sestavi parlamenta ni dobil dovolj glasov podpore za oblikovanje nove vlade. Podprli so ga namreč le poslanci stranke Fine Gael in laburistov, ki so v prejšnjem mandatu tvorili varčevalno usmerjeno koalicijo, tokrat pa nimajo dovolj glasov. Irska bo tako najmanj do velike noči poskušala sestaviti vlado. Fianna Fail, zgodovinska nasprotnica Fine Gael, ki pa ji je v svoji desnosredinskosti vsebinsko zelo podobna, sicer še vedno ne pristaja na oblikovanje koalicije s svojim sovragom.

Podjetje Apple je potožilo, da so s strani ameriškega pravosodnega ministrstva deležni kampanje blatenja. Ministrstvo je podjetje v zadnji tožbi, v kateri zahteva, da Apple odklene iphone strelcev v decembrskem napadu v San Bernardinu, obtožilo marsičesa. S svojim nezadovoljivim sodelovanjem z ameriškimi oblastmi naj bi podjetje razjedalo institucije, ki varujejo pravice in svobodo ameriških državljanov, poleg tega pa naj bi večkrat ugodilo zahtevam kitajskih oblasti, ki so prav tako želele odklenjene telefone. Ministrstvo tudi trdi, da se Apple neupravičeno predstavlja kot branik zasebnosti Američanov.

 

DESETA

Pet dni po tem, ko so pripadniki staroselske skupnosti Wampis v Peruju za talce zaradi neukrepanja pri izlivu nafte vzeli osem državnih uradnikov, so jih sedaj izpustili. Za to so se odločili po tem, ko je bil z naftno družbo Petroperu sklenjen dogovor, da bo ta poskrbela za boljšo dostopnost do električnih in telefonskih storitev v regiji. Šestnajst skupnosti v amazonskem deževnem gozdu je utrpelo škodo zaradi ogromnega izliva nafte prejšnji teden, najbolj zaradi onesnaženja virov pitne vode.

V Ekvadorju se je odprla osma dvojezična šola za 570 oseb, ki naj bi omogočila še dodatne možnosti izobraževanja v maternem jeziku za staroselske skupnosti. To je del strategije države, s katero želi utrditi staroselsko identiteto skupnosti, ki tam prebivajo. V načrtu je izgradnja še šestih šol, tako da bi vsaka od na koncu štirinajstih ponujala prostor eni od nacionalnosti oziroma staroselskih jezikov v državi.

Z ohranjanjem jezikov, kulture in identitete staroselcev se ukvarjajo tudi v Braziliji, kjer pa so se zadeve lotili na nekoliko drugačen način. Odločili so se za uporabo računalniške igre, s katero bodo predstavili staroselsko skupino Kaxinawá, in sicer s pomočjo antropologov in računalniških programerjev. Trideset pripadnikov skupnosti je sodelovalo v pripravi, pri kateri so lahko vplivali na odločitve o izgledu, glasbi in vsebini igre, ki poteka v njihovem jeziku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness